Φώφη Γεννηματά: “Χωρίς οδικό χάρτη δράσης & απλά περιμένοντας το εμβόλιο, θα μετράμε για πολλούς μήνες απώλειες..”

Συνέντευξη της Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97,8 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

«Χωρίς οδικό χάρτη δράσης και απλά περιμένοντας το εμβόλιο, θα μετράμε για πολλούς μήνες απώλειες. Σε ανθρώπους, επιχειρήσεις, θέσεις εργασίας»

Τώρα πρέπει να δράσουμε γι’ αυτό ακριβώς αναδεικνύουμε την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου οδικού χάρτη, για να για να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της έξαρσης της πανδημίας, τις ανάσες που χρειάζεται η κοινωνία, αλλά και για να οργανωθεί σωστά η διαχείριση του εμβολίου που είναι η μεγάλη μας ελπίδα.

Χωρίς οδικό χάρτη δράσης και απλά περιμένοντας το εμβόλιο θα μετράμε, δυστυχώς για πολλούς μήνες, απώλειες. Σε ανθρώπινες ζωές που θα είναι το χειρότερο απ’ όλα αλλά και απώλειες σε επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

«Με μαζικά τεστ μπορούμε να «ανοίξουμε», σταδιακά και με ασφάλεια, περιοχές της χώρας»

Το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει μία ολοκληρωμένη πρόταση πως μπορούμε να ανοίξουμε σταδιακά και με ασφάλεια, περιοχές της χώρας. Το κλειδί για να λειτουργήσει η πρόταση αυτή είναι τα μαζικά τεστ έτσι ώστε να έχουμε αξιόπιστα επιδημιολογικά στοιχεία, έτσι ώστε να στεγανοποιούμε περιοχές και να μπορούμε να δίνουμε ανάσα και οξυγόνο και στην κοινωνία και στην οικονομία και σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και που δεν είναι φορτωμένο το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Γιατί δεν είναι το επιδημιολογικό φορτίο και τα κρούσματα ίδια σε όλες τις περιοχές της χώρας. Με μαζικά τεστ, στη σωστή ιχνηλάτηση και στον έγκαιρο περιορισμό των κρουσμάτων, μπορούμε να έχουμε μέτρα που δεν θα είναι οριζόντια σε όλη την Ελλάδα, με εξαίρεση τα βασικά μέτρα προστασίας (μάσκα, τηλεργασία, κλπ) που πρέπει να διατηρηθούν παντού.

Αφού αποτυπώσουμε λοιπόν αξιόπιστα την επιδημιολογική εικόνα κάθε νομού με μαζικά τεστ και τακτική επανάληψη τους, προχωράμε σε σταδιακό άνοιγμα στις περιοχές που έχουν χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Στεγανοποιούμε αυτές τις περιοχές, με προϋπόθεση αρνητικών τεστ 48ώρου για μετακίνηση από και προς τις «κόκκινες» περιοχές που τα μέτρα αλλά και η εφαρμογή τους πρέπει να αυστηροποιηθούν.

«Οι θέσεις για κρίσιμα κενά και ειδικότητες γιατρών δυστυχώς προκηρύχθηκαν μόλις το Νοέμβριο»

Για το ΕΣΥ εξαρχής είχαμε επισημάνει την κρισιμότητα ενός αξιόπιστου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας, με κινητά συνεργεία σε όλη τη χώρα. Για να παρακολουθούν και να φροντίζουν τους ανθρώπους, οι οποίοι νοσούν και βρίσκονται στο σπίτι τους, με αξιόπιστες οδηγίες και συμβουλές.

Με τον τρόπο αυτό και μεγαλύτερη ασφάλεια θα νιώθουν όσοι είναι θετικοί στον κορωνοϊό και αξιολόγηση των περιστατικών για το αν και πότε θα πρέπει να φτάσουν στο νοσοκομείο. Δυστυχώς δεν έγινε ουσιαστικά τίποτα στην κατεύθυνση αυτή αν και η κυβέρνηση αναγνώρισε ότι έχουμε δίκιο και θα υιοθετήσει αυτή την πρόταση μας.

