Ημέρα γιορτής για το Κορωπί: εγκαινιάστηκε σχολικό συγκρότημα με 4 Σχολεία!

Γεγονός εξαιρετικής σημασίας για την τοπική κοινωνία του Κιτσίου Κορωπίου, ήταν η εκδήλωση εγκαινίων 4 Σχολείων που έγινε την Τρίτη 21 Μαρτίου με τη συμμετοχή πλήθους επισήμων κάθε προέλευσης, εκπροσώπων συλλογικών φορέων αλλά και δεκάδων πολιτών γονέων μαθητών της περιοχής. Της τελετής των εγκαινίων χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, κ.κ. Νικόλαος ο οποίος αντιστοίχησε τη σημασία λειτουργίας ενός νέου σχολείου “με τα εγκαίνια Ιερού Ναού” ενώ ο Δήμαρχος Κρωπίας κ. Δημήτριος Κιούσης με την ομιλία που έκανε, έστειλε “μηνύματα” προς πολλές κατευθύνσεις, με βασικότερο όλων “την ανάγκη μείωσης του χρόνου σχεδιασμού και κατασκευής σχολείων με την επιλογή και αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων και διαδικασιών όπως έγινε στο Κίτσι.” (με Σύμπραξη Δημοσίου- Ιδιωτικού Τομέα).  

Ο κ. Δ. Κιούσης στην ομιλία του αναφέρθηκε “την απόκτηση ενός ολοκληρωμένου σχολικού συγκροτήματος που στεγάζει τα όνειρα και τις ελπίδες εκατοντάδων γονέων, μαθητών και μαθητριών, 4 σχολείων του Κιτσίου και της ευρύτερης περιοχής των οικισμών.

Σκοπός μας -είπε- είναι, να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες ώστε, οι εκπαιδευτικοί να είναι συγκεντρωμένοι στο έργο τους, οι γονείς να γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους εκπαιδεύονται, σε ασφαλείς και κατάλληλους χώρους και τα παιδιά να αισθάνονται το σχολείο, ως σημείο αναφοράς στη ζωή τους. Από εδώ να ξεκινάνε τα όνειρα και η δημιουργία!”

Ο κ. Κιούσης επισήμανε με έμφαση ότι “τα νέα σχολεία ενώνουν τη μαθητική κοινότητα, ότι δημιουργείται μια νέα κοινωνικότητα και μια νέα συνοχή, ιδιαίτερα σημαντική στην πορεία της παιδικής και εφηβικής ηλικίας, ειδικά σ΄αυτήν την γειτονιά. Εκτός από ελπίδες, όνειρα και επιθυμίες που έχουμε όλοι μας, έχουμε και αγωνία για το μέλλον των παιδιών μας. Αγωνία, για το περιεχόμενο της μόρφωσης αλλά και για το επιστημονικό και εργασιακό τους μέλλον. Διότι τα κτίρια όσο όμορφα και λειτουργικά και αν είναι, δεν μπορούν να αναπληρώσουν το έλλειμμα περιεχομένου της παιδείας μας και της ποιότητας της εκπαίδευσής μας.”

Ο κ. Κιούσης υποστήριξε ακόμη, ότι “η Ελληνική Δημοκρατία, έχει μια συνεχή πρόκληση, ένα μεγάλο εθνικό καθήκον: Να σταματήσει την μετανάστευση των νέων μας στο εξωτερικό. Για να τη σταματήσει, πρέπει να εμπνεύσει τους μαθητές, τους αυριανούς πολίτες, επιστήμονες και επαγγελματίες, να μείνουν στη χώρα και να συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότησής της. Πρέπει η υπεραξία της γνώσης τους να μείνει στη χώρα.”

Τέλος, ο Δήμαρχος Κρωπίας, προσδιόρισε τις προτεραιότητες για ανέγερση νέων σχολείων ως εξής: “στο Δήμο μας τρεις είναι οι εκκρεμείς κατασκευές, το 3ο Γενικό Λύκειο, το 5ο Δημοτικό-Νηπιαγωγείο και η ανέγερση νέου 1ου Δημοτικού Σχολείου Κορωπίου».

