«Η περίοδος μετά το 2012 απετέλεσε τον ενταφιασμό της πλειοψηφικής προοπτικής της παράταξης», εκτιμά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Ρέππας, ενώ επισημαίνει πως τυχόν συνεργασία του ΚΙΝΑΛ με τη ΝΔ «θα οδηγήσει σε πολιτικό αφανισμό» του κόμματος.
«Ο διάλογος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ είναι αργά ή γρήγορα αναπόφευκτος», προβλέπει με συνέντευξή του –που αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις –στο iEidiseis.gr, ο Δημήτρης Ρέππας.
Ο πρώην υπουργός, τοποθετούμενος δημόσια μετά από πολύ καιρό, μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του τονίζει:
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ Ή ΟΧΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΙΝΑΛ ΜΕ ΣΥΡΙΖΑ: «Ανοικτό διάλογο με το ΣΥΡΙΖΑ είχα προτείνει από τον Σεπτέμβριο του 2013, μιλώντας στην επετηρίδα για τα 39 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, διερωτώμενος πώς γίνεται να είμαστε κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ ως Κεντροαριστερά αλλά να μην έχουμε διαύλους επικοινωνίας προς την άλλη πλευρά. Προβλέπω ότι ο διάλογος αυτός είναι αναπόφευκτος, αργά ή γρήγορα.
Το υφιστάμενο χάσμα οφείλεται στην επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να σκιάσει και να ενοχοποιήσει το ΠΑΣΟΚ και να αναβιώσει το 1989 ώστε σε σύμπραξη με τη ΝΔ να επιτύχουν τον κοινό στόχο, τη συρρίκνωση του ΠΑΣΟΚ.
Η λανθασμένη στρατηγική του ΚΙΝ. ΑΛΛΑΓΗΣ κατά την προεκλογική περίοδο που έδωσε την εντύπωση ότι μπορεί να συνεργαστεί με τη ΝΔ a priori απέτρεψε το σοβαρό ενδεχόμενο αλλαγής του συσχετισμού δυνάμεων μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ. Και μάλιστα μετά από μία αποτυχημένη κυβερνητική θητεία του ΣΥΡΙΖΑ με το συνεπαγόμενο πολιτικό κόστος γι΄αυτόν.
Ένας θετικότερος για το ΚΙΝΗΜΑ μας συσχετισμός δυνάμεων θα διαμόρφωνε ευνοϊκότερες προϋποθέσεις, θα γινόταν καταλύτης για την ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΛΙΣΕΩΝ: «Υπερασπίζομαι την αυτονομία του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ και τονίζω πως διατυπώνει τεκμηριωμένες προτάσεις, εξειδικευμένες μάλιστα, για τα τρέχοντα θέματα.
Θεωρώ όμως εξίσου χρήσιμες τις πρωτοβουλίες για την ανάδειξη μιας πρωταγωνιστικής-πλεοψηφικής εναλλακτικής στρατηγικής απέναντι στη συντηρητική παράταξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, από την πλευρά του, οφείλει να αναγνωρίσει τη θετική παρουσία και προσφορά του ΠΑΣΟΚ στο μεταπολιτευτικό κύκλο και να αποδοκιμάσει την πολιτική επιλογή πού έκανε να ενθαρρύνει τη χρήση βίας να σπιλώνει αντιπάλους φθάνοντας ακόμη και στο σημείο δικαστικής εξόντωσης τους.
Πρόκληση μεγάλη γι αυτόν παραμένει η υπέρβαση των ορίων εντός των οποίων κινήθηκε μέχρι τώρα, γιατί απλούστατα ο πλειοψηφικός πέραν της ΔΕΞΙΑΣ πολιτικός χώρος είναι η Κεντροαριστερά, οι δυνάμεις της Σοσιαλδημοκρατίας και των μεταρρυθμίσεων.
Δεν μπορεί από τη μια να ψηφίζεται από τους πολίτες που αυτοτοποθετούνται έτσι στην ιδεολογικο-πολιτική κλίμακα στο συντριπτικά μεγάλο ποσοστό τους και από την άλλη να διατηρεί τη πολιτική ψευδαίσθηση και να λανσάρεται ως ο ΣΥΡΙΖΑ των ιδρυτικών αρχών του.
Αυτή η συμπόρευση θα αλλάξει βίαια το ΣΥΡΙΖΑ εξ ανάγκης αλλιώς δεν θα μακροημερεύσει..Από το να υποστεί αυτή την αλλοίωση καλύτερο γι αυτόν είναι να καθοδηγήσει την αλλαγή του..»
ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΙΝΑΛ-ΝΔ: «Η θέση μου είναι πως αυτό θα οδηγήσει σε πολιτικό αφανισμό της παράταξης.
Γνωρίζω ότι οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν πως ένα μεγάλο τμήμα της εκλογικής μας βάσης έχει θετική άποψη για τη ΝΔ , την πολιτική της και την ηγεσία της σε ποσοστά συχνά άνω του 70%.
Ίσως επίσης στελέχη του ΚΙΝ. ΑΛΛΑΓΗΣ να έκριναν θετικά μια συνεργασία με τη ΝΔ στο πλαίσιο μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ελπίζω όχι με απώτερο στόχο να παραμείνουν στη ΝΔ και να συνεχίσουν εκεί μια ασφαλή καριέρα.
Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν το πόσο δύσκολες αλλά και πόσο αναγκαίες είναι οι κινήσεις που οφείλει να κάνει η ηγεσία για την αποκατάσταση της ορθής σχέσης του Κινήματος μας με την ιστορία του, τις αρχές του και τους άλλους φορείς».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΑΜΑΡΑ-ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ: «Η περίοδος μετά το 2012 απετέλεσε τον ενταφιασμό της πλειοψηφικής προοπτικής της παράταξης μεταξύ των άλλων γιατί κατέστησε όχι συγκυριακό και για λόγους εθνικής ανάγκης, αλλά σταθερό εταίρο τη ΝΔ, αναγορεύοντας την μάλιστα σε συγγενή πολιτική δύναμη στο πλαίσιο ποικιλόμορφων τόξων.
Η ανάπτυξη της “κεντρολογίας’’ για τη φυσιογνωμία μας και οι συναφείς χειρισμοί μας τοποθέτησαν στην ίδια πλευρά με τη Δεξιά αφήνοντας το ΣΥΡΙΖΑ να υποδυθεί και να εκφράσει την εναλλακτική πολιτική.
Σταδιακά, η βάση μας γαλουχήθηκε με αντιλήψεις ταύτισης με τη ΝΔ με τελική συνέπεια το άλλοτε πολυσυλλεκτικό ΠΑΣΟΚ να είναι πολύ-διαρροικό και προς τη μία και προς την άλλη πλευρά».
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ: «Κανένα επικοινωνιακό ραβδί δεν θα αλλάξει το ύψος του τζίρου μιας επιχείρησης, το μαρτύριο της ανεργίας, το επίπεδο των μισθών και συντάξεων η την ποιότητα των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών. Κάνει τεράστιο λάθος η κυβέρνηση αν θεωρήσει πως το καλό γι αυτήν κλίμα της συγκυρίας θα αργήσει να αλλάξει και πως μπορεί να διαχειρισθεί τα προβλήματα μεταθέτοντας την αντιμετώπιση τους. Έτσι κι αλλιώς η κρίση τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα από όση μπορεί να επιτύχει η ίδια».