Πολύ λίγες μονάδες βγήκαν στο δρόμο και σίγουρα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες που υπάρχουν. Το δίκτυο ΠΦΥ και η ενίσχυση των νοσοκομείων με άμεσες προλήψεις θα θωράκιζαν υγειονομικά τη χώρα.

Όμως και στην στήριξη των νοσοκομείων οι θέσεις για κρίσιμα κενά και ειδικότητες δυστυχώς προκηρύχθηκαν μόλις το Νοέμβριο, αντί να έχει ξεκινήσει αυτή η διαδικασία από το Μάρτιο.

Χρειάζεται επίσης μονιμοποίηση του επικουρικού προσωπικού και αναγνώριση των ανθρώπων που δουλεύουν στις υγειονομικές μονάδες και στην πρώτη γραμμή με ένταξή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά και δώρο Χριστουγέννων για όλους αυτούς.

«Ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα, προϋπόθεση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος, τους επιστήμονες, την κοινωνία»

Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο ζήτημα τα ανοιχτά επιδημιολογικά δεδομένα. Υπάρχει μία αμφισβήτηση για το αν είναι αξιόπιστα τα δεδομένα στα οποία στηριζόμαστε σε όλο αυτό το διάστημα για να παίρνουμε αποφάσεις.

Έχουν γίνει καταγγελίες ότι υπήρχαν δύο μητρώα ασθενών και κρουσμάτων με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για να παίρνονται τελικώς οι σωστές αποφάσεις. Ελπίζω και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει το έργο της και θα ελέγξει σε βάθος την υπόθεση αυτή.

Σε κάθε περίπτωση χρειαζόμαστε ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα αυτά. Είναι θέμα δημοκρατίας και προϋπόθεση για την αξιοπιστία και τη σχέση εμπιστοσύνης που χρειάζεται ανάμεσα στο κράτος, τους επιστήμονες, την κοινωνία.

Εμείς, λοιπόν, ζητούμε ανοιχτή πρόσβαση στα δεδομένα και ένα αξιόπιστο σοβαρό μητρώο για να μπορούμε να ξέρουμε το επιδημιολογικό φορτίο της κάθε περιοχής και να λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις από εδώ και πέρα.

«Δομές αποκατάσταση για ανθρώπους που νοσηλεύθηκαν και ξεπέρασαν την περιπέτεια με τον ιό αλλά εξακολουθούν να έχουν προβλήματα.»

Υπάρχει σοβαρό ζήτημα για πάρα πολλούς ανθρώπους που νοσηλεύθηκαν και ξεπέρασαν την περιπέτεια με τον ιό αλλά εξακολουθούν να έχουν παρεπόμενα προβλήματα.

Ανοίγουμε εμείς πρώτοι αυτή τη συζήτηση, όπως κάνουμε όλη αυτή την περίοδο να παρεμβαίνουμε έγκαιρα με τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Γιατί τώρα πρέπει να σχεδιασθούν ειδικές δομές αποκατάστασης μέσα και έξω από τα νοσοκομεία με εκπαίδευση και επιμόρφωση των γενικών γιατρών, όπου οι άνθρωποι αυτοί θα μπορούν να βρουν περίθαλψη και φροντίδα.

Αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να βρουν πουθενά μία οργανωμένη μονάδα για να αντιμετωπίσει τα θέματά τους και είναι μόνοι τους.

«Να μπούμε μπροστά να πειστεί όλη η κοινωνία για το εμβόλιο.»

Ο εμβολιασμός είναι μία σύνθετη διαδικασία και γι’ αυτό εμείς έχουμε μία ειδική ομάδα που θα την παρακολουθεί στενά.

Γιατί έχουμε το παράδειγμα ότι η κυβέρνηση μας διαβεβαίωνε πως θα ενίσχυε το Εθνικό Σύστημα Υγείας και τελικώς οι μόνες κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας που τέθηκαν σε λειτουργία ήταν αυτές από τη δωρεές και μάλιστα με αποσπασμένο προσωπικό από άλλες δομές. Επομένως πέρα από τα λόγια εμείς θα παρακολουθούμε στην πράξη τη σωστή οργάνωση του εμβολιασμού.

Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στο θέμα αυτό και φυσικά πρέπει να υπάρξει μία καμπάνια και η συμβολή όλων μας και των πολιτικών αλλά και των ανθρώπων των μέσων ενημέρωσης.