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Δημ. Μπαξεβανάκης

Η πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας εκπροσωπήθηκε από τον Υφυπουργό Παιδείας, Δημήτρη Μπαξεβανάκη, ο οποίος χαρακτήρισε τα εγκαίνια, ως εορτή της τοπικής κοινωνίας. Μετέφερε επίσης, την αναγνώριση από τον Υπουργό Παιδείας του έργου που επιτελούν οι εκπαιδευτικοί καθώς και των χαμηλών αμοιβών που λαμβάνουν σε σχέση με το αυτό που δικαιούνται.

Ο ειδικός γραμματέας των ΣΔΙΤ, κ. Νικόλαος Ματζούφας

Ο ειδικός γραμματέας των ΣΔΙΤ, κ. Νικόλαος Ματζούφας, αναφέρθηκε στο βάρος της μεγάλης ευθύνης της κατασκευής 24 σχολείων μέσω ΣΔΙΤ που εξασφαλίστηκαν με σύνθετες χρηματοδοτήσεις 110 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το «εργαλείο» χρηματοδότησης jessica της Ευρ. Επιτροπής εν μέσω κρίσης. Ενώ δεν παρέλειψε να γνωστοποιήσει τη συνεχή πίεση που άσκησε ο Δήμαρχος Κρωπίας προκειμένου να εξασφαλιστεί η διαδικασία χρηματοδότησης τα πρώτα χρόνια των εκκρεμοτήτων (Ιανουάριος 2011- Απρίλιος 2014).

Μεγάλη ήταν η συγκίνηση της εκπαιδευτικής και μαθητικής κοινότητας που εκφράστηκε από την εκπρόσωπο των 4 σχολείων, Διευθύντρια του 3ου Γυμνασίου Κορωπίου, κα Ελισάβετ Μερκούρη, την πρόεδρο του 15 μελούς οργάνου εκπροσώπησης των μαθητών του 3ου Γυμνασίου, Νεκταρία Λουπακιά και την συμμαθήτριά της, Όλγα Αποστολάκη.

Η κα Μερκούρη, προέβη σε μια εκτεταμένη ενημέρωση για τις πρώτες ημέρες λειτουργίας και την μεγάλη βοήθεια που έλαβε από τους συναδέλφους της διευθυντές και ιδιαίτερα τον κ. Αλέξανδρο Βειόγλου, τον Δήμαρχο Κρωπίας, Δημήτρη Κιούση, την πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Δήμητρα Μιχαιρίνα και τους υπαλλήλους της, Μάριο Σταυρόπουλο και Ρένο Μανωλά, τον υπάλληλο της ΑΤΕΣΕ κ. Συμεωνίδη, και τον οδηγό δημοτικών λεωφορείων, Αντώνη Μάριζα.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις μεγάλες χορηγίες για την υλικοτεχνική υποδομή των σχολείων από τους: Αθανάσιο Μαρτίνο, το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών Ελ. Βενιζέλος, την Εθνική Τράπεζα Ελλάδος, την Alpha Bank και την Αegean Air. Χαιρετισμούς απεύθυναν επίσης, ο εκπρόσωπος της εταιρείας ΑΤΕΣΕ Α.Ε κ. Σωτήρης Ανδρεούλης, ο περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Αττικής κ. Χαράλαμπος Λόντος, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής κ. Στέφανος Καπέλλας και ο διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Κιτσίου-Κορωπίου, Χρήστος Σκαρλής.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κα Σπυριδούλα Κολοκυθά, εκπαιδευτικός, συνεπικουρούμενη και από τους υπόλοιπους διευθυντές, του Νηπιαγωγείου κα Μαρία Πόντα και του 2ου Λυκείου κ. Ευάγγελο Καλπία.

