fbpx

Kακοδιαχείριση στην ΕΡΓΟΣΕ καταγγέλλει με επιστολή παραίτησής του, υψηλόβαθμο στέλεχος της

Αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, κακοδιαχείριση συμβάσεων, αλλά κυρίως κρίσιμα ζητήματα που άπτονται της ασφαλούς εκτέλεσης των σιδηροδρομικών δρομολογίων καταγγέλλει στην επιστολή παραίτησής του από την ΕΡΓΟΣΕ ο πρόεδρος της επιτροπής ETCS, η οποία είναι αρμόδια για τα έργα σηματοδότησης και ασφάλειας στο σιδηροδρομικό δίκτυο, Χρήστος Κατσιούλης. 

Ο κ. Κατσιούλης, ο οποίος υπέβαλε την παραίτησή του στις 27 Απριλίου καταγγέλλει μεταξύ άλλων τη μη τήρηση των φυσικών αντικειμένων των συμβάσεων, κάτι το οποίο έχει ως αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις στα έργα.

Επίσης, αναφέρθηκε στη δυνατότητα κίνησης αμαξοστοιχιών με ταχύτητα 200 χιλιομέτρων την ώρα σε συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, το Οινόη – Τιθορέα, «χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής’ με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων».

Ο τέως πρόεδρος σημειώνει ότι στο παρελθόν είχε γνωστοποιήσει στη διοίκηση της εταιρείας όλα τα τεχνικά θέματα που προκάλεσαν και προκαλούν αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συμβάσεων ανάταξης της σηματοδότησης 717/14 και ETCS επί γραμμής 10005/07», ενώ σε έγγραφό του προς τον Διευθυντή έργων είχε εκφράσει τη διαφωνία του με τα αναγραφόμενα στα πορίσματα του εμπειρογνώμονα «και τις αμφιβολίες μου για το πόσο ο ίδιος είναι γνώστης της λειτουργίας των καλωδιακών συστημάτων αλληλεξάρτησης σηματοδότησης (R.R.i.)».

Ο κ. Κατσιούλης προσθέτει ότι στα τμήματα γραμμής που τηρήθηκε το φυσικό αντικείμενο και συμμετείχε ο πάροχος δάνειας εμπειρίας της ανάταξης σηματοδότησης (Σ.717), η παρούσα επιτροπή, της οποίας ήταν πρόεδρος, ολοκλήρωσε το φυσικό αντικείμενο του ETCS επί γραμμής (Σ.10005), ήτοι στα τμήματα Πλατύ — Θεσσαλονίκη — Προμαχώνα, καθώς και στο τμήμα Οινόη — Χαλκίδα (ανατάχθηκε από τον ΟΣΕ).

Ο ίδιος τονίζει μάλιστα ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποπεράτωση του έργου της σηματοδότησης τον προσεχή Οκτώβριο ενώ η παράταση της σύμβασης ανάταξής της λήγει εντός του μήνα «χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξέλιξή της».

Τα σημεία με τα οποία διαφωνεί και καταγγέλλει

Τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 και του τρόπου υλοποίησης του ETCS στα τμήματα Αχαρνές – Οινόη, Δομοκός – Λάρισα και Λάρισα – Πλατύ, διότι καταργούνται συμβατικά δρομολόγια και συμβατικές ενδείξεις φωτοσημάτων.

Τη μη τήρηση του φυσικού αντικειμένου της σύμβασης 717 με την αναίτια αποξήλωση των εν λειτουργία (χρηματοδοτούμενων με ευρωπαϊκά κονδύλια) υφιστάμενων συστημάτων αλληλεξάρτησης στους Σ. Σ.Τανάγρα, Ελεώνα, Θήβα, Σφίγγα, Αλίαρτο, Αλαλκομενές, Λιβαδειά, Δαύλεια και την αντικατάστασή τους με ένα σύστημα αλληλεξάρτησης, διότι επιφέρουν τεράστιες καθυστερήσεις στη σύμβαση του ETCS επί γραμμής

Την κακοδιαχείριση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης στο τμήμα Δομοκός — Λάρισα και τις τεράστιες καθυστερήσεις που αυτή ακόμα επιφέρει στη σύμβαση του ETCS επί γραμμής

Τη μη τήρηση του συμβατικού αντικειμένου της σύμβασης 717 στο τμήμα Οινόη — Τιθορέα με την κατάργηση της συμβατικά προβλεπόμενης τμηματοποίησης της γραμμής και την αντικατάσταση των συμβατικά προβλεπόμενων κυκλωμάτων γραμμής με μετρητές αξόνων, διότι με την υλοποίηση του ETCS θα επιτρέπεται η κυκλοφορία των τρένων στο εν λόγω τμήμα με 200Κm/h, χωρίς σε αυτό να υπάρχει καμία ένδειξη της κατάστασης της γραμμής, ακόμα και θραύση αυτής’ με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην ασφάλεια κυκλοφορίας των τρένων.

