fbpx

Αποχώρησε η Ειρήνη Κουνενάκη από τη δημοτική παράταξη του Δημάρχου Παλλήνης κ. Α. Ζούτσου

Την αποχώρηση της από τη δημοτική παράταξη “Μια Πόλη για Όλους” με την οποία εκλέχθηκε δύο φορές (2010 και 2014) ανακοίνωσε χθες βράδυ με δήλωση της στο Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Παλλήνης, η Δημοτική Σύμβουλος της πλειοψηφίας και επί επταετία διατελέσασα Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Παιδείας και Ισότητας των Φύλων, κ. Ειρήνη Κουνενάκη.

Η δήλωση έγινε μετά την ολοκλήρωση των προ ημερησίας διατάξεως συζητηθέντων θεμάτων και εύλογα επισκίασε την όλη συνεδρίαση, δεδομένου ότι η κ. Ε. Κουνενάκη, πέραν της πολύχρονης στενής συνεργασίας της με το Δήμαρχο κ. Αθ. Ζούτσο, ήταν το πρώτο άτομο από τη δημοτική ενότητα Παλλήνης που από τον Φεβρουάριο 2010 συμπορεύτηκε δημόσια μαζί του (ήταν Δήμαρχος Γέρακα) εν μέσω τοπικών εντάσεων και αντιπαραθέσεων εξ αιτίας της παράλληλης υποψηφιότητας του κ. Νίκου Έξαρχου, υποστηριζόμενης από το σύνολο των δημοτικών συμβούλων του κ. Θόδωρου Γκοτσόπουλου, οι περισσότεροι εκ των οποίων, λίγους μήνες αργότερα ακολούθησαν τον κ. Αθ. Ζούτσο, εν όψει των Δημοτικών Εκλογών του Νοεμβρίου 2010.

Αποκορύφωμα της στενής συνεργασίας του κ. Α. Ζούτσου και της κ. Ε. Κουνενάκη, η κοινή εκλογή τους ως μέλη της παράταξης του κ. Γιώργου Ιωακειμίδη στην ΚΕΔΕ και η συμμετοχή τους σε θεσμικά όργανά της.

Ο κ. Α. Ζούτσος συμμετέχει στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ και η κ. Ειρήνη Κουνενάκη στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ και από χθες, Δευτέρα, 23 Ιανουαρίου 2018, με ομόφωνη απόφαση του 25μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) ανέλαβε καθήκοντα επιστημονικού συμβούλου του νεοεκλεγέντος Προέδρου της, Γιώργου Ιωακειμίδη, Δημάρχου Νίκαιας/Ρέντη.

Οι λόγοι που οδήγησαν την κ. Ε. Κουνενάκη στην αποχώρηση της από τη δημοτική ομάδα του Δημάρχου Παλλήνης, οριοθετούνται στην καταληκτική αναφορά της δήλωσης της, “λόγοι πολιτικής αξιοπρέπειας και στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας, επιβάλλουν την αποχώρηση μου” και αναλύθηκαν με επί μέρους διαπιστωτικές και εκτιμητικές αναφορές της, με σημαντικότερη όλων μια υπόθεση που εγείρει ζητήματα ηθικής, πολιτικής και νομικής τάξης.

Εμφανίζεται να υπογράφει ως παρούσα και ως υπερψηφίσασα οικονομική πράξη (αναμόρφωση προϋπολογισμού 2018) σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης η οποία ουδέποτε έγινε και ουδέποτε ενημερώθηκε η ίδια γι αυτήν.

Αναφερόμενη η κ. Ε. Κουνενάκη στο πρωτοφανές για τα αυτοδιοικητικά ήθη γεγονός αφού επισήμανε ότι πρόκειται “για πλαστογραφία σε βάρος μου”, τόνισε ότι “δεν είναι στην πολιτική και προσωπική φιλοσοφία μου οι δικαστικές επιλύσεις θεμάτων που προκύπτουν στους πολιτικούς χώρους” και “για το λόγο αυτό –κατέληξε η κ. Ε. Κουνενάκηδεν πρόκειται να στραφώ για την τιμωρητική αυτή πράξη στη δικαιοσύνη…”

Η κ. Ε. Κουνενάκη, τέλος, έκανε λόγο

“για διαχείριση θεμάτων και προτεραιοτήτων χωρίς συλλογική επεξεργασία”

“για έλλειψη, συναντίληψης και πολιτικής συνοχής στις αξιοκρατικές διαδικασίες και στις πελατειακές εξυπηρετήσεις…”

“για έλλειψη συμπαγούς άποψης σε θέματα μείζονος σημασίας, όπως, ζητήματα ύδρευσης, διαγραφές ύδρευσης, κλπ.

