Κοινωνικό (ακατάσχετο) μέρισμα σε άνεργους, χαμηλόμισθους, νέους και χαμηλοσυνταξιούχους

Μερικώς απασχολούμενους, μερίδα χαμηλόμισθων, ανέργους, μικρό αριθμό συνταξιούχων και σχεδόν το σύνολο των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών οι οποίοι καλύπτουν τουλάχιστον το εισοδηματικό κριτήριο λόγω πολύ χαμηλής φορολογικής δήλωσης αφορά το κοινωνικό μέρισμα όπως το εξήγγειλε χθες ο κ. πρωθυπουργός. 

 

Με το τριπλό κριτήριο (εισοδηματικό, περιουσιακό, οικογενειακό) ο αριθμός των δικαιούχων αναμένεται να ξεπεράσει τα τρία εκατομμύρια καθώς η κυβέρνηση προτίμησε να μοιράσει λιγότερα ανά άτομο αλλά σε περισσότερους.

720 εκατομμύρια σε 3,4 εκατ. πολίτες

Όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, το μέρισμα από τη δημοσιονομική υπεραπόδοση που είναι υπερδιπλάσιο σε σχέση με πέρυσι, θα διανεμηθεί ως εξής:

720 εκατομμύρια θα διανεμηθούν με τη μορφή έκτακτης ενίσχυσης, η οποία θα είναι αφορολόγητη και ακατάσχετη, προς 3,4 εκατομμύρια πολίτες. Μέσα στην εβδομάδα, (την Πέμπτη, όπως αναγγέλθηκε) είπε ο πρωθυπουργός, κατατίθεται ο σχετικός νόμος στη Βουλή και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει πραγματοποιηθεί η καταβολή του ποσού στους δικαιούχους.

 

Τα κριτήρια που θα τεθούν είναι εισοδηματικά, περιουσιακά και οικογενειακής κατάστασης, «έτσι ώστε να γίνει στοχευμένα και να ωφεληθούν σημαντικά όσοι και όσες το έχουν πραγματικά ανάγκη».

Τα εισοδηματικά κριτήρια αφορούν μονοπρόσωπα νοικοκυριά με ύψος εισοδήματος μέχρι 9.000 ευρώ και πολυπρόσωπα με ανώτατο όριο τα 18.000 ευρώ και θα προσαυξάνονται κατά 50% για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 25% για κάθε παιδί.

Παράλληλα, δικαιούχοι θα είναι και όσων τα νοικοκυριά διαθέτουν ακίνητη περιουσία, με ανώτατο όριο σε κάθε περίπτωση τα 180.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο πρωθυπουργός, αυτό πρακτικά σημαίνει πως για οικογένειες με δύο παιδιά για εισόδημα 6000 ετησίως θα δοθεί ενίσχυση 900 ευρώ, για εισόδημα 12.000, ενίσχυση 700 ευρώ και για εισόδημα 18.000 ενίσχυση ύψους 500 ευρώ.

Για ένα νοικοκυριό που αποτελείται από ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά, για εισόδημα 4.500 ευρώ θα δοθεί ενίσχυση 675 ευρώ, για εισόδημα 9.000 ευρώ ενίσχυση 525 ευρώ και για εισόδημα 13.500 ενίσχυση 375 ευρώ.

Ενώ και για τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα 3.000 ευρώ δίδεται ενίσχυση 450 ευρώ για εισόδημα 6.000 ευρώ ενίσχυση 350 ευρώ και για εισόδημα 9.000 ενίσχυση 250 ευρώ.

315 εκατ. επιστροφή στους συνταξιούχους

Πέραν της ενίσχυσης των 720 εκατομμύριων, μέρος του συνολικού ποσού θα διατεθεί και για δύο ακόμα σημαντικές δράσεις. Συγκεκριμένα, 315 εκατομμύρια θα δοθούν για την επιστροφή της παράνομης παρακράτησης των εισφορών υγείας των συνταξιούχων. “Η παρακράτηση εισφορών υγείας επί πλασματικών και όχι επί των πράγματι καταβαλλόμενων συντάξεων είναι πρόβλημα που δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας και πρόσθεσε: “Εμείς αποκαθιστούμε σήμερα αυτή την αδικία και επιστρέφουμε άμεσα τα ποσά που αναλογούν στους συνταξιούχους, για το διάστημα από 1 Ιουνίου 2012 έως και 30 Ιουνίου του 2016. Η επιστροφή θα υλοποιηθεί τη μέρα που θα καταβληθούν οι συντάξεις του Δεκεμβρίου”, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Με βάση την απόφαση της κυβέρνησης, συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη περί τα 1.100 ευρώ θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 240 ευρώ. Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.200 ευρώ θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 370 ευρώ. Συνταξιούχος που σήμερα λαμβάνει σύνταξη ύψους περί τα 1.300 ευρώ θα λάβει επιστροφή ύψους περίπου 450 ευρώ.

«Ξέρουμε ότι έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε», είπε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός. «Ξέρουμε ότι πρέπει να αγωνιστούμε ακόμη πιο σκληρά, με ακόμη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, απέναντι σε πρακτικές και αντιλήψεις που ακόμη δεν έχουν νικηθεί ολοκληρωτικά.

