Νέα δυνατότητα ρύθμισης οφειλών έως 20.000 € και σε 120 δόσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία

Δυνατότητα «επανεκκίνησης» σχεδόν σε 500.000 μικροοφειλέτες προς ασφαλιστικά ταμεία, φυσικά πρόσωπα ή επιχειρήσεις, παρέχουν αποφάσεις που θα ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα και θα δίνουν τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών μέχρι και σε 120 δόσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Αυγή που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Όπως, ήδη, είναι γνωστό, η ψήφιση του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό θα ανοίξει τον δρόμο για διμερείς διαπραγματεύσεις μεταξύ Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) και οφειλετών, κυρίως ελεύθερων επαγγελματιών με χρέη έως 20.000 ευρώ, προκειμένου να συμφωνήσουν ρύθμιση οφειλών, μέχρι και 120 δόσεις. Να σημειωθεί ότι σήμερα τα χρέη εργοδοτών, αυτοαπασχολούμενων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών εκτιμώνται σε περίπου 30 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, μετά την προχθεσινή ψήφιση των μέτρων στη Βουλή για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση σχετικών υπουργικών αποφάσεων οι οποίες θα παρέχουν τη δυνατότητα ρύθμισης οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία από φυσικά πρόσωπα ή ελεύθερους επαγγελματίες με οφειλές κάτω των 20.000 ευρώ, αλλά και από όσους έχουν σωρευμένα χρέη κατά 85% σε έναν πιστωτή.

Οι ρυθμίσεις θα είναι παρόμοιες με αυτές που ισχύουν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ συνολικά η παρέμβαση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς δίνει τη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών προς το Δημόσιο, σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που είχαν καταρχήν εξαιρεθεί από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Τι θα προβλέπει η ρύθμιση

Με τη ρύθμιση οι οφειλέτες θα μπορούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους σε έως 120 δόσεις με κούρεμα των προσαυξήσεων. Όσο λιγότερες είναι οι δόσεις τόσο μεγαλύτερο το κούρεμα. Υπό προϋποθέσεις μάλιστα θα προβλέπεται ακόμη και κούρεμα της βασικής οφειλής.

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι χιλιάδες οφειλέτες, κυρίως ελεύθεροι επαγγελματίες που σήμερα καταβάλλουν τις εισφορές τους προς τον ΕΦΚΑ, δεν έχουν τη δυνατότητα ασφαλιστικής ενημερότητας, ενώ στερούνται ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης λόγω των παλαιότερων οφειλών τους. Η ρύθμιση για τις παλαιότερες οφειλές αφενός θα τους επανεντάξει στο σύστημα, αφετέρου θα βοηθήσει τη συνέπειά τους όσον αφορά τις νέες εισφορές, ενώ από όλη αυτή τη διαδικασία θα ωφεληθεί τα μέγιστα ο ΕΦΚΑ παρουσιάζοντας ακόμα καλύτερη εικόνα εσόδων, κάτι που αποτελεί για φέτος το μεγάλο στοίχημα του υπουργείου Εργασίας.

 

ΠΗΓΕΣ: Πληροφορίες από το ΑΠΕ και την εφημερίδα ΑΥΓΗ