Πέθανε σε ηλικία 58 ετών ο Εισαγγελέας Εφετών (συμπολίτης μας) Σωτήρης Μπάγιας. Αύριο, Μεγάλη Τρίτη η κηδεία του στην Κάντζα, ώρα 11 π.μ.

“Κεραυνός εν αιθρία” στην κοινωνία του Δήμου Παλλήνης, η είδηση θανάτου του συμπολίτη μας, Εισαγγελέα Εφετών, Σωτήρη Μπάγια.

«Έφυγε» στις 7 το απόγευμα, στο νοσοκομείο Metropolitan όπου και είχε εισαχθεί προ δωδεκαημέρου με σπάνια ίωση. Ο δυνατός οργανισμός του τον βοήθησε προς στιγμή να ξεπεράσει με την υποστήριξη των γιατρών το πρόβλημα της ίωσης και ενώ η κατάσταση της υγείας του εξελίσσονταν καλά, προσβλήθηκε από τον ιό της γρίπης στο τμήμα εντατικής μονάδας όπου νοσηλευότανε με συνέπεια, το ήδη εξασθενημένο ανοσοποιητικό του σύστημα να μην αντέξει μία νέα ταλαιπωρία.

Το πλήγμα από την πρόωρη “φυγή” του Σωτήρη Μπάγια είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Κατά πρώτο και κύριο λόγο στην οικογένειά του. Η σύζυγός του, Ευγενία Παπαγεωργίου, Εισαγγελέας Εφετών κι αυτή –συμβαίνει να είναι και πρόεδρος του Αθλητικού Συλλόγου Α.Ο. Παλλήνη Βόλεϊ- τα δύο ενήλικα παιδιά του και οι στενοί συγγενείς του.

Και κατά δεύτερο λόγο στο σύνολο του νομικού κόσμου της χώρας. Είχε μια λαμπρή καριέρα στο δικαστικό σώμα, απολάμβανε την εκτίμηση και το σεβασμό των συναδέλφων του, διακρίθηκε για τον θαρραλέο και ευθυτενή λόγο του και για ένα μεγάλο τμήμα του δικαστικού σώματος, η θητεία του ως Προέδρου της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας ήταν από κάθε άποψη υποδειγματική και συνεπής προς τις αρχές και αξίες που πρέσβευε.

Χαρακτηριστικό δείγμα του ασυμβίβαστου χαρακτήρα του, το προ ετών (Απρίλιος 2008) άρθρο του στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ με το οποίο έθιγε τα «κακώς κείμενα» στο χώρο της Δικαιοσύνης.

Ο τότε εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γιώργος Σανιδάς με ένα βαρύτατο κατηγορητήριο που επέσυρε ακόμη και την ποινή της οριστικής παύσης από το Δικαστικό Σώμα, άσκησε πειθαρχική δίωξη εναντίον του Σωτήρη Μπάγια, η οποία, λόγω των τεράστιων αντιδράσεων που προκλήθηκαν από όλους τους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας και των ισχυρών κραδασμών που αναδείχθηκαν στους κόλπους της Δικαιοσύνης στο τέλος ανακλήθηκε.

Ο Σωτήρης Μπάγιας διετέλεσε προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών και μάλιστα είχε εκλεγεί με συντριπτική πλειοψηφία. Επί αυτής της θητείας του, το 2002, είχε συλληφθεί η 17 Νοέμβρη και είχε διακριθεί για τις άψογες διαδικασίες στην κρίσιμη εκείνη περίοδο.

Η νεκρώσιμη ακολουθία θα γίνει αύριο, Μεγάλη Τρίτη 7 Απριλίου από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Κάντζας Παλλήνης, ώρα 11 π.μ.

_____________________________________________

Ο Σωτήρης Μπάγιας ήταν καλός φίλος και τακτικός αναγνώστης του “Νεολόγου” . Ευχάριστος άνθρωπος, παραγωγικός σε ιδέες, με συγκροτημένη σκέψη, υψηλή επιστημονική κατάρτιση, μειλίχιος, μετριοπαθής και με πληθωρικά ψυχικά χαρίσματα.

Θα λείψει σε όλους ανεξαιρέτως και κυρίως σε όσους είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν από κοντά.

Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και νοσταλγία.

Ευγενία, κουράγιο.