Μία ακόμη τουλάχιστον περίεργη υπόθεση με έντονη οσμή σκανδάλου στον πολύπαθο χώρο των δημόσιων αστικών συγκοινωνιών και συγκεκριμένα των Οδικών Συγκοινωνιών ΑΕ (ΟΣΥ) που διαχειρίζονται τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έφερε πρόσφατα στη δημοσιότητα η εφημερίδα το “Documento.”
Την ώρα που χιλιάδες πολίτες ταλαιπωρούνται στις στάσεις περιμένοντας για ώρα τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ, οι καθ’ ύλην αρμόδιοι αδυνατούν να εκδώσουν ένα απλό πόρισμα, με αποτέλεσμα οι επιτήδειοι και τα πάσης φύσεως κυκλώματα που λυμαίνονται τον πολύπαθο χώρο των αστικών συγκοινωνιών να παραμένουν ατιμώρητα και σε πολλές περιπτώσεις να συνεχίζουν το έργο τους.
Ακόμη πιο εξοργιστικό είναι το γεγονός ότι πίσω από κλειστές πόρτες τα περισσότερα στόματα μιλούν ευθέως για πολιτικά και συνδικαλιστικά παιχνίδια ή για διαφθορά, για τον φόβο να μιλήσουν και για διχασμένο προσωπικό.
Διαφθορά ή δολιοφθορά
Η περίεργη υπόθεση ξεκινά στις 29 του περασμένου Μαΐου, όταν ο διευθυντής του αμαξοστασίου Αγίου Ιωάννη Ρέντη Δημήτρης Τσακοπιάκος ενημερώνει με υπηρεσιακό σημείωμα με αριθμό πρωτοκόλλου Φ231/27081 τη διοίκηση της εταιρείας (και συγκεκριμένα την πρόεδρο Γεωργία Ζωή, τον διευθύνοντα σύμβουλο Γιώργο Αναγνωστόπουλο και τον γενικό διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού και πόρων Κωνσταντίνο Τραγά) για «αδικαιολόγητη αύξηση βλαβών στον στόλο των λεωφορείων».
Πρόκειται για αμαξοστάσιο το οποίο λόγω των λίγων βλαβών που είχε έδινε λεωφορεία στο κεντρικό αμαξοστάσιο της Πέτρου Ράλλη προκειμένου να βγει η δουλειά.
Στο σημείωμά του ο κ. Τσακοπιάκος σημειώνει πως «το τελευταίο διάστημα και συγκεκριμένα από 12.5.2017 έως και σήμερα 26.5.2017 παρουσιάστηκε το φαινόμενο της κατακόρυφης και αδικαιολόγητης αύξησης βλαβών στο σύνολο του στόλου των λεωφορείων», αναφέροντας ενδεικτικά ότι «οι βλάβες από 113 που ήταν στις 11.5.2017 αυξήθηκαν σε 205» μέσα σε 15 ημέρες, αύξηση περίπου 50%!
Μάλιστα γνωστοποιεί ότι οι βλάβες, οι οποίες ακινητοποίησαν τα οχήματα, δημιουργήθηκαν κυρίως κατά τη νυχτερινή βάρδια και ενώ, όπως λέει, ζητήθηκε εγγράφως από τους προϊσταμένους της εκάστοτε βάρδιας να υπογράψουν και να ελέγξουν όλα τα δελτία βλαβών ώστε να πιστοποιηθεί η εκάστοτε βλάβη, «αυτό δεν έχει ακόμη πραγματοποιηθεί (ίσως περιμένουν εντολές)»! Ωστόσο δεν εξηγεί τι εννοεί με αυτό το «ίσως περιμένουν εντολές» ούτε φυσικά από ποιον τις περιμένουν.
Σε κάθε περίπτωση ο διευθυντής του αμαξοστασίου διατυπώνει βαρύτατους υπαινιγμούς για τους υφισταμένους του, αφού εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί ότι δεν υπακούν στις εντολές των ανωτέρων τους και της υπηρεσίας αλλά σε κάποιους άλλους, τους οποίους δεν κατονομάζει.
