Το “ιδιάζον” ζήτημα της νησίδας Αγίου Γεωργίου, αντικείμενο συνεργασίας, υπ. Εσωτερικών & Δημάρχου Λαυρεωτικής

Νησίδα Αγίου Γεωργίου

Με το Δήμαρχο Λαυρεωτικής, κ. Δημήτρη Λουκά είχε συνάντηση σήμερα, Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Πάνος Σκουρλέτης. Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής, Πέτρος Φιλίππου και οι βουλευτές Αττικής, Ιωάννης Δέδες και Πάνος Σκουρολιάκος.  Κύριο θέμα της συνάντησης ήταν αυτό της διατήρησης της υφιστάμενης διοικητικής κατάστασης της νησίδας Αγίου Γεωργίου, η οποία σήμερα εντάσσεται στο δήμο Λαυρεωτικής. 

Ο κ. Σκουρλέτης διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν.

Λίγα λόγια για την ακατοίκητη νησίσα Αγίου Γεωργίου

Η ακατοίκητη νησίδα Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στην είσοδο του Σαρωνικού κόλπου, ανάμεσα στο Σούνιο και την Ύδρα, με έκταση 4,3 τ.χλμ. Αυτό που κάνει το νησί τόσο ελκυστικό δεν είναι μόνο τα καταγάλανα νερά του, αλλά το μεγάλο αιολικό πάρκο που έχει αναπτύξει η Τέρνα Ενεργειακή.

Κι αυτό, διότι, ο δήμος στον οποίο υπάγεται η νησίδα λαμβάνει 500.000 ευρώ ετησίως και οι δημότες του έχουν ισόποση απαλλαγή από τη ΔΕΗ.

Το τελευταίο διήμερο ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης δέχτηκε διαδοχικά στο γραφείο του, τους δύο δημάρχους,  το Γιώργο Κουκουδάκη (Ύδρας) και σήμερα το  Δημήτρη Λουκά (Λαυρεωτικής), οι οποίοι προκειμένου να ενισχύσουν τα αιτήματά τους, επιστράτευσαν βουλευτές, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικούς συμβούλους, ακόμα και καθηγητή Ιστορίας!

Να σημειωθεί ότι από το 1834, με την πρώτη διοικητική διαίρεση του ελληνικού κράτους, το νησί ανήκε στον δήμο Ύδρας, όμως η ΕΛΣΤΑΤ στην απογραφή του 2011 το ενέταξε στον δήμο Λαυρεωτικής. Αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση των νησιωτών, οι οποίοι προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, ενώ πλέον πανηγυρίζουν για την πρόσφατη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο απεφάνθη ομόφωνα ότι η νησίδα υπάγεται διοικητικά στον δήμο Ύδρας.

Ο κ. Σκουρλέτης, στις συναντήσεις που είχε χθες και σήμερα, απέφυγε να πάρει θέση ενώ αρκέστηκε να διαβεβαιώσει τους συνομιλητές του ότι «θα εξετάσει με ιδιαίτερη προσοχή το θέμα και τα στοιχεία που υποβλήθηκαν».

Στις συναντήσεις αυτές οι δήμαρχοι είχαν στο πλευρό τους, μεταξύ άλλων: Ο  δήμαρχος Ύδρας τους βουλευτές Α΄Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη και Γεωργία Γεννιά, τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο και τη νομική σύμβουλο της Περιφέρειας Αττικής, Όλγα Σαββίδου.

Τη συμπαράσταση στο αίτημα του δήμου έχουν εκφράσει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας και Κώστας Δουζίνας και της ΝΔ Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.