Από το 2021 «και βλέπουμε» η συζήτηση για τα πρωτογενή πλεονάσματα

Στέλιος Πέτσας, κυβερνητικός εκπρόσωπος

Η μείωση του στόχου των πρωτογενών πλεονασμάτων, την οποία ο Κυρ. Μητσοτάκης προέτασσε ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει ήδη περάσει σε δεύτερη μοίρα, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι «προτάσσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο» και να μην επιβεβαιώνει σχετική συζήτηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας κατά την προσεχή συνάντησή τους την Πέμπτη στο Βερολίνο, όταν ο πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη του συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Στέλιος Πέτσας σημείωσε μεν ότι η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων «είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας», διευκρίνισε δε ότι «προτάσσουμε το μεταρρυθμιστικό μας σχέδιο ώστε να κερδίσουμε αξιοπιστία και να θέσουμε θέμα πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά».

Σε ό,τι αφορά την ατζέντα του ταξιδιού του πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συζητήσει με την καγκελάριο Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο Σολτς για την οικονομία, το προσφυγικό – μεταναστευτικό και ζητήματα επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θεσσαλονίκη και θα συναντηθεί με παραγωγικούς φορείς ενόψει της ΔΕΘ, θα ακολουθήσει η επίσκεψή του στη Χάγη την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ το τριήμερο 6-8 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τα εγκαίνια της ΔΕΘ και την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

Στις 24-27 Σεπτεμβρίου ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα, ξένους ηγέτες και εκπροσώπους της Ομογένειας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να αναφέρει ότι «υπάρχουν συζητήσεις για συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ».

Συνεδριάζει αύριο το υπουργικό συμβούλιο
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος γνωστοποίησε επίσης ότι αύριο θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο για την επιλογή της ηγεσίας του Αρείου Πάγου, προέδρου και εισαγγελέα.

Επίσης, όπως πρόσθεσε, θα συζητηθεί το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, το οποίο θα εισηγηθούν ο αρμόδιος υπουργός Άδ. Γεωργιάδης και οι κ. Χατζηδάκης και Πιερρακάκης. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου θα συζητηθεί και νομοσχέδιο του υπουργού Μεταφορών Κ. Καραμανλή για να ξεμπλοκαριστεί το θέμα της έκδοσης αδειών οδήγησης.

Την Πέμπτη, έπειτα από πρόταση του αρμόδιου υπουργού Κ. Χατζηδάκη, θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ζήτημα της ΔΕΗ, το οποίο ο Στ. Πέτσας χαρακτήρισε «ωρολογιακή βόμβα που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση» καθώς «δεν υιοθέτησε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ και ακολούθησε ένα σχέδιο για “κουτσή” ΔΕΗ που απαξίωσε οικονομικά και χρηματιστηριακά την εταιρεία».

Για την επιχείρηση-σκούπα στα Εξάρχεια
Αναφερόμενος στη χθεσινή αστυνομική επιχείρηση στα Εξάρχεια (βλ. Γύρευαν ανομία και ναρκωτικά, «σκούπισαν» οικογένειες προσφύγων) και απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί κακομεταχείρισης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «όσοι εγκαλούν την κυβέρνηση θεωρούν ότι είναι ευαισθησία οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης των μεταναστών στα κτήρια που εκκενώθηκαν» – και έδειξε και σχετικές φωτογραφίες.

«Αυτό δεν είναι ευαισθησία είναι ακραία υποκρισία. Εμείς όταν διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν οικογένειες και παιδιά, φροντίσαμε να μεταφερθούν σε χώρο με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης», είπε στη συνέχεια και έδειξε και πάλι αντίστοιχες φωτογραφίες.

«Αφήνουμε τους Έλληνες πολίτες να κρίνουν ποιοι έχουν ευαισθησία και ποιοι υποκρισία. Η κυβέρνηση φροντίζει να συνδυάζεται η ασφάλεια με ανθρώπινες συνθήκες», συμπλήρωσε και γνωστοποίησε ότι «φροντίσαμε οι οικογένειες προσφύγων να μεταφερθούν σε ενιαίο χώρο φιλοξενίας (ξενοδοχείο), που πληροί κάποιες προϋποθέσεις» και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για προσλήψεις 1.500 αστυνομικών και βελτίωση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού των αστυνομικών.

Αποστάσεις από τον υπουργό Εσωτερικών για την επιστολική ψήφο
«Δεν υπάρχει καμία διάθεση από την κυβέρνηση να διευρυνθεί ο αριθμός των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με το σημερινό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Αυγή» για σχέδιο της κυβέρνησης να αλλοιώσει τη λαϊκή βούληση με αλλαγή του εκλογικού σώματος.

Με τον τρόπο αυτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήρε αποστάσεις από τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών, Τάκη Θεοδωρικάκου, που δήλωσε στη Real News: «Το δικαίωμα της ψήφου των Ελλήνων σε όλη τη Γη είναι δικαίωμά τους. Θα διασφαλίσουμε το αυτονόητο ότι τα παιδιά των Ελλήνων του εξωτερικού είναι Έλληνες πολίτες όπου κι αν γεννιούνται (…) Η ψήφος θα είναι επιστολική».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τέλος, εξέφρασε την ευχή να ψηφιστεί το νομοσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού και από την αντιπολίτευση.