Παρευρεθέντες

Ποιοι παρευρέθηκαν από το Εθνικό Κοινοβούλιο, την αιρετή Περιφέρεια Αττικής και άλλους δήμους και από το δημοτικό συμβούλιο Κρωπίας : οι βουλευτές Αττικής, Ιωάννης Δέδες (ΣΥΡΙΖΑ), Κώστας Κατσίκης (ΑΝΕΛ), Γεώργιος Βλάχος(Ν.Δ), Αθανάσιος Μπούρας (Ν.Δ), Γεώργιος Μαυρωτάς (Το Ποτάμι), Εύη Χριστοφιλοπούλου (Δημοκρατική Συμπαράταξη),

Επίσης: ο εκπρόσωπος του Υπουργού Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, Ν. Παπαδάκης, η εκπρόσωπος της βουλευτή Αττικής Ν.Δ Γεωργίας Μαρτίνου, ο αντιπεριφερειάρχης Αν. Αττικής, Πέτρος Φιλίππου, ο πρώην Περιφερειάρχης Αττικής και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Περιφέρειας Αττικής, Γιάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Βάρης-Βουλιαγμένης-Βούλας, Γρηγόρης Κωνσταντέλος, ο πρώην Δήμαρχος Κορωπίου, Πέτρος Παπαγιαννόπουλος, ο πρόεδρος του Δ.Σ Κρωπίας, Νικόλαος Γιαννάκος, η γραμματέας του Δ.Σ Κρωπίας, Αγγελική Λειβαδίτου, οι αντιδήμαρχοι, Ανδρέας Ντούνης, Θοδωρής Γρίβας, Εμμανουήλ Γρινιεζάκης, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Αθηνά Κιούση, οι δημοτικοί σύμβουλοι, Θεοφάνης Μιχαιρίνας , Ελένη Αδάμ, Παναγιώτης Πολίτης(πρόεδρος σχολικής επιτροπής πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης), Δήμητρα Μιχαιρίνα(πρόεδρος σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης),Κώστας Κιούσης, Σταμάτης Ντούνης, Αγγελική Μαρκαντώνη, Κωνσταντίνος Κωνσταντάρας, Αντώνης Κορωνιάς, Δημήτριος Πιέτρης, Αμαλία (Εμμυ) Γκιόκα, Μαριέττα Δημοπούλου-Φραγκογιάννη. Επίσης, παρευρέθηκαν, οι ιερείς των ενοριών του Κορωπίου, οι αντιπρόεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, Γεωργία Μαραγκού και Σωτηρία Ντούνη, η προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Κορωπίου, Αθηνά Μαρκάκη, η προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Αν. Αττικής, Μαρία Μιχαηλίδου, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ (Διεύθυνση Νοτιοανατολικής Αττικής και ΑΤ Κορωπίου)και των στρατιωτικών αρχών, της Σχολής Ευελπίδων, του ΚΕΦΣΚΥ και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Κρωπίας, κ. Σπάης .

Διακρίναμε, επίσης, εκπροσώπους της ΚτΥΠ Α.Ε, τους διευθυντές του 3ου ΓΕΛ, Αλέξανδρο Βειόγλου και του 2ου Γυμνασίου Κορωπίου, Χρήστο Θεοχαρόπουλο, τον πρώην διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Απόστολο Παπακωνσταντίνου, τους διευθυντές –ιδιοκτήτες των σχολείων, Γείτονα και Ποριώτου, τα μέλη της Δ.Ε Υγείας Κορωπίου, τους γιατρούς, Αντώνη Γεωργάκη, Σπυρίδωνα Κόλλια, Μαρία Κόλλια, Κάλια Κοτζιά, υπεύθυνη Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας Δήμου Κρωπίας καθώς και εκπροσώπους τοπικών συλλόγων. (Κιτσίου –Άνοιξη, Ποντίων Κορωπίου «Εύξεινος Πόντος», Ένωση & Αλληλεγγύη, Προοδευτικός Εξ. Αγίας Μαρίνας, Εξ. Πανόραμα «Η πρόοδος», Αλθέας, κ.α)

Τη διοργάνωση επιμελήθηκαν: Η Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση 3ου Γυμνασίου συνεπικουρούμενη από όλους τους διευθυντές των σχολείων (Νηπιαγωγείου, Δημοτικού, 2ου Λυκείου) και ο Δήμαρχος Κρωπίας.