Για να φύγει ο φόβος και η ανασφάλεια από τους πολίτες. Έχουμε προηγούμενη εμπειρία για το πώς λειτούργησε η κυβέρνηση με τις καμπάνιες στα ΜΜΕ, γι’ αυτό όλη αυτή η ενημέρωση πρέπει να γίνει με απόλυτη διαφάνεια και σίγουρα με τη συμβολή των κομμάτων της Βουλής.

Μπορούμε να δώσουμε το καλό παράδειγμα. Η διακομματική συνεννόηση και ενιαία στάση είναι μια πρότασή που είχαμε διατυπώσει και τότε που εμφανίστηκαν οι αρνητές της μάσκας. Τώρα πρέπει να μπούμε μπροστά να πειστεί όλη η κοινωνία για το εμβόλιο.

«Η στείρα αντιπαράθεση και οι κοκορομαχίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ακόμα και μέσα στην πανδημία, έχει κουράσει τον ελληνικό λαό.»

Θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή προέχει η ζωή των ανθρώπων. Όλα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, θα πρέπει να τα ερευνήσει η δικαιοσύνη για να υπάρξουν σοβαρά και αξιόπιστα στοιχεία. Δεν είναι όμως η ώρα των ευθυνών.

Προφανώς υπάρχουν σοβαρές ευθύνες της κυβέρνησης γιατί φτάσαμε σε αυτό το σημείο στη δεύτερη φάση της πανδημίας, με αυτή την ένταση και ιδιαίτερα με αυτές τις επιπτώσεις στη Βόρεια Ελλάδα. Αλλά είμαστε ακόμα στη μάχη για τις ζωές των ανθρώπων και εκεί να δώσουμε το βάρος.

Όταν θα έρθει η ώρα των ευθυνών θα πρέπει να υπάρχουν σοβαρά στοιχεία. Δεν είναι κινήσεις που πρέπει να εξαντλούνται σε πυροτεχνήματα και επικοινωνιακή διαχείριση και κομματικούς ανταγωνισμούς.

Αυτή η ιστορία της στείρας αντιπαράθεσης και της κοκορομαχίας ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση ακόμα και μέσα στην πανδημία, έχει κουράσει τον ελληνικό λαό.

«Αύξηση επιστρεπτέας προκαταβολής, παράταση αναστολής οφειλών για ένα εξάμηνο»

Η κυβέρνηση έχει στηρίξει τους πολύ μεγάλους, τους λίγους και τους ισχυρούς. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι είναι εκτός κυβερνητικής στήριξης. Η ρευστότητα δεν έφτασε ποτέ σε αυτούς που την είχαν ανάγκη.

Οι τράπεζες την κατηύθυναν στους καλούς της πελάτες με την ανοχή της Κυβέρνησης. Είναι χαρακτηριστικό ότι έφτιαξαν πριν από λίγες ημέρες ένα παρατηρητήριο για την ρευστότητα, το οποίο είχαν ανακοινώσει από το Μάιο, όταν ήδη έχουν τελειώσει με τους όρους και τις προϋποθέσεις και έχει κατανεμηθεί η πρώτη δόση του ΤΕΠΙΧ.

Η μόνη λύση για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η άμεση αύξηση του ποσού της επιστρεπτέας προκαταβολής στα τέσσερα δις ευρώ.

Αυξάνουν τους δικαιούχους- και καλώς τους αυξάνουν – χωρίς να αυξάνουν το ποσό. Και επειδή είναι βέβαιο ότι θα δώσουν και άλλα χρήματα να τα δώσουν τώρα και εγκαίρως πριν από το να έχουμε περισσότερα λουκέτα, έτσι ώστε οι επιχειρηματίες να έχουν ρευστότητα για να κάνουν τους σχεδιασμούς τους.

Να υπάρξει παράταση αναστολή των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων. Όχι μήνα, μήνα, γιατί δεν υπάρχει κανένα μαγικό ραβδάκι που θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ενώ είναι κλειστές.