“για έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών στην στοχοθεσία υλοποίησης έργων, στην απουσία απολογισμού δημοτικού συμβουλίου, γνωμοδότησης της επιτροπής διαβούλευσης για το τεχνικό πρόγραμμα και τον προϋπολογισμό.”

με την επιπρόσθετη επισήμανση, ότι “είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που δεν έχουμε τον ετήσιο απολογισμό του Δημοτικού Συμβουλίου..”

και για αλλεπάλληλες απόπειρες

“πολιτικής απαξίωσης της” από την ημέρα της αποχώρησης της από τη θέση της Αντιδημάρχου μέχρι και τώρα, δεδομένου, ότι διάφορα θέματα για δράσεις και πρωτοβουλίες στον τομέα Ισότητας και παρά το γεγονός ότι τα εισηγήθηκε γραπτώς προς τον κ. Δήμαρχο,

“ουδέποτε ήρθαν προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο και ουδέποτε έλαβα απάντηση για την τύχη τους”

Η κ. Ε. Κουνενάκη ολοκλήρωσε τη δήλωση της αποχώρησης της, τονίζοντας, ότι

Θα παραμείνω ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στους συλλογικούς φορείς και στην κοινωνία ως ενεργός πολίτης, στα μαζικά κινήματα.”

Η απάντηση του Δημάρχου Παλλήνης κ. Α. Ζούτσου

Ο κ. Α. Ζούτσος αντέδρασε στη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της κ. Ε. Κουνενάκη με την ακόλουθη δήλωση:

“Όσα είπε η Ειρήνη είναι αλήθεια, πράγματι την πολέμησαν…

Την ευχαριστώ για όσα προσέφερε στο Δήμο Παλλήνης.

Η Ειρήνη Κουνενάκη ήταν προσωπική και οικογενειακή μου φίλη…

Της εύχομαι καλή συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο”

Η δήλωση του κ. Παναγιώτη Μερτύρη

Αντίδραση στη δήλωση ανεξαρτητοποίησης της κ. Ε. Κουνενάκη, υπήρξε και από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Παλλήνης,κ. Παναγιώτη Μερτύρη.

“Λυπάμαι γιατί ένα στέλεχος της αξίας και της δυναμικής της κ. Ε. Κουνενάκη δεν συμμετέχει στη διοίκηση του Δήμου Παλλήνης. όταν από εδώ και πέρα θα μιλάμε εδώ μέσα για κοινωνική πολιτική θα εννοούμε την Ειρήνη Κουνενάκη. Απορώ κ. Δήμαρχε, πως γίνεται η ΠΕΔΑ των 66 Δήμων Αττικής να παίρνει ως επιστημονικό σύμβουλο της την κ. Ε. Κουνενάκη και στο Δήμο μας να αντιμετωπίζεται με τον τρόπο που η ίδια μας αποκάλυψε σήμερα…”

Η δήλωση της κ. Μίλιας Κόπτη

Δήλωση για την ανεξαρτητοποίηση της κ. Ε. Κουνενάκη έκανε στο Δημοτικό Συμβούλιο και η κ. Μίλια Κόπτη, Δημοτική Σύμβουλος της ελάσσονος αντιπολίτευσης.

Είπε:

“Γνώρισα τις πολιτικές και προσωπικές ευαισθησίες της Ειρήνης Κουνενάκη στην Επιτροπή Ισότητας στην οποία και συνεργαστήκαμε πολύ καλά. Της εύχομαι καλή επιτυχία στο νέο της ρόλο στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η κ. Μίλια Κόπτη με σημερινή δήλωση της αναφερόμενη στην απόφαση ανεξαρτητοποίησης της κ. Ε. Κουνενάκη, τονίζει:

Στην χθεσινή συνεδρίαση του Δ. Σ., η πρώην αντιδήμαρχος και υπεύθυνος για την κοινωνική πολιτική του Δήμου κ. Ειρήνη Κουνενακη, ανακοίνωσε την ανεξάρτητο ποίησή της από την παράταξη του κ. Ζουτσου.

Ήταν η δεύτερη κατά σειρά απώλεια για την παράταξη του δημάρχου, μετά και από την ανεξαρτητηποιηση του πρώην αντιδημάρχου κ. Καρκούλια πριν λίγο καιρό.

Αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν σε αυτήν την απόφαση, η κ. Κουνενακη τόνισε ότι η παράταξη της πλειοψηφίας χαρακτηρίζεται από έλλειψη, συλλογικοτητας, δημοκρατίας και ενημέρωσης προς τα μέλη της, αλλά και η δράση της δημοτικής αρχής από έλλειψη διαφάνειας και από λάθος επιλογές.