Τις δεσμεύσεις προς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως προς την αποπεράτωση του ETCS τον Οκτώβριο του 2022, δεδομένου ότι η παράταση της σύμβασης ανάταξης της σηματοδότησης (Σ.717) λήγει το Μάιο του 2022, χωρίς να έχει σημειωθεί πρόοδος στην εξέλιξή της.

Την κακή κατάσταση του δικτύου είχε παραδεχτεί και ο υπουργός Υποδομών

Την ιδιαίτερα προβληματική κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου και την πλημμελή συντήρησή του είχε παραδεχτεί στη Βουλή από τις αρχές Μαρτίου και ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΜέΡΑ 25, Σοφίας Σακοράφα σχετικά με τον κανονισμό για τα δικαιώματα των επιβατών και τις εξαιρέσεις που ισχύουν για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ο υπουργός είχε ομολογήσει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η ελληνική Πολιτεία «θυσίασε» τα δικαιώματα των επιβατών του σιδηροδρόμου προκειμένου να μην αναζητούνται αποζημιώσεις από την ιδιωτική εταιρεία, η οποία ενδεχομένως θα τις μετακύλιε στον δημόσιο ΟΣΕ με την αιτιολογία της ευθύνης για την εγκατάλειψη του σιδηροδρομικού δικτύου την τελευταία 15ετία.

Ο κ. Καραμανλής πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών για την πλειονότητα των καθυστερήσεων όχι στην εταιρεία λειτουργίας του σιδηροδρόμου (ΤΡΑΙΝΟΣΕ), αλλά στον ΟΣΕ: «Οι περισσότερες καθυστερήσεις που υπάρχουν δεν οφείλονται στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά οφείλονται στον ΟΣΕ, δηλαδή σ΄αυτόν που είναι διαχειριστής της υποδομής.

Αυτό συμβαίνει δυστυχώς διότι εδώ και 10 – 15 χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχει πέσει επί της ουσίας ούτε 1 ευρώ στη συντήρηση του δικτύου. Αυτό λοιπόν έχει αλλάξει και έχουμε δρομολογήσει μια σειρά από έργα και ΣΔΙΤ για να μπορέσουμε να κάνουμε μία ανάταξη του σιδηροδρομικού δικτύου για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις.

Εάν λοιπόν δεν είχαμε αυτήν την εξαίρεση τι θα γινόταν; Θα γινόταν το εξής: η ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τον τρόπο με τον οποίο έχει ιδιωτικοποιηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ έχει το δικαίωμα να πάει στον ΟΣΕ και να ζητήσει την αποζημίωση να την πληρώσει ο ΟΣΕ, δηλαδή τον διαχειριστή της υποδομής και η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή αν γινόταν αυτό, ο ΟΣΕ δε θα μπορούσε να ανταποκριθεί, να καλύψει αυτό το κόστος».

«Κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και την τριετή πολιτική διάλυσης του σιδηροδρόμου» χαρακτηρίζει τις καταγγελίες του παραιτηθέντα προέδρου της επιτροπής ETCS, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Παππάς.

«Ο παραιτηθείς πρόεδρος επισημαίνει ότι υφίσταται συγκεκριμένο τμήμα του δικτύου, στο οποίο θα γίνεται η κυκλοφορία. Ο κ. Καραμανλής, ο οποίος ομολογούσε πριν λίγες ημέρες, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, την πλημμελή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου, είναι πολλαπλώς εκτεθειμένος.

Οι καταγγελίες εκθέτουν τον ίδιο και τον κ. Μητσοτάκη. Επί τρία χρόνια, η καταστροφική και επικίνδυνη πολιτική τους υποβαθμίζει το τρένο και τις υπηρεσίες του, δημιουργεί «εκπτώσεις» στην ασφάλεια επιβατών και εργαζομένων» τονίζει.

Προσθέτει επίσης ότι στην επιστολή του προς την ΕΡΓΟΣΕ ο παραιτηθείς πρόεδρος:

Καταγγέλλει καθυστερήσεις, μη τήρηση φυσικού αντικειμένου και κακοδιαχείριση συμβάσεων, που αφορούν έργα σηματοδότησης και ασφάλειας των γραμμών.

Εκφράζει τη διαφωνία του για ενέργειες του Οργανισμού επί θεμάτων ανάταξης των γραμμών.

Δηλώνει την αμφιβολία του για τη γνώση των αρμοδίων σε ζητήματα λειτουργίας εξειδικευμένων συστημάτων.

Καταγράφει την ημιτελή συντήρηση του σιδηροδρομικού δικτύου.