Ανοικτός Διαδικτυακός Διάλογος της Πράσινης Αριστεράς για τις «νέες μορφές Εργασίας & το Μέλλον»

Πραγματοποιήθηκε ο 1ος από τους τρεις προγραμματισμένους Διαδικτυακούς Διαλόγους της “Πράσινης Αριστεράς”. Στις εργασίες του πολιτικού σχηματισμού για τις νέες μορφές εργασίας και το μέλλον αναφέρεται εκτενώς το δελτίο τύπου που ακολουθεί.

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ προσπαθώντας να δημιουργήσει διαύλους επικοινωνίας και διαλόγου για τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας και των πολιτών, εντόπισε ως κυρίαρχο θέμα την Εργασία.

Στην βάση του θέματος «Οι νέες μορφές Εργασίας και το Μέλλον μας», τοποθετήθηκαν αρκετοί από τους συμμετέχοντες.

Την συζήτηση άνοιξε ο προεδρεύων της Πράσινης Αριστεράς κ. Θ. Φωτεινός, ο οποίος τόνισε:

«Ένα από τα μείζονα κατά την αντίληψη της ΠΡΑΣΙΝΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ζητήματα που πρέπει να αποτελέσει ακρογωνιαίο λίθο για την πορεία της χώρας είναι το ζήτημα της μαζικής ανεργίας.

Δεν υπάρχει καμία οικονομία, με ποσοστό ανεργίας αυτό που έχει η χώρα τα τελευταία 10 χρόνια, που να θεωρείται «σταθεροποιημένη». Υπό αυτή την έννοια η Ελληνική κοινωνία και οικονομία βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Γενικότητες όπως «θα υπάρξει ανάπτυξη», «θα γίνουν επενδύσεις», που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να πάρει την κυβέρνηση και συνεχίζει να το κάνει και σήμερα, είναι καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα και συνεχίζουν να εγκλωβίζουν την χώρα και να την οδηγούν σε αδιέξοδο.

Απέναντι σε αυτή την ζοφερή προοπτική, οι προοδευτικές δυνάμεις αυτού του τόπου, έχουν την υποχρέωση να προσφέρουν ένα νέο όραμα δημιουργίας προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης.

Σε αυτό το ερώτημα οφείλουμε να απαντήσουμε έξω από τα τετριμμένα, δηλαδή ότι το πρόβλημα θα το λύσει το κράτος ή από την άλλη θα το λύσει ο ιδιώτης.

Εμείς προτείνουμε ότι είναι δυνατόν οι ίδιοι οι άνεργοι (που υπερβαίνουν το 1,5 εκατ. στην χώρα μας) να το λύσουν. Το μοντέλο Κοινωνικής Οικονομίας υπάρχει σε όλη την Ευρώπη, ενώ «περιέργως» υπάρχουν σημαντικές πολιτικές και οικονομικές αντιστάσεις για να λειτουργήσει και στην χώρα μας.

Εμείς θεωρούμε ότι αυτή είναι η σωστή κατεύθυνση και θα παλέψουμε για την εφαρμογή της».

Ακολούθησε ο κ. Θ. Κωτσίδης, ο οποίος πρότεινε τα ακόλουθα:

Η χώρα μας βρίσκεται πολύ μακριά από αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε, ως ευημερούσα κοινωνία.

Η νέα φάση της οικονομικής ύφεσης, που επισπεύδεται από την πανδημία του κορωνοϊού, σε συνδυασμό τόσο με την υπάρχουσα πολιτική, εντείνουν τα υπάρχοντα προβλήματα του συνόλου των εργαζομένων και δημιουργούν τις προϋποθέσεις για ένα ακόμη πιο αβέβαιο εργασιακό μέλλον. Πολλοί συμπολίτες μας έχουν για ακόμα μία φορά φτάσει στα όριά τους, ενώ τώρα επιδεινώνεται ραγδαία η κατάσταση.

Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί περιορίζονται στις διαπιστώσεις της διεύρυνσης των ανισοτήτων, της επισφάλειας και της απορρύθμισης των αγορών εργασίας, της εξαθλίωσης των όρων της εργασίας, των μισθών και των συνθηκών της, της μακροχρόνιας ανεργίας που διογκώνεται και του μεγάλου ποσοστού ανεργίας των νέων, της ανάπτυξης «δίχως θέσεις εργασίας» (jobless growth), της αύξησης του αριθμού των φτωχών πολιτών και των αστέγων.

Απαιτείται ένα Εθνικό Σχέδιο για την Εργασία, που θα προσφέρει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα περιορίζει/μειώνει τις κοινωνικές ανισότητες μέσα από ένα ισχυρό, οραματικό και θαρραλέο πλαίσιο, που θα έχει ως μοναδικό κριτήριο την βιωσιμότητα των θέσεων απασχόλησης

Ως κοινή βάση στην κατεύθυνση επίτευξης των στόχων, θεωρούμε εφικτή και επιβεβλημένη:

  • την μείωση των ωρών της εβδομαδιαίας εργασίας, χωρίς τη μείωση των θέσεων εργασίας και των μισθών.
  • την σύνδεση του κατώτατου μισθού, με το μέσο επίπεδο διαβίωσης.
  • τη θεσμική ενίσχυση του Συνδικαλιστικού Κινήματος, ως μοναδικού εκφραστή των συμφερόντων του κόσμου της εργασίας.

Στην συζήτηση παρευρέθηκε και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, κ. Γ. Μυλωνάς, ο οποίος τόνισε:

«Στόχος είναι οι εργαζόμενοι να μην έχουν δικαιώματα αφού πολλοί θα αναγκάζονται να εργάζονται μέσω εργολαβικών εταιριών και θα κάνουν την ίδια δουλειά με άλλους μισθούς και άλλα ωράρια.

Αυτό το μοντέλο θα περάσει σε όλους τους εργαζόμενους.

Η πραγματική ανεργία πλησιάζει το 21% και ανεβαίνει διαρκώς, ενώ στην αύξηση των απολύσεων βοήθησε τόσο το πολυνομοσχέδιο του Νοεμβρίου όσο και ο κορονοϊός με τις συνέπειες που έχει στην οικονομία.

Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο προστασίας, δεν μπορείς να συγκρατήσεις κανέναν εργοδότη. Η κυβέρνηση έδωσε στους εργοδότες πάρα πολλά όπλα.

Ο κ. Γ. Μυλωνάς ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες και δήλωσε ότι η συζήτηση ήταν πραγματικά πλούσια και ενδιαφέρουσα και θα πρέπει να συνεχιστεί».

Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ θα συνεχίσει τους Ανοικτούς Διαδικτυακούς Διαλόγους, τον Σεπτέμβριο.

Δείτε περισσότερα για την Πράσινη Αριστερά ΕΔΩ