Κομμένα σωληνάκια
Στη συνέχεια του σημειώματος ο κ. Τσακοπιάκος ενημερώνει τη διοίκηση ότι «στο αμαξοστάσιο επικρατεί εκφοβισμός, το προσωπικό έχει διχαστεί και υπάρχει πλήρης σύγχυση των εργαζομένων σε σχέση με τον τρόπο εργασίας τους» και ενημερώνει ότι κατά τη διάρκεια επιθεώρησης το βράδυ του Σαββάτου 20.5.2017 και ώρα 22.45 ήρθαν και τον βρήκαν ο πρόεδρος του σωματείου τεχνιτών μαζί με έναν συνδικαλιστή (τους κατονομάζει και το Documento έχει στη διάθεσή του τα ονόματά τους) ενώ, όπως λέει, ο συνδικαλιστής τον ακολουθεί ακόμη και μέσα στους χώρους του συνεργείου και παρεμβαίνει στη συνομιλία που είχε με τον προϊστάμενο!
Ομως ο διευθυντής του αμαξοστασίου του Ρέντη κρατάει το καλύτερο για το τέλος, επισημαίνοντας πως από το γραφείο της αποθήκης τον ενημέρωσαν ότι «βρέθηκαν έξω από τον χώρο εναπόθεσης παλαιών ανταλλακτικών δύο σωληνάκια πετρελαίου ουσιαστικά καινούργια, τα οποία το ένα ήταν κομμένο εγκάρσια σε δύο κομμάτια με αιχμηρό αντικείμενο και το άλλο έφερε μικρό κόψιμο κοντά στον μαστό σύνδεσμο».
Από εκεί και μετά ακολουθεί το γνωστό γαϊτανάκι της αναζήτησης ευθυνών μεταξύ των διάφορων υπηρεσιών, η οποία φυσικά δεν κατέληξε πουθενά μέχρι και σήμερα. Ομως έχει σημασία η ακολουθία των γεγονότων, γι’ αυτό και την καταγράφουμε.
Οι βλάβες συνεχίζονται
Στις 30 Μαΐου (μία ημέρα μετά) ο κ. Τσακοπιάκος στέλνει δεύτερο υπηρεσιακό σημείωμα με το οποίο ενημερώνει ότι οι βλάβες από 205 έχουν ανέλθει σε 230, με αποτέλεσμα οι κομμένες βάρδιες από 60 να αυξηθούν σε 65, από τις 366 βάρδιες που έχει προγραμματισμένες το αμαξοστάσιο να επανδρώνονται μόνο οι 240 και από τα 179 λεωφορεία να κυκλοφορούν μόνο τα 98!
Δύο ημέρες μετά, στις 2 Ιουνίου, ο κ. Τσακοπιάκος επανέρχεται ενημερώνοντας ότι «το συγκοινωνιακό έργο που εκτελούμε καλύπτει με δυσκολία το 60% του προγράμματος», ενώ στις 6 Ιουνίου και πάλι με υπηρεσιακό σημείωμα ενημερώνει ότι το συγκοινωνιακό έργο που καλείται να υλοποιήσει το αμαξοστάσιο εξαιτίας της παραπάνω κατάστασης είναι «συρρικνωμένο κατά 40%», κάτι που ξανακάνει και στις 9 Ιουνίου.
Ολα τα παραπάνω ανάγκασαν τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΣΥ Γ. Αναγνωστόπουλο να αποφασίσει στις 7 Ιουνίου τη συγκρότηση επιτροπής από πέντε μέλη προκειμένου να ερευνήσει το θέμα και να εκδώσει πόρισμα εντός δύο ημερών. Πέντε ημέρες μετά, στις 12 Ιουνίου, ο κ. Αναγνωστόπουλος στέλνει την υπόθεση στην προϊσταμένη εισαγγελέα Πρωτοδικών Πειραιά, Ειρήνη Τζίβα.
Στις 30 Ιουνίου η επιτροπή καταλήγει σε πόρισμα, το οποίο με την επισήμανση «επείγον – εμπιστευτικό» αναπαράγει επί της ουσίας όσα της καταγγέλθηκαν, ότι «είναι μη φυσιολογική η παρουσιαζόμενη έξαρση βλαβών» και ότι «υφίσταται η άρνηση των τεχνικών προϊσταμένων του αμ/σίου να ανταποκριθούν στις έγγραφες οδηγίες – υποδείξεις του δ/ντή τους».
Αναφέρει επίσης τα κομμένα σωληνάκια που εντοπίστηκαν και κάνει λόγο για «εξωθεσμική παρέμβαση μελών του σωματείου τεχνικών! Ωστόσο, όπως γράφει, η υπόθεση λόγω της σοβαρότητάς της «εκφεύγει των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων της επιτροπής»! Με απλά ελληνικά καταγράφει όσα της καταγγέλθηκαν και αποφεύγει όπως ο διάολος το θυμίαμα να καταδείξει τους υπεύθυνους αφού παραδέχεται ότι ο αριθμός των βλαβών είναι ασυνήθιστος.