Για να προστατεύσουμε περισσότερο τους μικρούς και τους μεσαίους. Για να χτυπήσουμε πιο αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή. Για να είμαστε σε θέση να βγούμε οριστικά από τα Μνημόνια τον Αύγουστο του 2018. Και να ανακτήσουμε τη κυριαρχία μας», υπογράμμισε.

«Σε πείσμα όσων χρεοκόπησαν και λεηλάτησαν τη χώρα, αλλά και στηριζόμενοι στο πείσμα και την αποφασιστικότητα του ελληνικού λαού, αυτό είναι το σχέδιό μας και αυτό θα υλοποιήσουμε», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Σκληρή ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού σε όσους κάνουν λόγο για υπερφορολόγηση κατηγορώντας την κυβέρνηση. «Τόσο τα χαμηλά εισοδήματα όσο όμως και η μεσαία τάξη, τα τελευταία επτά χρόνια έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική πίεση», σημείωσε, τονίζοντας ότι τα χρόνια της κρίσης ορισμένες κοινωνικές ομάδες σήκωσαν δυσανάλογα βάρη.

Όπως όμως επισήμανε, η πίεση ήταν μεγάλη, «όχι μόνο εξαιτίας της χρεοκοπίας της χώρας, που μας ανάγκασε σε μια δύσκολη δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και εξαιτίας του γεγονότος ότι η ελίτ του τόπου φόρτωσε ξεδιάντροπα τα βάρη στους πολλούς, φοροδιαφεύγοντας και βγάζοντας τον πλούτο της σε φορολογικούς παραδείσους του εξωτερικού».

«Ορισμένοι από αυτούς που εξέθρεψαν, ανέχτηκαν ή και συμμετείχαν σε αυτό το έγκλημα εις βάρος της μεσαίας τάξης και των φτωχών στρωμάτων στον τόπο μας έχουν και το θράσος να μας κατηγορούν για την υψηλή φορολογία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι κάθε ευρώ από τα βάρη που συσσωρεύτηκαν στη μεσαία τάξη και στους αδύναμους «ισοδυναμεί με τον κρυμμένο και αφορολόγητο πλούτο που γέμιζε τους τραπεζικούς λογαριασμούς από τα μαύρα ταμεία της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

«Off shore δεν έφτιαχναν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι. Off shore δεν έφτιαχνε η μεσαία τάξη και οι αυτοαπασχολούμενοι. Off shore και μεταφορές χρημάτων στο εξωτερικό έκανε η καλομαθημένη πολιτική και επιχειρηματική ελίτ, που διαπλεκόταν για να εξασφαλίσει τη χλιδή της», είπε με νόημα ο Αλ. Τσίπρας.

Πάνω και από τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στα θετικά στοιχεία της οικονομίας και στην ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής από την κυβέρνηση. Τόνισε πως το σύνολο των δεικτών βρίσκονται σε ανάκαμψη, υπογραμμίζοντας πως «αναμένεται να σημειώσουμε για πρώτη χρονιά, μετά από μια δεκαετία, ρυθμούς ανάπτυξης κοντά στο 2%» «Στο δημοσιονομικό σκέλος, η απόδοση της οικονομίας έχει ξεπεράσει και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις», σημείωσε.

Συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε την αποκλιμάκωση της ανεργίας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, «έχοντας σημειώσει συνολικά πτώση 7 ποσοστιαίων μονάδων κατά τα έτη της διακυβέρνησης μας». 300.000 περισσότερες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί, σημείωσε, τονίζοντας ότι «300.000 άνθρωποι βγήκαν από το περιθώριο της ανεργίας και πέρασαν στην κανονικότητα της εργασίας».

Αναφερόμενος στις αιτίες της καταγραφής, για δεύτερη χρονιά, του πλεονάσματος, ο Αλ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην προσπάθεια εξορθολογισμού των δαπανών χωρίς περικοπές στους μισθούς και το κοινωνικό κράτος καθώς και στον «περιορισμό της διαφθοράς, της διασπάθισης δημόσιου χρήματος αλλά και της φοροδιαφυγής».

Εκτός από τα υψηλά πλεονάσματα και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης -«τα κλειδιά που ξεκλειδώνουν τις καγκελόπορτες των Μνημονίων»-, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τις «σημαντικές νίκες, προς όφελος των πολλών», ακόμη και εντός προγράμματος. Χαρακτηριστικά ανέφερε την προστασία της λαϊκής κατοικίας, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης με προστασία των υπόλοιπων κοινωνικών επιδομάτων, τον θεσμό των σχολικών γευμάτων, την ένταξη 2,5 εκατ. ανασφάλιστων στο ΕΣΥ.

«Δρομολογήσαμε την επαναφορά της εργασιακής κανονικότητας», πρόσθεσε, «ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη των εργαζομένων και καταπολεμώντας για πρώτη φορά, με σοβαρές ποινές για τους παραβάτες, την αδήλωτη εργασία», ενώ υπογράμμισε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για την πλειοψηφία των εργαζομένων και ειδικότερα για τα χαμηλότερα εισοδήματα.