Στον απόηχο του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Ανατ. Αττική: “Όλα τα λεφτά” στο Λαύριο!

Δημήτρης Λουκάς, Δήμαρχος Λαυρεωτικής

Ο απολογισμός του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου με επίκεντρο την Ανατολική Αττική, αν έπρεπε να κωδικοποιηθεί και να αξιολογηθούν τα αποτελέσματα του σε σχέση με την κυβερνητική πολιτική στην ευρύτερη περιοχή, θα άρχιζε και θα τελείωνε με το Δήμο Λαυρεωτικής! 

 

Τόσο στο εξαγγελτικό μέρος όσο και στον προγραμματισμό άμεσων παρεμβάσεων, “όλα τα λεφτά” αφορούν τον συγκεκριμένο Δήμο και ειδικότερα το Δήμαρχο Λαυρεωτικής, Δημήτρη Λουκά ο οποίος, απροσχημάτιστα, πλέον, παρέχει πλήρη υποστήριξη στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα προς τον κατερχόμενο ως υποψήφιο βουλευτή Περιφέρειας Αττικής, υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σπίρτζη!

Η διαπίστωση δεν επιδέχεται αμφισβήτηση, αναδείχθηκε με ευθύ τρόπο από τον Δήμαρχο Λαυρεωτικής κατά το διήμερο του Περιφερειακού Συνεδρίου και επικυρώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα πριν και μετά την εκφώνηση του λόγου του, στην αίθουσα του Τεχνολογικού και Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου με τις κουβέντες που ανταλλάχθηκαν μεταξύ τους.

Οι εκατέρωθεν φιλοφρονήσεις δεν υποκινήθηκαν από προσχηματικές συμπεριφορές, είχαν “περιεχόμενο” σύμπνοιας, πολιτικής “συναντίληψης και συνοδοιπορίας” και με κοινή στόχευση, “να αλλάξουμε το Λαύριο!” Αμφότερες οι πλευρές προσβλέπουν στις προσεχείς εκλογές, βουλευτικές και αυτοδιοικητικές και εκ των αποτελεσμάτων θα κριθεί “το εύρος της δυναμικής” που περιέχει στην τρέχουσα συγκυρία, η ήδη σχηματοποιημένη αυτή σχέση.

Σε ότι αφορά την υποστήριξη του υπουργού κ. Χρήστου Σπίρτζη προς το Δήμο Λαυρεωτικής, ενδεικτική είναι μια, η εξής, από το πλήθος των αποφάσεων που εξήγγειλε: Μεταφέρεται το αναβαθμισμένο Εργαστήριο ειδικών ελέγχων οχημάτων του Υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών από το Χολαργό στις εγκαταστάσεις του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου με παράλληλη χρηματοδότηση ύψους 2.500.000 € για την «Απορρύπανση-Αποκατάσταση του κτηρίου «Κονοφάγος» στον ίδιο χώρο.

Ποιά και πόσα είναι …”τα λεφτά” που δίνονται ή προγραμματίζεται να δοθούν σε άμεσο χρόνο στο Δήμο Λαυρεωτικής

Εξαγγέλθηκε δια στόματος πρωθυπουργού, η επέκταση του Προαστιακού σιδηροδρόμου από το Σταθμό Κορωπίου με 6 ενδιάμεσους Σταθμούς (Μαρκόπουλο-Καλύβια-Κερατέα-Δακαλειό-Θορικό-Λαύριο) και της Αττικής Οδού προς το εθνικό λιμάνι Λαυρίου.

Το έργο δίνει μια άλλη προοπτική τόσο για τη Λαυρεωτική όσο και για την Ανατολική Αττική σε συνάρτηση με την Πρωτεύουσα και το Εθνικό Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος.

Βελτιώνεται ο υφιστάμενος αυτοκινητόδρομος Μαρκοπούλου-Λαυρίου με την κατασκευή 6 ανισόπεδων κόμβων (3 είσοδοι προς Κερατέα και οι υπόλοιποι προς Δασκαλειό, Βρωμοπούσι, Περιγιάλι, και κατασκευάζεται παράπλευρο οδικό δίκτυο εκατέρωθεν της λεωφόρου προς το λιμάνι.

Είναι σε εξέλιξη η εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή του Περιφερειακού Παρακαμπτηρίου αυτοκινητοδρόμου δυτικά της πόλης Λαυρίου προς το Λιμάνι (κόμβος στην Ολύμπικ Μαρίν) και στη συνέχεια προς το Σούνιο.