Χαμένη στις αναβολές
Στις 4 Ιουλίου ο από μηνών υπό παραίτηση διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ διαβιβάζει το πόρισμα στην κ. Τζίβα ενώ έξι ημέρες μετά, στις 10 Ιουλίου, αποφασίζει την αναπομπή της υπόθεσης στην επιτροπή, από την οποία ζητά να καταλήξει σε πόρισμα μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουλίου.
Στις 20 Ιουλίου η επιτροπή ζητεί παράταση έως τις 28 Ιουλίου η οποία και εγκρίνεται και τελικά στις 31 Ιουλίου λόγω θέρους και αδειών ζητά νέα παράταση μέχρι τις 28 Αυγούστου!
Ωστόσο εξοργίζει ακόμη και τον εαυτό της, με αποτέλεσμα ένα μέλος της, ο διευθυντής παραγωγής συγκοινωνιακού έργου Κωνσταντίνος Φωτάκης, με υπηρεσιακό σημείωμα που στέλνει στις 8 Αυγούστου να δηλώνει ότι έχει ήδη σχηματίσει γνώμη για την υπόθεση και σε καμία περίπτωση δεν συμφωνεί με την αιτούμενη νέα χρονική παράταση.
Το αποτέλεσμα είναι ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ με υπηρεσιακό σημείωμα την επόμενη ημέρα να σημειώνει ότι το αίτημα για νέα παράταση «δημιουργεί δυσκολίες» σε ένα τόσο σοβαρό θέμα και να ζητεί την έκδοση του νέου πορίσματος το συντομότερο δυνατό.
Εντέλει στις 9 Σεπτεμβρίου ο διευθύνων σύμβουλος της ΟΣΥ, προφανώς απαυδισμένος, στέλνει την υπόθεση με εμπιστευτικό έγγραφο στη γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης Μ. Παπασπύρου.
Από εκεί και μετά, το θέμα χάνεται στα γραφεία των υπευθύνων αφού δεν καταγράφεται καμία άλλη ενέργεια ούτε από πλευράς ΟΣΥ ούτε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά.
Από τη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, με την οποία επικοινώνησε η εφημερίδα, δηλώνουν ότι το μόνο που μπορούν να κάνουν τις επόμενες ημέρες είναι να εκδώσουν εντολή ελέγχου προκειμένου η επιτροπή που έχει συσταθεί στην ΟΣΥ να καταλήξει σε πόρισμα το οποίο μπορεί να σταλεί και στον Εισαγγελέα Διαφθοράς.
Ο λόγος φυσικά είναι ότι η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης δεν είναι τεχνική υπηρεσία και δεν διαθέτει το αντίστοιχο εξειδικευμένο προσωπικό, γι’ αυτό και χρειάζεται ένα πόρισμα προκειμένου να προχωρήσει την υπόθεση, ώστε αν αποδειχθούν ευθύνες να αναλάβει το θέμα η Εισαγγελία Διαφθοράς.
Συνδικαλιστικές πιέσεις
Ωστόσο πηγή μέσα από την ΟΣΥ, η οποία επιβεβαιώνεται και από άλλες υποθέσεις που έχουν φτάσει στη Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης, σημειώνει στο Documento ότι η επιτροπή «δεν θα καταλήξει πουθενά λόγω του φόβου συνδικαλιστικών πιέσεων».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή υπάρχουν δύο ενδεχόμενα πίσω από το συμβάν. Το ένα είναι η δολιοφθορά με πολιτικά κίνητρα από συνδικαλιστές που έχουν κάθε λόγο αλλά και τη δύναμη να εμφανίζουν κατάσταση διάλυσης στης αστικές δημόσιες συγκοινωνίες.
Το άλλο είναι η διαφθορά: κάποιοι να χαλάνε εσκεμμένα τα λεωφορεία προκειμένου λόγω του επείγοντος του θέματος η διοίκηση να πάει σε απευθείας αναθέσεις στις οποίες χάνονται οι μεγάλες εκπτώσεις που γίνονται στο δημόσιο όταν διενεργούνται σχετικοί διαγωνισμοί. Φυσικά αυτοί οι… κάποιοι είναι σε ανοιχτή γραμμή με προμηθευτές ανταλλακτικών