Ενιαίος Φόρος Ακινήτων στα αγροτεμάχια από 10 έως και 13 € το στρέμμα.

Στην επιβολή Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα αγροτεμάχια από 10 έως και 13 € το στρέμμα καταλήγει η διακομματική επιτροπή Ν.Δ.- ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ στην τελευταία συνεδρίασή της, προσδοκώντας έσοδα 700 με 800 εκατ. €.  

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα αγροτεμάχια δεν θα έχουν την ίδια αντιμετώπιση. Θα προβλέπονται ειδικοί συντελεστές απομείωσης ανάλογα με την καλλιέργεια και την τοποθεσία τους, χωρίς να έχει αποφασιστεί ακόμα εάν θα υπάρξει και ειδική κλίμακα ή θα ισχύσει η κλίμακα για τα αστικά ακίνητα. Σε ότι αφορά στους κατ’ επάγγελμα αγρότες, οι ίδιες πηγές δηλώνουν ότι θα προβλεφθούν ειδικοί συντελεστές αλλά με στρεμματικό όριο και με στόχο την περαιτέρω ελάφρυνσή τους.

Με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τον Ενιαίο Φόρο αναζητούνται 3 με 3,1 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι από την κλίμακα φορολόγησης των αστικών ακινήτων αναμένονται έως και 700 εκατ. ευρώ παραπάνω από το αρχικό σενάριο, χωρίς να έχει “κλειδώσει” ακόμα η πρόβλεψη αφορολογήτου, για την οποία επιμένουν ιδιαίτερα, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ.

Σε σημερινή ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, δηλώνεται, ότι «σχετικά με δημοσιεύματα στον Τύπο για την επιβολή ειδικού φόρου στα αγροτεμάχια δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.»