Παρά την μεγάλη σοβαρότητα των καταγγελιών της, ο δήμαρχος δεν έδωσε καμμία απάντηση, αν και το ζητήσαμε επιτακτικά. Κάθε δημότης ας βγάλει τα συμπεράσματα του!

Καλοσωριζουμε την κ. Κουνενακη στο νέο της ρόλο και ευελπιστούμε στην συνεργασία της, για μια διαφορετική λογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η παρέμβαση του κ. Άρη Βίτσιου

Τέλος το λόγο έλαβε και ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παλλήνης κ. Άρης Βίτσιος, ο οποίος αφού εξήρε το έργο της κ. Ε. Κουνενάκη στην άσκηση της κοινωνικής πολιτικής ζήτησε από το Δήμαρχο κ. Α. Ζούτσο να απαντήσει στις “ιδιαίτερα σοβαρές δηλώσεις της.”

Ο κ. Δήμαρχος απαντώντας στον κ. Α. Βίτσιο αρνήθηκε να το κάνει λέγοντας “μην επιχειρείτε να ενσπείρετε διχόνοιες ανάμεσα σε μένα και στην Ειρήνη…”

Ακολουθεί όλη η δήλωση της κ. Ε. Κουνενάκη.

“Αγαπητοί Συνάδελφοι

Εκλέχθηκα Δημοτική Σύμβουλος με την παράταξη ΜΙΑ ΠΟΛΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ το 2010.

Η συμμετοχή μου στην παράταξη εμπνεύστηκε από ένα κοινό όραμα και έναν ενθουσιασμό για τον ενιαίο Καλλικρατικό Δήμο Παλλήνης, με την πεποίθηση ότι θα καταφέρουμε να άρουμε όλα εκείνα τα εμπόδια που κρατούσαν την πόλη μας πίσω πολλές δεκαετίες.

Από την πρώτη στιγμή εργάστηκα σκληρά σε ότι μου ανατέθηκε και εργάσθηκα ανιδιοτελώς. Ακόμη και μετά την λήξη της θητείας μου ως αντιδήμαρχος, συνέχισα να διαχειρίζομαι τα θέματα που ο Δήμαρχος μου είχε αναθέσει.

Ευχαριστώ το Δήμαρχο Παλλήνης Θανάση Ζούτσο για την ευκαιρία που μου έδωσε να δημιουργήσω.

Ευχαριστώ επίσης όσους από τους δημοτικούς συμβούλους της συμπολίτευσης αλλά και της αντιπολίτευσης στήριξαν την προσπάθεια άλλοτε με εποικοδομητική κριτική και άλλοτε με το έργο τους.

Όταν αναλάβαμε την Διοίκηση του νέου Καλλικρατικού Δήμου η κοινωνική πολιτική ήταν ανύπαρκτη. Έχοντας τις απαιτούμενες γνώσεις αλλά και την προσωπική φιλοσοφία, προχώρησα βήμα βήμα, με την στήριξη αρχικά ενός μικρού αριθμού εργαζομένων που πίστεψαν στο εγχείρημα, δημιουργώντας τις Κοινωνικές δομές που σήμερα υπάρχουν, ανταποκρινόμενη και στις ανάγκες των δημοτών μας την δύσκολη περίοδο που ξεκίνησε το 2011.

Κοινωνικό παντοπωλείο, Φροντιστήριο, Ανταλλακτήριο, Φαρμακείο, Τράπεζα Χρόνου, Γραφείο Ψυχοκοινωνικής Στήριξης, Διανομή προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Το σημαντικότερο όμως, αυτές οι δομές είχαν ταυτότητα. Είχαν την ταυτότητα της αλληλεγγύης, της στήριξης των εθελοντών, της στήριξης των τοπικών επιχειρήσεων.

Είχαν την ταυτότητα της διαφάνειας, της αξιοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας

Αυτές ήταν οι αξίες μου, αυτά τα πιστεύω μου, μ’ αυτά πορεύτηκα, με έγνοια για το κάθε επόμενο βήμα προκειμένου να υπάρξει ένα κανονιστικό πλαίσιο που θα διαμορφώνει αυτές τις συνθήκες, που θα σέβεται τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών, που θα ωφελούνται δημότες που πραγματικά το έχουν ανάγκη, που θα υπάρχει συνέχεια και συνέπεια.

Ήταν αυτή η ταυτότητα που καταξίωσε την κοινωνική πολιτική του Δήμου Παλλήνης στην συνείδηση των πολιτών.

Δεν βολεύτηκα με έτοιμες συνταγές εταιρειών και υπεργολαβιών. Ήταν αυτή η εμπέδωση εμπιστοσύνης προς την κοινωνική πολιτική, που ενέπνευσε την συμμετοχή εθελοντών.

