Π. Γερουλάνος για το «Κίνημα Αλλαγής»: «Ερμαφρόδιτο δημιούργημα για να επιβιώσει η ελίτ»

Μπορεί το προηγούμενο διάστημα από την Χαριλάου Τρικούπη να δήλωναν πως ο Παύλος Γερουλάνος θα μπορούσε να είναι εις εκ των υποψηφίων για γραμματέας του νέου φορέα, αποδίδοντας αυτή την πιθανότητα «στην εκτίμηση που χαίρει το πρόσωπο του από όλες τις τάσεις».

Ο ίδιος, ωστόσο, ο πρώην υπουργός, δεν φαίνεται να έχει καθόλου σε εκτίμηση τα όσα έλαβαν χώρα από την Παρασκευή στο Ιδρυτικό Συνέδριο του νέου κόμματος στο ΣΕΦ.

Ο κ. Γερουλάνος έκανε ίσως την πιο επικριτική παρέμβαση του διημέρου στο Συνέδριο τόσο στα οργανωτικά, όσο και στα πολιτικά ζητήματα. Στο πρώτο σκέλος ανέφερε πως «το Κίνημα Αλλαγής δεν είναι ναός της δημοκρατίας. Όχι ακόμα» εστιάζοντας στα «διορισμένα όργανα, στον προσυνεδριακό διάλογο χωρίς εισηγήσεις» και σε «αποκλεισμένους ομιλητές μόνο διότι διαφωνούσαν» καταλήγοντας στο ότι υπάρχουν «νοοτροπίες που θεωρούν τη δημοκρατία πρόβλημα».

Σφόδρα επικριτικός ήταν και στο πολιτικό κομμάτι. «Σηκώνοντας» ουσιαστικά την σημαία του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε «ένα πραγματικά δημοκρατικό συνέδριο του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος και να ξεκινήσουμε και πάλι από τις ρίζες μας».

Ο κ. Γερουλάνος επιχείρησε να δώσει έντονο ιδεολογικό χρώμα στην ομιλία του με πολλαπλές αναφορές στον «νέο σοσιαλισμό». Χαρακτηριστική αποστροφή εκείνη που ανέφερε πως «ανάμεσα στους δούλους της αγοράς και στους δούλους δογμάτων που κατακερματίζουν την κοινωνία, βρισκόμαστε όσοι πιστεύουμε ότι στο επίκεντρο της πολιτικής είναι ο Άνθρωπος. Ότι ο Άνθρωπος είναι το μέτρο. Και ότι τα πολιτεύματα που δεν νιώθουν τον Άνθρωπο ως την πηγή της εξουσίας τους είναι αντιδημοκρατικά, αυταρχικά, απάνθρωπα. Είναι βάρβαρα».

Ο πρώην υπουργός επιτέθηκε και στις «ελίτ» εις διπλούν ζητώντας «να αφήσουμε πίσω τον Σοσιαλισμό της νομενκλατούρας, όπου η ελίτ ξέρει καλύτερα και πάμε στον Σοσιαλισμό της πραγματικής δημοκρατίας».

Καταλήγοντας επιτέθηκε στο «Κίνημα Αλλαγής» λέγοντας πως «είναι ένα ερμαφρόδιτο δημιούργημα ενός γάμου που στόχο έχει να επιβιώσει η ελίτ» και αποτελεί «παράδειγμα προς αποφυγή για το μέλλον του Σοσιαλισμού και το μέλλον της Πατρίδας μας».

Σ.Π.