Άρα θα πρέπει να υπάρξει σοβαρός ορίζοντας εξαμήνου και να συζητήσουμε ακόμα και για κούρεμα των υποχρεώσεων και βιώσιμες ρυθμίσεις για να μην αντιμετωπίσουμε σωρεία νέων λουκέτων.

«Αυτό που χρειάζεται για τους εργαζόμενους σήμερα είναι αξιοπρέπεια.»

Για τους εργαζόμενους χρειάζεται σήμερα περισσότερο από ποτέ αξιοπρέπεια. Υπάρχουν εργαζόμενοι, όπως π.χ ξενοδοχοϋπάλληλοι, που έχουν να δουν περισσότερο από ένα χρόνο κανονικό μισθό στα σπίτια τους.

Δεν είναι εκτός εργασίας με δική τους ευθύνη, επομένως πρέπει να κάνουμε ότι κάνουν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, που αξιοποιούν το πρόγραμμα SURE για 100% αναπλήρωση του μισθού με όριο τα 1000 € για μηνιαίο εισόδημα. Αντί για αυτό έχουμε πραγματικά εξαθλίωση.

Ο κ. Βρούτσης ανακοίνωσε ξανά 534€ από τον Δεκέμβριο για την αναστολή. Τα 800 ήταν μόνο για ένα μήνα και αποδείχθηκε στην πράξη ότι είναι 640. Πριν από λίγο είχα καταγγελίες από την ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό και στον επισιτισμό ότι τους σταματούν και τα 534€, τους ζητούν να κάνουν αίτημα για επίδομα εργασίας.

Αυτό σημαίνει ότι θέλουν πάνω από 40 μέρες διασταύρωσης στοιχείων στον ΟΑΕΔ.

Δηλαδή τους αφήνουν στις γιορτές χωρίς χρήματα. Αυτά τα πράγματα είναι ανεπίτρεπτα.

Δεν μπορούν να ζουν στην εξαθλίωση οικογένειες ολόκληρες, που τόσο καιρό ταλαιπωρούνται, την ώρα μάλιστα που η κυβέρνηση με την ανοχή της επιτρέπει τη συζήτηση με τους ξενοδόχους που ζητούν 20% μείωση στους μισθούς, αλλά και να μην κηρύσσεται πια υποχρεωτική η κλαδική σύμβαση εργασίας. Αυτά τα πράγματα οδηγούν σε ζούγκλα.

Δεν οδηγούν σε ανάπτυξη. Ο εργαζόμενος πρέπει να έχει και ο ίδιος μια ελπίδα για να μπορεί να είναι παραγωγικός και ασφαλής.

Είμαστε απόλυτα αντίθετοι με αυτές τις επιλογές της κυβέρνησης. Θα αναδεικνύουμε διαρκώς αυτό το θέμα και μέσα στη Βουλή, όπου διαρκώς καταθέτουμε προτάσεις αλλά και στο δημόσιο διάλογο.

«Η πολιτική της ανοχής και του κατευνασμού της κυβέρνησης διευκόλυνε την ανοχή και την αδράνεια τη Ε.Ε προς την Τουρκία.»

Η εικόνα που έχουμε μέχρι αυτή τη στιγμή δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε ότι θα δούμε αυστηρές κυρώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θεωρώ ότι σε αυτό έχει ευθύνη η κυβέρνηση με τους χειρισμούς της απέναντι κ στην Τουρκία, αλλά και απέναντι στους εταίρους μας όλο αυτό το διάστημα.

Η πολιτική της ανοχής και του κατευνασμού από τη μία πλευρά οδήγησε στο να αυξηθεί η προκλητικότητα από την πλευρά της Τουρκίας προσπαθώντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της χώρας μας.

Από την άλλη πλευρά οδήγησε σε μία αδράνεια στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η ανοχή αυτή πέρα από την ανοχή της κυβέρνησης έγινε και ανοχή των εταίρων μας συνολικότερα.

Θεωρώ ότι έχει πολύ μεγάλη ευθύνη ο κύριος Μητσοτάκης με τους χειρισμούς του όλο αυτό το διάστημα.

