Υπερψηφίστηκαν στο Ευρωκοινοβούλιο οι αλλαγές στους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων

Υπερψηφίστηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο οι αλλαγές στην ευρωπαϊκή νομοθεσία περί πνευματικών δικαιωμάτων, μετά από πιέσεις των ευρωπαϊκών εκδοτών, της πολιτιστικής βιομηχανίας, μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών και ακτιβιστών για τα ψηφιακά δικαιώματα.

Η τροπολογία συγκέντρωσε 348 ψήφους υπερ και 247 κατά, ενώ προτάσεις για διαγραφή του αποκαλούμενου άρθρου 13 δεν τέθηκαν προς ψήφιση.

Σύμφωνα με τις αλλαγές, οι αμερικανικοί κολοσσοί της τεχνολογίας, όπως η Google, θα πρέπει να συμφωνούν με τους ιδιοκτήτες των δικαιωμάτων πριν δημοσιεύσουν το περιεχόμενο τους στη πλατφόρμα τους, ενώ θα πρέπει να θέσουν πιο αυστηρούς όρους επιτήρησης για το περιεχόμενο που προστατεύεται από πνευματικά δικαιώματα, αναφέρει το Politico.

Η πρόταση πρέπει να εγκριθεί από τους Ευρωπαίους υπουργούς πριν γίνει, επίσημα, νόμος της Ε.Ε., ενώ στη συνέχεια θα τεθεί σε διαπραγμάτευση και με άλλες χώρες.

Η αντίδραση της Google

H Google δήλωσε ότι οι νέες αλλαγές θα δημιουργήσουν νομική αβεβαιότητα και θα βλάψουν την ευρωπαϊκή πολιτιστική και ψηφιακή βιομηχανία.

Ο διαδικτυακός κολοσσός είχε εκφράσει έντονες διαφωνίες στις αλλαγές λέγοντας πώς ενώ υπήρξαν θετικές τροποποιήσεις στην πρόταση της Κομισιόν, οι λεπτομέρειες έχουν σημασία, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.