Το ευρώ ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ημερών μετά τις δηλώσεις από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που σηματοδοτούν μία πιο αυστηρή πολιτική της.
Οι δηλώσεις αυτές οδήγησαν παράλληλα σε ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις των ομολόγων και σε μειώσεις των τιμών κάποιων μετοχών, καθώς οι ανησυχίες για την Ιταλία είχαν, επίσης, κάποια αρνητική επίδραση.
Νωρίτερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ Πέτερ Πράετ δήλωσε ότι η ισχυρή ανάπτυξη πείθει την Κεντρική Τράπεζα όλο και περισσότερο πως ο πληθωρισμός κινείται προς τον στόχο του, ενισχύοντας την πιθανότητα ότι η ΕΚΤ μπορεί να έχει περισσότερα να ανακοινώσει σχετικά με το τέλος του προγράμματος αγορών ομολόγων στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας.
«Βελτιώνονται οι ενδείξεις που δείχνουν σύγκλιση του πληθωρισμού προς τον στόχο μας και τόσο η ισχύς της οικονομίας της ευρωζώνης, όσο και το γεγονός ότι η ισχύς αυτή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τη διαμόρφωση των μισθών στηρίζει την πεποίθησή μας ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει σε ένα επίπεδο χαμηλότερα από, αλλά κοντά στο 2% μεσοπρόθεσμα», δήλωσε ο Πράετ στο Βερολίνο.
«Η εξασθένηση των εκτιμήσεων της αγοράς για σημαντική περαιτέρω επέκταση του προγράμματός μας συνοδεύεται από εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό που συνάδουν ολοένα και πιο πολύ με τον στόχο μας», δήλωσε ο Πράετ.
«Την επόμενη εβδομάδα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα πρέπει να αξιολογήσει εάν η πρόοδος μέχρι στιγμής υπήρξε αρκετή προκειμένου να δικαιολογεί μια σταδιακή περιστολή των καθαρών αγορών μας», δήλωσε ο Πράετ, προσθέτοντας ότι θα είναι «θέμα κρίσης».
Οι δηλώσεις του Πράετ στήριξαν το ευρώ, η ισοτιμία του οποίου αυξήθηκε κατά 0,3% στα 1,1747 δολάρια.
Στις αγορές ομολόγων σημειώθηκαν μεγάλες πωλήσεις, με την απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου αναφοράς να ξεπερνά πάλι το 0,4%, σημειώνοντας άνοδο 4 μονάδων βάσης στη διάρκεια της συνεδρίασης.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών Stoxx 600 σημείωνε οριακή άνοδο, με τις μετοχές που είναι ευαίσθητες στις μεταβολές των επιτοκίων να είναι μεταξύ αυτών με τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντας 0,5%.
Οι ιταλικές μετοχές είχαν μία αξιοσημείωτα χειρότερη επίδοση, υποχωρώντας 1,4%. Επενδυτές ανέφεραν ότι τα σχέδια της νέας ιταλικής κυβέρνησης για μεγάλες δημόσιες δαπάνες, που αποτέλεσαν μεγάλη πηγή ανησυχίας για τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, είναι απίθανο να βοηθηθούν από τη σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ.
Το κόστος δανεισμού της Ιταλίας, επίσης, αυξήθηκε περισσότερο από ό,τι στις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρώπης, με την απόδοση των 10ετών ομολόγων της χώρας να αυξάνεται κατά 15 μονάδες βάσης στο 2,91%.
Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί τις μετοχές σε 47 χώρες, σημείωνε άνοδο 0,24%, κυρίως λόγω της ισχυρής επίδοσης των ασιατικών μετοχών. Ο δείκτης MSCI για την περιοχή του Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας, αυξήθηκε 0,43%.
Η άνοδος του ευρώ άσκησε πίεση στον δείκτη του δολαρίου – που μετρά την επίδοσή του έναντι έξι άλλων σημαντικών νομισμάτων – ο οποίος υποχώρησε 0,27%.
Το μεξικάνικο πέσο σταθεροποιήθηκε σήμερα, μετά την πτώση του χθες στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2017, καθώς οι ΗΠΑ άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο να μετατρέψουν τις διαπραγματεύσεις για τη NAFTA (Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου στη Ζώνη της Βόρειας Αμερικής) σε διμερείς συζητήσεις.
Ο οικονομικός σύμβουλος του Τραμπ,Λάρι Κάντλοου αναθέρμανε επίσης την πιθανότητα να ζητήσει ο πρόεδρος την αντικατάσταση της NAFTA με διμερείς συζητήσεις με τον Καναδά και το Μεξικό.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σήμερα, μετά την προοπτική διακοπής ορισμένων εξαγωγών αργού που ήγειρε η Βενεζουέλα, αλλά η άνοδός του περιορίσθηκε από δημοσιεύματα ότι η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από τη Σαουδική Αραβία και ορισμένους άλλους παραγωγούς του ΟΠΕΚ να αυξήσουν την παραγωγή τους.
Η τιμή του μπρεντ σημείωνε άνοδο 0,6% στα 75,86 δολάρια το βαρέλι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