Φωνάζαμε εδώ και περίπου ένα χρόνο, ζητώντας να υπάρξει σύγκληση του Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών για να συζητήσουμε ακριβώς για την αλλαγή της στρατηγικής της Τουρκίας και το πώς θα την αντιμετωπίσουμε και πώς εγκαίρως θα έπρεπε να ενημερώσουμε και να πείσουμε και τους Ευρωπαίους εταίρους μας για αυτή την αλλαγή, που είναι μία αλλαγή που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα και τις σχέσεις Ελλάδας Τουρκίας αλλά και συνολικότερα τη σχέση Τουρκίας Ευρωπαϊκής Ένωσης και την ειρήνη και σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Δυστυχώς δεν ακουστήκαμε και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες της πολιτικής του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησης του. Από τη μεριά μου έκανα ότι πραγματικά μπορούσα.

Έστειλα και προσωπική επιστολή προς τους πρωθυπουργούς και τους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Δυστυχώς δεν έχει υπάρξει μία αντίστοιχη κινητικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη.

Δεν αρκούν οι δηλώσεις, χρειάζονται κυρώσεις και όχι απλώς κυρώσεις, αλλά αυστηρές κυρώσεις, οικονομικές κυρώσεις και επιπλέον -αν και δεν είναι θέμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά του κάθε κράτους μέλους χωριστά- θα μπορούσε να παρθεί μία απόφαση να υπάρξει ένα εμπάργκο όπλων προς την Τουρκία.

Διότι είναι αδιανόητο να πωλούνται οπλικά συστήματα αυτή τη στιγμή από Ευρωπαϊκές χώρες προς την Τουρκία και τα χρησιμοποιεί η Τουρκία για να δημιουργεί προβλήματα σε κράτη μέλη της ευρωπαϊκής ένωσης για να αλλάξει το status στη ΝΑ Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

«Είμαστε εδώ για να βάλουμε φραγμό, φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση»

Είναι θέμα χρόνου να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις η φθορά της κυβέρνησης, διότι πια οι Έλληνες πολίτες ζουν στην καθημερινότητά τους τις συνέπειες της πολιτικής της κυβέρνησης και στην υγεία και στην οικονομία αλλά και την καθημερινότητα των πολιτών.

Εμείς έχουμε χαράξει ένα δρόμο αυτόνομο, έχουμε πάρει καθαρή θέση απέναντι σε λαϊκισμούς. Δεν μπορούμε να συζητήσουμε κάτω από αυτές τις συνθήκες με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία να αυξηθεί η δύναμη του Κινήματος Αλλαγής. Όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει σήμερα και έλλειμμά διακυβέρνησης αλλά και απουσία αξιόπιστης προοδευτικής αξιωματικής αντιπολίτευση. Χωρίς κραυγές αλλά με προτάσεις, με τεκμηρίωση, με πρόγραμμα.

Είναι πολλές φορές μέχρι σήμερα, που δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει σωσίβιο στην κυβέρνηση με τις επιλογές του. Το ένα χέρι νίβει το άλλο θα έλεγα. Όταν το πολιτικό σκηνικό θα αναδιαταχθεί, γιατί είναι βέβαιο ότι θα γίνει και αυτό, τότε θα υπάρχει ανάγκη για μία αποτελεσματική προοδευτική κυβέρνηση.

Και αυτός είναι ο ρόλος μας στο Κίνημα Αλλαγής, να διεκδικήσουμε αυτό τον πρωταγωνιστικό ρόλο ξανά. Αυτή η προοπτική ενοχλεί προφανώς, αλλά θα συνεχίσουμε ακριβώς τον ίδιο δρόμο.

Εμείς είμαστε εδώ για να βάλουμε φραγμό, φρένο στη συντηρητική οπισθοδρόμηση που επιδιώκει στη σκιά της πανδημίας η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που κάθε μέρα που περνάει, δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο.

Το πραγματικό πρόσωπο της δεξιάς που η Ελλάδα γνώρισε από το παρελθόν και δυστυχώς γνωρίζει κάτω από δύσκολες συνθήκες σήμερα. Της δεξιάς που ήταν και παραμένει ο βασικός πολιτικός και ιδεολογικός αντίπαλος στο παρελθόν του ΠΑΣΟΚ, σήμερα του Κινήματος Αλλαγής, δηλαδή της Προοδευτικής Παράταξης.