H πρόταση μομφής που κατέθεσε η ΝΔ εναντίον της κυβέρνησης δεν θύμισε… Ισπανία, καθώς συγκέντρωσε μόλις 127 «ναι» σε σύνολο 280 βουλευτών. Η αποχώρηση του ΚΚΕ από τη διαδικασία (από την πρώτη ημέρα κι’ όλας) και η αποχή τριών ανεξάρτητων βουλευτών (Χάρη Θεοχάρη, Κατερίνας Παπακώστα, Νίκου Νικολόπουλου) συνέβαλε ώστε στον πίνακα των «ναι» να μην εμφανισθεί καν το άθροισμα των βουλευτών της αντιπολίτευσης (146).
Η Χρυσή Αυγή, αν και είχε αποβληθεί από την συζήτηση μετά το κάλεσμα του βουλευτή της Κ. Μπαρμπαρουση σε στρατιωτικό πραξικόπημα, μετείχε κανονικά στη ψηφοφορία και υπερψήφισε την πρόταση μομφής. Απών ήταν… φυσικά ο διαγραφείς και καταζητούμενος Κ. Μπαρμπαρούσης.
Αριθμητικά, η κυβερνητική πλειοψηφία μετρά έναν βουλευτή λιγότερο, τον Δημήτρη Καμμένο, ο οποίος υπερψήφισε την πρόταση μομφής και διαγράφτηκε αμέσως από τους ΑΝΕΛ.
Η εξέλιξη ουδόλως προβλημάτισε το Μαξίμου, καθώς η στάση του βουλευτή ήταν προεξοφλημένη, ενώ και ο ίδιος δήλωνε τις προηγούμενες ημέρες ότι δεν επρόκειτο να ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση.
«Επιτέλους, δεν τον έχουμε πια στην ομάδα» ήταν το σχόλιο όλων των κυβερνητικών βουλευτών, κυρίως του ΣΥΡΙΖΑ, αργά το βράδυ, δεδομένου ότι τους τελευταίους μήνες ο Δ. Καμμένος είχε κλιμακώσει τις επιθέσεις του στην κυβέρνηση «από τα ακροδεξιά» με αποκορύφωμα, πλέον, την (αναλόγου ύφους) επίθεσή του στη συμφωνία για το ονοματολογικό.
«Η κυβέρνηση επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη της εθνικής αντιπροσωπείας» ήταν το σχόλιο κορυφαίου κυβερνητικού αξιωματούχου μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας.
«Η επιχείρηση υπονόμευσης της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας κατέρρευσε μαζί με την αξιοπιστία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε μέσα σε δύο ημέρες να διασύρει τόσο την παράταξή του στη διεθνή κοινή γνώμη, όσο και την πολιτική του κληρονομιά στα μάτια των Ελλήνων πολιτών», συνέχισε.
Σχετικά με την διαφοροποίηση του Δ. Καμμένου, ο ίδιος αξιωματούχος τόνισε: «Η εντεταλμένη από επιχειρηματικά συμφέροντα και προδιαγεγραμμένη αποχώρηση του Δημήτρη Καμμένου από την κυβερνητική πλειοψηφία, απλά επιβεβαιώνει ότι εξαντλήθηκαν και οι τελευταίες εφεδρείες της διαπλοκής»…
Στην Μεγάλη Πρέσπα για την υπογραφή
Η επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο του Αλέξη Τσίπρα και του Νίκου Κοτζιά για τη Μεγάλη Πρέσπα, όπου στο χωριό Ψαράδες θα γίνει σήμερα το πρωί η υπογραφή της συμφωνίας από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδας-ΠΓΔΜ.
Παρόντες θα είναι ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι, ο αρμόδιος για τη Διεύρυνση επίτροπος της ΕΕ Γιοχάνες Χαν και η εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γουτιέρες, Ροζμαρί Ντι Κάρλο, αναπληρώτρια γ.γ. για Πολιτικές Υποθέσεις.
Οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς θα υποδεχθούν τον Ζόραν Ζάεφ και τον Νίκολα Δημητρόφ και, μαζί με τους προσκαλεσμένους αξιωματούχους, θα κατευθυνθούν σε ειδική εξέδρα για την «τελετή» της υπογραφής. Οι δύο πρωθυπουργοί θα απευθύνουν ομιλία.
Αποκαλύψεις και έγγραφα
Το στοιχείο που χαρακτήρισε τη χθεσινή, εκρηκτική, συζήτηση στη Βουλή ήταν οι αποκαλύψεις που έκαναν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς, βάσει εγγράφων που αποχαρακτηρίσθηκαν από το ΥΠΕΞ, αναφορικά με τη διαπραγματευτική τακτική των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Ο κ. Κοτζιάς μάλιστα επισήμανε ότι δεν θα άνοιγε χθες «όλα τα χαρτιά» καθώς η συζήτηση για την 26ετή αντιμετώπιση του ονοματολογικού από τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ τώρα αρχίζει.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, το όνομα της οποίας ενεπλάκη σε αποκαλύψεις-κατηγορίες, απάντησε με τρία δικά τη έγγραφα (που δεν είχαν χαρακτηριστεί εμπιστευτικά και τα είχε στην κατοχή της), με τον κ. Κοτζιά να τα αντικρούει με στοιχεία άλλων εγγράφων.
Η κάθε πλευρά προειδοποίησε την άλλη ότι η υπόθεση θα έχει συνέχεια.