Έχουν προγραμματιστεί εργασίες συντήρησης και ασφάλειας στον παραλιακό δρόμο από Βουλιαγμένη έως Σούνιο με τοποθέτηση διαχωριστικού διαζώματος στη μέση του οδοστρώματος, καθώς και κατασκευή 8 κυκλικών κόμβων για ασφαλή αναστροφή.

Προγραμματίζονται συμπληρωματικά έργα επέκτασής του Λιμένα Λαυρίου καθώς και η προστασία του από το νοτιά. Παράλληλα, επιδιώκεται η λειτουργία του ως τουριστικού (κρουαζιερόπλοια και σκάφη αναψυχής) και επιβατηγού λιμένα καθώς και η δημιουργία υδατοδρομίου. Τα συγκεκριμένα έργα είναι υψηλής στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της περιοχής και εφόσον εξελιχθούν με βάση τον τρέχοντα προγραμματισμό θα αλλάξει η φυσιογνωμία της ευρύτερης περιοχής.

Αποφασίστηκε, κατόπιν κοινής σύσκεψης Υπουργείου Ναυτιλίας-ΤΑΥΠΕΔ-ΟΛΛ.ΑΕ και Δήμου Λαυρεωτικής, η παραχώρηση στο Δήμο των παραλιών (Βρωμοπούσι, Αγία Μαρίνα, Άγιος Νικόλαος, Θορικό, Κομομπίλι, Οξυγόνο, Πέρδικα, Λεγραινά) που δεν εξυπηρετούν λιμενικές δραστηριότητες.

Επίσης: είναι προγραμματισμένη η καθημερινή διασύνδεση ανά ημίωρο του Λιμένα και της πόλης Λαυρίου, Κερατέας, καθώς και των άλλων πόλεων των Μεσογείων, μέσω του ΚΤΕΛ (με την επικείμενη υπαγωγή στον ΟΑΣΑ), απευθείας με τον σταθμό Προαστιακού στο Κορωπί και το αεροδρόμιο και τους άλλους σταθμούς του Προαστιακού και του Μετρό με φθηνότερο εισιτήριο, με κατάργηση της αναχρονιστικής διαδρομής προς το Πεδίο του Άρεως.

Και το …πινάκιο των παρεμβάσεων του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών προς το Δήμο Λαυρεωτικής, ολοκληρώνεται με τη χρηματοδότηση εκτέλεσης τριών σημαντικών έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του ΥΠΠΟΜΕΔΙ το οποίο και ανακοινώθηκε από τον ίδιο.

Συγκεκριμένα:

α) Ανάπλαση της Κεντρικής οδού Αθηνών-Λαυρίου της πόλης Κερατέας, των όμορων πλατειών και κοινόχρηστων χώρων, καθώς και αναβάθμιση και ολοκλήρωση του περιβάλλοντος χώρου του παρακείμενου Αθλητικού Κέντρου, προϋπολογισμού 6.500.000 €.

β) Αποχέτευση οικισμών Σουνίου, Ποσειδώνιας έως Λαύριο, προϋπολογισμού 7.200.000 €.

γ) Χρηματοδότηση από την ΚΤΥΠ Α.Ε. απαλλοτρίωσης 2.630 τ.μ στο ΟΤ 23 της πόλης Κερατέας για επέκταση κτιριακών εγκαταστάσεων 2ου Δημ. Σχολείου Κερατέας, καθώς και απαλλοτρίωσης 1.550 τ.μ. στο ΟΤ 60 της πόλης Κερατέας για την κατασκευή του 3ου Νηπιαγωγείου Κερατέας.

Ίδρυση και λειτουργία Κέντρου αποκατάστασης αναπήρων στο Κέντρο Υγείας Κερατέας.

Ανάρτηση δασικών χαρτών στη Δημοτική Κοινότητα Κερατέας μέχρι το τέλος Αυγούστου 2018, στη Δημοτική Κοινότητα Λαυρεωτικής και στη Τοπική Κοινότητα Αγίου Κωνσταντίνου μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2018.

Χωροθέτηση νέων εμπορικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων οι οποίες αφορούν το Δήμο Λαυρεωτικής κα δεν περιλαμβάνονται στα υφιστάμενα Προεδρικά Διατάγματα, στο νέο αναθεωρημένο νόμο που περιλαμβάνει διατάξεις θεμάτων χωροταξίας, χρήσεων γης, κ.α.

Διοικητική υπαγωγή της νήσου Μακρόνησος στο Δήμο Λαυρεωτικής, Περιφέρεια Αττικής, με άμεση ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της (Κατασκευή προβλήτα, ασφαλτόστρωση οδού, επισκευή κτιρίων και περιβάλλοντος χώρου), καθώς και διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης, ένταξή της στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, με πραγματοποίηση διεθνών πολιτιστικών εκδηλώσεων.