Σ αυτήν την διαδρομή της συμμετοχής μου, εκτός από το πεδίο που όριζα, πολλές φορές ένοιωσα να παραβιάζονται οι αρχές μου και μόνη μου.

Όταν ένοιωθα ότι η επεξεργασία θεμάτων και προτεραιοτήτων δεν ήταν αποτέλεσμα συλλογικής επεξεργασίας .

Όταν ένοιωθα ότι δεν υπάρχει συμπαγής άποψη για θέματα μείζονος σημασίας π.χ. ζητήματα ύδρευσης, διαγραφές ύδρευσης κλπ,κλπ.

Όταν συνειδητοποιούσα ότι δεν υπήρχε συναντίληψη και πολιτική συνοχή π.χ. αξιοκρατικές διαδικασίες η πελατειακές εξυπηρετήσεις..

Κι όμως σε αρκετές περιπτώσεις συνυπήρξαν τα δυο άκρα ανάλογα με το ποιος είχε την ευθύνη της αρμοδιότητας .

Όταν συνειδητοποιούσα το έλλειμμα δημοκρατικών διαδικασιών π.χ. στην στοχοθεσία υλοποίησης έργων, στην απουσία απολογισμού δημοτικού συμβουλίου, γνωμοδότησης της επιτροπής διαβούλευσης για τεχνικό πρόγραμμα και προϋπολογισμό (είμαστε από τους ελάχιστους Δήμους που δεν έχουμε τον ετήσιο απολογισμό του Δημοτικού Συμβουλίου)

Όταν βίωνα την πολιτική μου απαξίωση π.χ. πρόσφατα με θέματα του τομέα Ισότητας ,τα οποία δεν ήρθαν ποτέ στο Δημοτικό Συμβούλιο όπως και ποτέ δεν έλαβα απάντηση αν θα εισαχθούν.

Τα ξεπερνούσα όμως γιατί προείχε το κίνητρο ολοκλήρωσης μια διαδρομής..

Συνάδελφοι/σες

Τον τελευταίο καιρό ξεπέρασα τα όρια των προσωπικών μου ανοχών.

1.Το Δεκέμβριο συνειδητοποίησα ότι έγιναν δυο συνεδριάσεις του δημοτικού Συμβουλίου, με αποφάσεις αναρτημένες στη Διαύγεια. Έγιναν δια περιφοράς όπως ενημερώθηκα εκ των υστέρων.

Δεν θα σταθώ στο γεγονός ότι δεν εστάλη πρόσκληση όπως προβλέπεται από τον κώδικα Δήμων και κοινοτήτων που θα τεκμηρίωνε τον έκτακτο χαρακτήρα.

Δεν θα σταθώ στο δια περιφοράς που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο και που όλοι συναινούμε για να προχωρήσουν τα έκτακτα θέματα.

Θα σταθώ όμως στο γεγονός ότι χωρίς καμία ενημέρωση, προφορική η γραπτή, εμφανίζομαι ως παρούσα υπερψηφίζουσα τα θέματα και μάλιστα υπερψηφίζουσα απόφαση οικονομικού περιεχομένου.

2.Το πρόσφατο περιστατικό με τις εξετάσεις χοληστερίνης και ζαχάρου παραβιάζει άλλη μια κόκκινη γραμμή δική μου. Δεν μπορεί η κοινωνική πολιτική να δίνεται υπεργολαβία για την προβολή και προώθηση φαρμακευτικών εταιρειών.

Με αυτούς τους άξονες πορεύτηκα αυτοδιοικητικά και σ αυτούς θα μείνω. Πίστευα ότι αυτοί οι άξονες ήταν και πολιτική επιλογή της παράταξης “Μια πόλη για όλους” με την οποία συμπορεύθηκα αυτά τα χρόνια..

Οι εύκολες λύσεις, οι εύκολες πολιτικές που στοχεύουν στην εικόνα και όχι στο έργο έχουν παρέλθει γιατί η ίδια η κοινωνία τις απέβαλλε.

Μετά τα παραπάνω, η παραμονή μου στην παράταξη “Μια πόλη για όλους” δεν έχει πλέον τα πολιτικά ερείσματα.

Είναι θέμα πολιτικής αξιοπρέπειας και στοιχειώδους δημοκρατικής ευαισθησίας.

Είναι πεποίθηση μου ότι όταν εκλέγεσαι με μια παράταξη θα πρέπει να παραδίδεις την έδρα όταν αποχωρείς. Αυτά, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει παράταξη με συμπαγείς πολιτικούς όρους και ενιαία πολιτική έκφραση.

Θα παραμείνω ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος και θα συνεχίσω να αγωνίζομαι στους συλλογικούς φορείς και στην κοινωνία ως ενεργός πολίτης, στα μαζικά κινήματα.”