Από 1η Φεβρουαρίου στον εξωδικαστικό μηχανισμό και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με οφειλές έως 50.000 ευρώ

Εξωδικαστικός Μηχανισμός

Στο τελικό στάδιο έχει εισέλθει πλέον η διαδικασία ένταξης και των ελεύθερων επαγγελματιών με οφειλές έως 50.000 ευρώ στον μηχανισμό εξωδικαστικού συμβιβασμού. 

 

Από 1ης Φεβρουαρίου στόχος είναι να μπορεί να ενταχθεί στον μηχανισμό και να ρυθμίσει τις οφειλές της προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και αυτή η επαγγελματική τάξη, που πριν από έναν χρόνο είχε εξαιρεθεί. Τα παραπάνω επισημαίνει ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Το πρώτο βήμα είναι να εντάξουμε τους ελεύθερους επαγγελματίες» σημειώνει ο κ. Κουρμούσης και εξηγεί πως εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις μέσα στην περίοδο των γιορτών. Η Ειδική Γραμματεία στοχεύει «μέχρι την 1η Φεβρουαρίου η πλατφόρμα να δέχεται και αυτούς (σ.σ τους επαγγελματίες) και να μπορούν να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία».

Στη συνέχεια, οι επαγγελματίες θα δύνανται να απευθυνθούν στις τράπεζες και να ρυθμίσουν τις υπόλοιπες οφειλές τους, με χρήση «εργαλείων, όπως ο κώδικας δεοντολογίας» εξηγεί.

Η βούληση δε της Ειδικής Γραμματείας είναι σε τελική φάση να ενταχθεί το σύνολο των οφειλετών, καθώς σήμερα η νομοθεσία καλύπτει όσους ελεύθερους επαγγελματίες έχουν ύψος οφειλών προς το Δημόσιο μέχρι και 50.000 ευρώ, «κάτι που αφορά πάνω από το 90%».

Στρατηγικά, τονίζει ο κ. Κουρμούσης, υπάρχει η βούληση μέσα στο επόμενο τρίμηνο να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς, ώστε «να ενταχθεί και το υπόλοιπο περίπου 10%, που θα απολαμβάνει τα ίδια οφέλη ρυθμίσεων», ενώ απώτερος στόχος είναι «κάθε Έλληνας, είτε πολίτης είτε επιχείρηση να μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη του εξωδικαστικά και με μια ρύθμιση που αναφέρει πως “πληρώνεις μόνο αυτό που μπορείς”» καταλήγει.

Ολοκληρώνεται σύστημα αυτόματης παραγωγής μελέτης βιωσιμότητας για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Επιπροσθέτως, στόχος της Ειδικής Γραμματείας είναι κάθε μήνα να υλοποιούνται αναβαθμίσεις του συστήματος με την παροχή περισσότερων αυτοματισμών στους ενδιαφερόμενους.

Στο πλαίσιο δε της προσπάθειας βελτίωσης της πλατφόρμας και με στόχο να γίνεται πιο εύκολα η ένταξη των οφειλετών σε αυτή, η Ειδική Γραμματεία, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση, έχει σε πρώτη φάση ετοιμάσει μια μελέτη βιωσιμότητας που δίδεται στους ενδιαφερόμενους.

Στη συνέχεια και με στόχο οι μικρότερες επιχειρήσεις που δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν εξειδικευμένο σύμβουλο να ολοκληρώνουν εύκολα με ίδια μέσα τη δική τους μελέτη βιωσιμότητας, ετοιμάζεται δεύτερη φάση.

Αυτό που επιδιώκεται είναι να δίδεται στους επιχειρηματίες αυτούς η δυνατότητα να παράγεται η μελέτη βιωσιμότητας αυτόματα μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα «ώστε να μη χρειάζεται ούτε καν να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους είτε οι εν λόγω επιχειρήσεις, είτε οι λογιστές τους εφόσον τους ζητηθεί η συγκεκριμένη μελέτη επί παραδείγματι από μια τράπεζα».

Στόχος είναι η δυνατότητα αυτή να είναι διαθέσιμη μέσα στο επόμενο διάστημα, ενδεχομένως στον Φεβρουάριο. «Η απλοποίηση της διαδικασίας στοχεύει στο να παρέχονται και από τις τράπεζες και από το Δημόσιο πολύ καλύτερες ρυθμίσεις για τις οφειλές τους, ρυθμίσεις που θα στηρίζονται πάνω σε μελέτη» εξηγεί ο κ. Κουρμούσης.

Όριο τα 50.000 ευρώ για περισσότερες από τις μισές επιχειρήσεις που επιθυμούν να ρυθμίσουν οφειλές

Σε ό,τι αφορά τέλος τα συσσωρευμένα στατιστικά στοιχεία από την πρώτη περίοδο λειτουργίας του μηχανισμού προκύπτει πως η μεγάλη πλειονότητα των επιχειρήσεων που σχεδιάζουν να προχωρήσουν σε μια ρύθμιση των οφειλών τους μέσα από την ειδική πλατφόρμα κινείται σε συγκεκριμένο πλαίσιο.

«Πάνω από τις μισές επιχειρήσεις» οφείλουν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ, αναφέρει ο κ. Κουρμούσης, ενώ στατιστικά, η αμέσως επόμενη κατηγορία όσων αναζητούν πληροφορίες για να μειώσουν τις οφειλές τους αφορά εταιρείες που χρωστούν «από 50.000 έως περίπου 300.000 ευρώ» με πολύ μικρό ποσοστό να έχουν οφειλές άνω των 2 εκατομμυρίων ευρώ και να επιθυμούν να συμμετέχουν στη διαδικασία.

«Έπρεπε να φτιαχτεί ένα εργαλείο που δεν υπήρχε στην Ελλάδα ενώ σε άλλες χώρες της Ευρώπης υφίσταται εδώ και δεκαετίες έτσι το 2017 στήσαμε τις υποδομές και αναμένουμε τα αποτελέσματα» τόνισε ο ειδικός γραμματέας και πρόσθεσε πως ο συγκεκριμένος μηχανισμός αποτελεί πλέον «ένα εργαλείο με το οποίο κάθε επιχείρηση θα μπορεί να ρυθμίσει τα χρέη της και πληρώνει αυτό που μπορεί, που έπρεπε να δημιουργηθεί στη χώρα».

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα του 2017 κι έπειτα από διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών λειτουργίας της πλατφόρμας, σύμφωνα με τον κ. Κουρμούση «έγιναν περί τις 14.500 αιτήσεις σε διάφορα στάδια» και ταυτόχρονα «στο τέλος του έτους 12 επιχειρήσεις ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη διαδικασία και ρύθμισαν επιτυχώς τα χρέη τους».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)