Σειρά αιτημάτων & προτάσεων της Επιτροπής Συλλόγων & κατοίκων Νέου Βουτζά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα

Σειρά από αιτήματα και προτάσεις κατέθεσε η συντονιστική επιτροπή συλλόγων και κατοίκων Νέου Βουτζά στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στη συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί, κατά την διάρκεια της επίσκεψης του στις πληγείσες από την φονική πυρκαγιά περιοχές της Ανατολικής Αττικής.

 

 

 

Όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Συντονιστικής Επιτροπής, κατατέθηκε στον πρωθυπουργό υπόμνημα με τα αιτήματα και τις προτάσεις των κατοίκων και στη συνέχεια, εκπρόσωποι της επιτροπής αναφέρθηκαν διεξοδικά σε κάθε ένα από αυτά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, βασική πρόταση των κατοίκων είναι να απεμπλακούν άμεσα και να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για τον Βουτζά, καθώς ο οικισμός είναι εντός σχεδίου.

Πρότειναν την αυτόματη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ μέσω taxisnet (ζητώντας να χρησιμοποιηθεί η βάση δεδομένων του Υπουργείου Υποδομών που δημιουργήθηκε για το επίδομα των 5.000 ευρώ), αλλά και να προχωρήσουν ταχύτερα οι επισκευές των «κίτρινων κτιρίων» για να επιστρέψουν οι κάτοικοι στις οικίες τους.

Επίσης, να λυθεί το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με τα επιδόματα των 5.000+1.200 ευρώ, καθώς υπάρχουν άνθρωποι που δεν τα πήραν ακόμη και «σε κάποιους είπαν ότι δεν θα τα πάρουν όλοι».

Ακόμα, ζήτησαν να ληφθούν μέτρα για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας για κόκκινα, κίτρινα ακόμη και τα πράσινα σπίτια λόγω της μεγάλης υποβάθμισης της περιοχής. Να εξεταστεί η περίπτωση υπαγωγής στο νόμο Κατσέλη χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

Να συσταθεί, Οργανισμός Ανασυγκρότησης Ματιού – Νέου Βουτζά (Οργανισμός Ανασυγκρότησης Ανατολικής Ακτής) με καθετοποιημένη οργάνωση και λειτουργία με επικεφαλής τον Υπουργό Υποδομών.

Να προχωρήσουν οι μελέτες υλοτόμησης και για κορμοδέματα. Να οριοθετηθούν τα ρέματα και να διανοιχτούν δρόμοι αλλά και να εφαρμοστεί το ρυμοτομικό σχέδιο για τον Βουτζά.

Να κηρυχθούν αναδασωτέες οι δημόσιες εκτάσεις, να αποδοθεί η απαλλοτριωμένη Ζώνη πέραν του πεζοδρομίου, από την πλευρά του Ν. Βουτζά, η λεωφόρος Μαραθώνος με τη δημιουργία πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου αλλά και να δοθεί παράταση για τα διόδια της Αττικής οδού.

Αναφέρθηκαν ακόμα στο θεσμικό αίτημα για μεταφορά στο Δήμο Ραφήνας, στην επιστροφή τελών κυκλοφορίας για τα καμένα αυτοκίνητα και στην επιστροφή του ποσού -τέλους τακτοποίησης για την υπαγωγή σε κάθε νόμο για τα κόκκινα κτίρια.

Τέλος, στο υπόμνημα υπάρχουν και τα ερωτήματα τι γίνεται με τις μετρήσεις για τοξίνες και αμίαντο, πότε θα πληρωθούν οι λογαριασμοί των ΔΕΚΟ και τι θα γίνει με τον δημοτικό φωτισμό.

 Στο πρώτο ερώτημα, ο πρόεδρος του Δημοκρίτου ενημέρωσε ότι οι μετρήσεις συνεχίζονται και τα αποτελέσματα δεν υπερβαίνουν τα ασφαλή όρια, εκτός από καθημερινές μικρές εξάρσεις κατά τις ώρες που διενεργούνται συγκεκριμένες εργασίες.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης πρωθυπουργού και συντονιστικής επιτροπής συλλόγων και κατοίκων Νέου Βουτζά, έγιναν από τον κ. Αλ. Τσίπρα, οι ακόλουθες δηλώσεις:

Είχα σήμερα μία πολύ ουσιαστική συζήτηση, ανοιχτή συζήτηση, με τα συντονιστικά των κατοίκων της πληγείσας περιοχής, τόσο στο Μάτι όσο και στον Νέο Βουτζά. Και νομίζω ότι όλοι μαζί έχουμε βάλει ένα στοίχημα και πρέπει αυτό το στοίχημα να το κερδίσουμε. Το στοίχημα της αναγέννησης αυτής της περιοχής.

Αυτό είναι, αν θέλετε, μια ηθική υποχρέωση απέναντι στους δεκάδες ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους, αλλά και σε αυτούς που με τις πληγές τους, παρά τις πληγές τους, δίνουν καθημερινά τον αγώνα για να μείνουν εδώ, για να μη φύγουν από τον τόπο τους και η Πολιτεία οφείλει και θα σταθεί δίπλα τους.

Όλες αυτές τις ημέρες, καθημερινά, χωρίς τη δική σας παρουσία, είναι τόσο ο υπουργός Υποδομών όσο και ο υπουργός Επικρατείας μαζί με τους πολίτες και δίνουν μια μάχη δύσκολη, πολλές φορές με τις αδυναμίες της ίδιας της Πολιτείας, γραφειοκρατικές δυσκολίες, ελλείψεις. Δίνουμε, όμως, τη μάχη. Πιστεύω ότι η εικόνα που υπάρχει σήμερα εδώ είναι μια εικόνα εργοταξίου, πολλά συνεργεία σε πολλά μέτωπα. Βεβαίως, οι ανάγκες και τα προβλήματα των κατοίκων παραμένουν και πρέπει να συνεχιστεί αυτή η μάχη για να αντιμετωπιστούν.

Το μεγάλο στοίχημα δεν είναι μόνον η, όσο το δυνατόν, γρηγορότερη αποκατάσταση των σπιτιών που έχουν πληγεί και, βεβαίως, του φυσικού τοπίου, ώστε του χρόνου την άνοιξη να έχουμε μια πράσινη εικόνα και όχι μια καμένη εικόνα στην περιοχή. Και να έχουμε του χρόνου το καλοκαίρι όλα τα σπίτια αποκατεστημένα.

 Αλλά, θα έλεγα ότι και η μεγάλη μάχη είναι να δώσουμε ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους, ενδεχομένως, θέλουν ή εποφθαλμιούν να κερδοσκοπήσουν πάνω στην τραγωδία ότι το Μάτι δεν πωλείται. Οι ιδιοκτήτες, οι κάτοικοι, οι πολίτες θα μείνουν εδώ και θα υπερασπιστούν τις περιουσίες τους και θα κερδίσουν τη μάχη με την καταστροφή. Και η Πολιτεία θα είναι δίπλα τους.”