Αίτημα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, το συντομότερο δυνατό, καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με θέμα την πρόληψη και την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τον σχεδιασμό της πολιτικής προστασίας και την ανθεκτικότητα της χώρας απέναντι στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
Η απόφαση ελήφθη μετά από συζήτηση στο προεδρείο της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του κόμματος «στην συνεδρίαση εκφράστηκε η οδύνη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την απώλεια των συνανθρώπων μας και η έντονη ανησυχία για την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς και την τεράστια σε έκταση περιβαλλοντική καταστροφή.
Η ανεπάρκεια και η ανικανότητα του δήθεν επιτελικού κράτους του κ. Μητσοτάκη να αντιμετωπίσει για άλλη μια φορά έγκαιρα και αποτελεσματικά τις πυρκαγιές, έχει ως αποτέλεσμα η χώρα, από άκρη σε άκρη, να βρίσκεται αντιμέτωπη με πρωτόγνωρες συνθήκες, που επιβάλλουν την άμεση συστράτευση των δυνάμεων και την ενίσχυση του κρατικού μηχανισμού.
Τα μέλη του προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της πολιτείας απέναντι στην οξύτητα της κλιματικής κρίσης και στην πρόληψη των μέγα πυρκαγιών, όπως ήδη έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο ζήτημα της συνεδρίασης αφορούσε στην έκφραση της κάθετης αντίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ στη συμμετοχή του καταδικασμένου εγκληματία νεοναζί στις εκλογές για τον δήμο της Αθήνας.
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, «ο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι οι καταδικασμένοι εγκληματίες νεοναζί δεν πρέπει και δεν μπορεί να είναι υποψήφιοι και στην Αυτοδιοίκηση, σε οποιοδήποτε επίπεδο και αυτό πρέπει να είναι νομοθετημένο.
Για αυτό το λόγο ετοιμάζει και θα καταθέσει δική του νομοθετική πρόταση, στην ίδια κατεύθυνση με την πρόταση που είχε καταθέσει πριν τις εθνικές εκλογές, με στόχο τον αποκλεισμό των καταδικασμένων για συμμετοχή σε εγκληματικές οργανώσεις με ρατσιστικό ή νεοναζιστικό κίνητρο, από τη συμμετοχή τους ως υποψηφίων και στους δυο βαθμούς της Αυτοδιοίκησης, είτε ως επικεφαλής, είτε ως υποψήφιοι παρατάξεων».
Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ακόμη ότι «ήταν βάσιμες οι ενστάσεις του για την ελλιπή νομοθέτηση της κυβέρνησης, παρά τις τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Το έλλειμμα επιβεβαιώνεται λίγους μήνες μετά την ψήφιση της διάταξης και από την είσοδο των Σπαρτιατών στη Βουλή, αλλά και με την υποψηφιότητα Κασιδιάρη στον δήμο της Αθήνας. Προφανώς σε αυτό έχει ευθύνη και το ΠΑΣΟΚ που ψήφισε τη ρύθμιση, αλλά η κύρια ευθύνη είναι της κυβέρνησης η οποία οφείλει να αποδεχτεί άμεσα την νομοθετική πρωτοβουλία για τον αποκλεισμό Κασιδιάρη, ακόμα και με πράξη νομοθετικού περιεχομένου».
Αναφέρεται και στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας ότι «αυτή διαπιστώθηκε ότι απλά διευρύνει την εφαρμογή της διάταξης της ΝΔ, η οποία αποδείχτηκε ελλιπής. Διαφωνούμε, επίσης, με τη μη ένταξη στη ρύθμιση των επικεφαλής και των Περιφερειακών παρατάξεων, αλλά και των υποψήφιων συμβούλων και στα δύο επίπεδα της Αυτοδιοίκησης.
Αντίθετα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι πληρέστερη και αποτελεσματική, έχει πάγια και καθολικά χαρακτηριστικά».
Σε κάθε περίπτωση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, «η ευθύνη είναι της κυβέρνησης, η οποία πρέπει να απαντήσει αν δέχεται να συζητηθεί νομοθετική ρύθμιση για να αποκλειστούν οι νεοναζί από την Αυτοδιοίκηση. Και αν δεν το δεχτεί θα πρέπει να απολογηθεί στην κοινωνία και για την υποκρισία της αλλά και για τα πραγματικά της κίνητρα».
Προφανώς, καταλήγει «δεν επαρκεί μία ρύθμιση που θα επιτρέψει στους καταδικασθέντες νεοναζί να συμμετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αλλά θα τους αποκλείσει μετά, από αιρετές θέσεις, ενώ θα τους προσφέρει δημοσιότητα και πολιτικό χώρο, όταν όλοι και όλες έχουμε συμφωνήσει ότι πρέπει να αποκλείονται από τις εκλογές της δημοκρατίας που αρνούνται και προσβάλλουν».