Χωρίς ψήφο οι ομογενείς και οι μη έχοντες την Ελληνική ιθαγένεια στις Δημοτικές Εκλογές του Μαίου

Υπερψηφίστηκε στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, το νομοσχέδιο που διευκολύνει τη συμμετοχή προσώπων με ευρωπαϊκή ιθαγένεια στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όπως επίσης και η τροπολογία με την οποία αποκλείονται οι ομογενείς, οι νόμιμοι μετανάστες χωρίς ελληνική ιθαγένεια και οι υπήκοοι χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών.

Η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών, που υλοποιεί σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπερψηφίστηκε από τη Νέα Δημοκρατία, το ΠΑΣΟΚ, τη Χρυσή Αυγή και τη ΔΗΜΑΡ. «Παρών» δήλωσε το ΚΚΕ.

«Οι αποφάσεις των Ολομελειών του ΣτΕ, ανεξάρτητα από το σκεπτικό της μειοψηφίας τους, είναι απολύτως δεσμευτικές και δεν είναι στη διακριτική ευχέρεια της Πολιτείας το αν θα τις υλοποιήσει ή όχι. Η οποιαδήποτε αγνόηση της απόφασης του ΣτΕ θα συνεπαγόταν ακυρότητα των αυτοδιοικητικών εκλογών» παρατήρησε ο Πρ.Παυλόπουλος (ΝΔ).

«Γιατί δεν μπορούσαμε να προσαρμόσουμε τη νομοθεσία για την ιθαγένεια με τους αυστηρότερους όρους – και με αυτή τη λογική να φτάναμε σε αναπροσδιορισμό του εκλογικού σώματος;» αναρωτήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος (ανεξάρτητος).

«Το ΣτΕ, είχε ως σκοπό να αναδείξει την αναποτελεσματικότητά σας στη διαχείριση της παραμονής των μεταναστών και όχι να αποκλείσει όλους τους μετανάστες» ανέφερε ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Στ.Παναγούλης.

«Η απόφαση του ΣτΕ βρίσκει αντίθετη την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δεδομένου ότι είναι εφαρμοστέα, η τροπολογία πρέπει να υπερψηφιστεί» ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ, Δ.Σαλτούρος.

«Η Νέα Δημοκρατία κρύβεται πίσω από την απόφαση του ΣτΕ, και αποσιωπά πως η εξέλιξη αυτή υπήρξε προεκλογική της δέσμευση» σχολίασε ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ).

Η τροπολογία ωστόσο, δέχθηκε βολές (κυρίως από ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή) και για την μεταχείριση που επιφυλάσσει στους ομογενείς, που επίσης στερούνται του δικαιώματος ψήφου που είχαν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Μιχελάκης, τόνισε με τη σειρά του, πως η κυβέρνηση φέρνει έγκαιρα μια τροπολογία που υλοποιεί την απόφαση του ΣτΕ, παραπέμποντας τα λοιπά ζητήματα στον Κώδικα για την Ιθαγένεια και την συνταγματική αναθεώρηση που δρομολογείται.