Αξιοσημείωτα ευρήματα στην δημοσκόπηση της Ρυlse RC. ΝΑΙ στους πλειστηριασμούς το 40%!

Τον προβληματισμό των Ελλήνων πολιτών για την πορεία της οικονομίας της χώρας μας στη νέα χρονιά – αν και με κάποιες «αχτίδες» αισιοδοξίας – αποτυπώνει η πρώτη για το 2018 πανελλαδική δημοσκόπηση της Ρυlse RC για το έγκριτο site, www.bankingnews.gr


Η κοινωνία περίπου στο 40% αποδέχεται τους πλειστηριασμούς και το 63% ζητάει από τις τράπεζες όχι νέα δάνεια αλλά περισσότερες ρυθμίσεις προβληματικών δανείων.

Το μήνυμα της κοινωνίας προς τις τράπεζες είναι ξεκάθαρο αρκεί να το αποκωδικοποιήσουν σωστά.

Ως προς την πρόθεση ψήφου προηγείται με 28,5% η ΝΔ έναντι 19,5% του ΣΥΡΙΖΑ ή διαφορά 8 μονάδων…εδώ δεν καταγράφεται κάποια έκπληξη.

Με βάση την δημοσκόπηση της Pulse για το bankingnews και συγκριτικά με την παρελθούσα του Νοεμβρίου 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει οριακή αύξηση 0,5%.

Για την 3η θέση ερίζουν Κίνημα Αλλαγής 8% και Χρυσή Αυγή 7%.

Με βάση τα δημοσκοπικά ευρήματα το Κίνημα Αλλαγής εμφανίζει σημάδια κόπωσης έναντι της Χρυσής Αυγής που εμφανίζει μεγαλύτερη σταθερότητα.

Με βάση τα ευρήματα αυτής της δημοσκόπησης η 3η θέση αποτελεί ντέρμπι.

Στην 5η θέση με 5,5% βρίσκεται το ΚΚΕ ενώ Ανεξάρτητοι Έλληνες και Ένωση Κεντρώων λαμβάνουν από 1,5%.

Τα δημοσκοπικά ευρήματα με βάση αναγωγή δίνουν τα εξής στοιχεία.

ΝΔ 31,5% και ΣΥΡΙΖΑ 21,5% ή διαφορά 10 μονάδων.

Στην 3η θέση με 8,5% το Κίνημα Αλλαγής και στο 7,5% η Χρυσή Αυγή.

Οι Aνεξάρτητοι έλληνες και η Ένωση Κεντρώων λαμβάνουν από 2%. 

Με βάση την δημοσκόπηση της Pulse για το bankingnews καταγράφεται μια διακριτή διαφορά υπέρ της ΝΔ ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι αντέχει καθώς θα ηττηθεί με διαφορά…που δεν μπορεί να χαρακτηριστεί χαοτική.

Με βάση την καταλληλότητα για πρωθυπουργό ο Μητσοτάκης ο αρχηγός της ΝΔ λαμβάνει 32%, ο Τσίπρας 24% ενώ 40% των πολιτών δηλώνει κανείς από τους δύο.

Δύο ποιοτικοί δείκτες από την μια υποστηρίζουν την πρωτιά της ΝΔ αλλά από την άλλη δείχνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντέχει τουλάχιστον δημοσκοπικά ενώ από την οικονομία… αρχίζει να κερδίζει.

Στην παράσταση νίκης η διαφορά υπέρ της ΝΔ είναι 30 μονάδες καθώς λαμβάνει 56% έναντι 26% του ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως στην ερώτηση για την πορεία της οικονομίας το 2018…οι θετικές γνώμες ότι η οικονομία θα πάει καλύτερα φθάνουν στο 25% που είναι και το υψηλότερο που έχει καταγραφεί από την Pulse όλα τα τελευταία χρόνια.


Επιπρόσθετα ευρήματα της δημοσκόπησης της Ρυlse RC για το www.bankingnews.gr

• Οι τέσσερις στους δέκα (42%) ερωτηθέντες εκτιμούν ότι τα πράγματα θα πάνε (λίγο ή πολύ) χειρότερα. Αξιόλογο ποσοστό πάντως, δηλώνει πιο αισιόδοξο: ο ένας στους τέσσερις (25%) αναμένει πλέον καλύτερες ημέρες!

• Υπερέχει η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, στο ερώτημα: «με ποια κυβέρνηση ϋα λέγατε ότι έχετε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για το μέλλον σας»(36% έναντι 25%). Τα ποσοστά και των δύο κομμάτων υπερβαίνουν αισθητά τη σημερινή «Πρόθεση Ψήφου» τους…

• Οι απαντήσεις στις ερωτήσεις για τον τραπεζικό τομέα, υποδεικνύουν ότι προφανώς οι πρόσφατες συζητήσεις για τους πλειστηριασμούς και γενικότερα για τις ελληνικές Τράπεζες έχουν επηρεάσει σημαντικά την κοινή γνώμη: οι τέσσερις στους δέκα (41%) έχουν σήμερα «μικρότερη εμπιστοσύνη» σε αυτές άλλοι τόσοι «ίδια με πριν 2 χρόνια» και μόνο ένας στους δέκα δηλώνει ότι η εμπιστοσύνη του έχει μεγαλώσει.

• Η πλειονότητα των συμμετεχόντων (63%) επιλέγει τη «ρύθμιση περισσότερων προβληματικών δανείων» ως αυτό που πρέπει να επιδιώξουν περισσότερο οι τράπεζες έναντι της «χορήγησης περισσότερων νέων δανείων» (22%).

• Πιο μοιρασμένες καταγράφονται οι απαντήσεις στα δύο τελευταία ερωτήματα: στο «αν οι πλειστηριασμοί ακινήτων είναι απαραίτητοι για τη βιωσιμότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» και στη «Δημοτικότητα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος» – με υπεροχή πάντως των αρνητικών απαντήσεων.

Αντίστοιχη εικόνα, με αυτή της προηγούμενης δημοσιευμένης έρευνας της Ρυlse RC το Νοέμβριου 2017, αποτυπώνεται στους «Πολιτικούς δείκτες»: μικρή βελτίωση (+0,5%) των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ, μεγαλύτερη (+1%) του «Κινήματος Αλλαγής» και διατήρηση της υπεροχής της Νέας Δημοκρατίας.

Η «γκρίζα ζώνη» της Πρόθεσης Ψήφου (δηλαδή όσοι επέλεξαν Αποχή, Λευκό – Ακυρο, δήλωσαν Αναποφάσιστοι ή δεν απάντησαν) παραμένει σε υφηλά και καθοριστικά για τις μελλοντικές εξελίξεις επίπεδα (21,5%).

Σημαντικό τμήμα της (34%) εξακολουθούν να αποτελούν οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ!

Μικρότερα (μονοψήφια) αλλά αξιόλογα ποσοστά προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, τους Ανεξάρτητους Έλληνες, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή.