Δημοτικό Συμβούλιο Παιανίας … «μια όμορφη ατμόσφαιρα…!»

Η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παιανίας ξεκίνησε και ολοκληρώθηκε κατά τρόπο που θυμίζει την κινηματογραφική «ατάκα» του Ντίνου Ηλιόπουλου … «είμαστε μια όμορφη ατμόσφαιρα!»  Συζήτησαν, συμφώνησαν, διαφώνησαν, υπερψήφισαν, καταψήφισαν, αποφάσισαν και για το ζήτημα που προκάλεσε την «αιθαλομίχλη» η οποία «ταλανίζει» την κοινωνία των πολιτών τις τελευταίες 20 ημέρες, ούτε μία κουβέντα!  

 

Απαξάπαντες οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εμφανίστηκαν» να μη «γνωρίζουν» τίποτε και φυσικά ουδείς θέλησε να θέσει «τον δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων» η για να παραφράσουμε τον τίτλο του θεατρικού έργου του Χάινριχ Μπελ, να αναρωτηθεί ευθέως ενώπιον των συναδέλφων του ποιος είναι ο Αντιδήμαρχος που «έχασε την τιμή του»! 

Άκρα του τάφου σιωπή!

Παρεμπιπτόντως και χάριν σημειολογίας, ο μόνος από το Δημοτικό Συμβούλιο Παιανίας που μπήκε στον κόπο να απευθύνει στους συναδέλφους του στην συνεδρίαση της 4ης Μαΐου 2018 παραίνεση «για ένα καλύτερο ήθος όλων μας ήταν ο κ. Γ. Βαληλής, Αντιδήμαρχος Γλυκών Νερών.

Είπε, χαρακτηριστικά: (το μεταφέρουμε από τα πρακτικά της συνεδρίασης)

«Νομίζω σαν Δημοτικοί Σύμβουλοι που μας εμπιστεύεται ο κόσμος και μας εκλέγει, πρέπει τουλάχιστον να τον αντιπροσωπεύουμε και όπως λένε οι παροιμίες, πρέπει να το δείχνουμε κιόλας ότι τους υπηρετούμε και με τον καλύτερο τρόπο και με το καλύτερο ήθος.»

Επειδή, η υπόθεση τείνει να εξελιχθεί σε φαρσοκωμωδία αντίστοιχη της ταινίας που πρωταγωνιστεί ο αείμνηστος Ντίνος Ηλιόπουλος και επειδή η τοπική κοινωνία αδικείται ή και προσβάλλεται από «σιωπές» που πιθανώς να ερμηνεύονται και ως «υπόθαλψη», ο «Ν» ολοκληρώνοντας την παρέμβαση του σε ένα ζήτημα που με παρρησία και δίχως διάθεση «ανθρωποφαγίας» ανέδειξε -είναι η τελευταία φορά που ασχολείται- προτείνουμε στον κ. Δήμαρχο,

να ζητήσει πέντε πληρεξούσια από τους ισάριθμους Αντιδημάρχους προκειμένου να αναζητηθεί στο μητρώο αποφάσεων του Α Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών, απόφαση υπό τα εξής στοιχεία:

«Αριθμός Απόφασης: 2187/30.4.2018»

Με την εν λόγω απόφαση επιβάλλεται ποινή 4 ετών με τριετή αναστολή και με όρους:

α) επιμέλεια κοινωνικής αρωγής και

β) καταβολή εγγυοδοσίας 1.000 € (μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών)

Με τον τρόπο αυτό είναι βέβαιο ότι θα εντοπιστεί ο αιρετός που είχε τη δικαστική δοκιμασία, οι παρενέργειες της οποίας θα τον οδηγήσουν ευθύς ως καθαρογραφτεί η απόφαση, σε αργία μέχρι να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως το διοικητικό μέτρο της αργίας.

Ακολουθεί απόσπασμα του άρθρου 236 του ν. 3852/ 2010

ΘΕΜΑ: Επιβολή διοικητικών μέτρων της αργίας και της έκπτωσης αιρετών των δήμων και των περιφερειών εξ’ αιτίας καταδίκης (άρθρο 236 του ν. 3852/ 2010)

Α. Η προβλεπόμενη από τις διατάξεις του άρθρου 236 παρ. 2 του Ν. 3852/ 2010 θέση σε κατάσταση αργίας δημοτικού ή περιφερειακού άρχοντα δεν συνιστά πειθαρχική ποινή αλλά αποτελεί διοικητικό μέτρο, το οποίο έχει θεσπισθεί για το δημόσιο συμφέρον (ΣτΕ 1421/ 2011, Γν. ΝΣΚ 410/2006).

Συγκεκριμένα, με το διοικητικό μέτρο της αργίας, που επιβάλλεται σε περίπτωση παραπομπής για κακούργημα με αμετάκλητο βούλευμα ή με απευθείας κλήση ή με την έκδοση καταδικαστικής απόφασης Ποινικού Δικαστηρίου, σε πρώτο βαθμό, για τα πλημμελήματα της παρ. 1 του άρθρου 236 του ν. 3852/ 2010, τα αιρετά όργανα απομακρύνονται προσωρινά της ενεργού άσκησης των καθηκόντων τους, ώσπου να εκδοθεί τελεσίδικη αθωωτική απόφαση, οπότε και αίρεται αυτοδικαίως το διοικητικό μέτρο της αργίας.

Έτσι, σε κάθε περίπτωση διασφαλίζεται το αδιάβλητο των ενεργειών της δημοτικής ή περιφερειακής αρχής (ΣτΕ 766/ 2006 και Γν. ΝΣΚ 456/ 2007).

Ο ίδιος ο νομοθέτης στάθμισε την απαξία των περιοριστικώς αναφερομένων στο νόμο, πλημμελημάτων, και τη συνακόλουθη ανάγκη προστασίας του δημοσίου συμφέροντος και διαφύλαξης του κύρους της αιρετής ηγεσίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και επέλεξε το μέτρο της υποχρεωτικής αργίας, ως το πλέον πρόσφορο (ΣτΕ 27/ 2008).»