Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:” Ναι, επεξεργαζόμαστε την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας.Όχι στα τμήματα των 8-10 αστυνομικών”

“Σε εξέλιξη βρίσκεται η προεργασία για την αναδιοργάνωση της ΕΛ.ΑΣ”

δήλωσε ο ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Νίκος Τόσκας σε συνέντευξη τύπου νωρίς το απόγευμα, αρνούμενος …πεισματικά να αναφέρει οτιδήποτε περισσότερο για το περιεχόμενο της.

“Κάντε υπομονή θα ανακοινωθεί αρμοδίως, αλλά θέλω να ξέρετε ότι δεν υπάρχει λόγος να υπάρχουν τμήματα των οκτώ και δέκα αστυνομικών” τόνισε με έμφαση ο κ. Ν. Τόσκας .

“Η αναδιοργάνωση δεν έχει λογιστικό πρόσημο“, είπε ο αναπλ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη για να συμπληρώσει ότι “στόχος μας είναι η αποτελεσματικότερη αστυνόμευση.”

Αναφερόμενος ο κ. Ν. Τόσκας στους 2.700 αστυνομικούς που είναι αποσπασμένοι σε πολιτικούς, επιχειρηματίες, κ.ά., σχολίασε
ότι «δεν θέλουμε αστυνομικούς ορντινάτσες».

(Σημείωση “Ν”: Η δήλωση αυτή, κατά …παράδοση γίνεται από όλους τους υπουργούς του συγκεκριμένου υπουργείου στις πρώτες 6-8 εβδομάδες της θητείας τους.)

Ο κ. Τόσκας επιβεβαίωσε την υπαγωγή των δικυκλιστών της ομάδας ΔΕΛΤΑ στα ΜΑΤ και την ομάδα πρόληψης καταστολής εγκληματικότητας ενώ αναφερόμενος συγκεκριμένα στα επεισόδια που είχαν σημειωθεί πριν δύο εβδομάδες και τη σύλληψη νεαρών μετά την επίθεση στο Α.Τ. Εξαρχείων είπε ότι η ΕΔΕ έχει ολοκληρωθεί και αναμένονται περαιτέρω ενέργειες.

Στη συνέχεια και αναφερόμενος στη μεταναστευτική – προσφυγική κρίση είπε ότι «καμία άλλη χώρα δεν έχει τόσο έντονα προβλήματα όσα η Ελλάδα και ότι γίνεται προσπάθεια βελτίωσης του μηχανισμού καταγραφής και ταυτοποίησης που ακολουθείται στα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών.

Αποκάλυψε μάλιστα ότι κινούνται διαδικασίες για την αγορά συσκευών λήψης δακτυλικών αποτυπωμάτων καθώς και ότι η Κυβέρνηση της Γερμανίας δώρισε στην Ελλάδα 12 τέτοια μηχανήματα.

Χαρακτήρισε επίσης μείζον θέμα το γεγονός ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει μπλοκάρει την εκταμίευση χρημάτων για τη σίτιση μεταναστών στα κέντρα κράτησης και επεσήμανε ότι γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση στο πρόβλημα.

Για την Ε.Υ.Π. ανέφερε ότι θα πρέπει να μπει νέο προσωπικό με ικανότητες και διαφανείς διαδικασίες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων είπε ότι το σύστημα επικοινωνίας αστυνομικών «Tetra» θα έχει 100% κάλυψη στο Λεκανοπέδιο μέχρι το τέλος του έτους και πρόσθεσε ότι ενδέχεται και επέκταση του στη Θεσσαλονίκη.