Στον υπουργό Ναυτιλίας οι νέες διοικήσεις των 10 περιφερειακών λιμανιών

Διευρυμένη σύσκεψη με τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους των 10 υπό αποκρατικοποίηση περιφερειακών λιμανιών είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, με σκοπό οι διοικήσεις να ενημερωθούν για το πλάνο της κυβέρνησης για τον λιμενικό τομέα. (Λαυρίου, Ραφήνας, Αλεξανδρούπολης, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Κέρκυρας, Καβάλας, Βόλου, Πάτρας και Ηρακλείου).

Ο υπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στο πλάνο της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα του Ελληνικού λιμενικού συστήματος σε σχέση πάντα με τα δέκα μεγάλα περιφερειακά λιμάνια της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι πολύ σύντομα το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα είναι έτοιμο να προχωρήσει σε νομοθετικές ρυθμίσεις που θα καθορίζουν τον τρόπο μέσω των οποίων θα μετεξελιχθούν τα λιμάνια της περιφέρειας.

Στη συνέχεια οι διοικήσεις των λιμένων αναφέρθηκαν εκτενώς στην κατάσταση που συνάντησαν παραλαμβάνοντας τα καθήκοντα τους, ενώ περιέγραψαν και τα επόμενα βήματα τους.

Υπενθυμίζεται ότι εντός του 2020 -δεν έχει προσδιοριστεί ακριβώς πότε- έχει προγραμματιστεί να δρομολογηθούν οι διαγωνισμοί για την αξιοποίηση των 10 λιμανιών.

Ο Γ. Πλακιωτάκης έχει δηλώσει σε προγενέστερο χρόνο ότι δεν θα προχωρήσουν με τη νομοθετική ρύθμιση του ΣΥΡΙΖΑ βάσει της οποίας η αξιοποίηση των λιμανιών θα γινόταν με υπο-παραχωρήσεις δραστηριοτήτων, αλλά “κάθε ένα λιμάνι θα αξιολογείται ξεχωριστά και στη συνέχεια θα αποφασίζεται ο τρόπος αξιοποίησής του, που μπορεί να είναι και η πώληση μετοχών του.”

Αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ για την παραχώρηση

Η συγκεκριμένη δήλωση του κ. Γ. Πλακιωτάκη είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, ειδικότερα, του τομεάρχη Ναυτιλίας Νεκτάριου Σαντορινιού, σύμφωνα με την οποία, «ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε υπό καθεστώς μνημονίων να διαπραγματευθεί με τους θεσμούς και πέτυχε όχι να μην ιδιωτικοποιηθούν τα 10 λιμάνια της χώρας, αλλά να αναπτυχθούν με το μοντέλο της υπο-παραχώρησης συγκεκριμένων δραστηριοτήτων, σύμφωνα δηλαδή και με τη διεθνή πρακτική. Η κυβέρνηση όμως ομολογεί ευθαρσώς ότι η στρατηγική της, εκτός από την επιλογή των υπο-παραχωρήσεων, είναι η πλήρης παραχώρηση και η πώληση μετοχών».

Στη σύσκεψη, συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος, η Γενική Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικότητας κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, ο Πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Άρης Ξενόφος, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ριχάρδος Λαμπίρης και ο Επικεφαλής Στρατηγικής και Συντονισμού Έργων Λιμένων και Μαρινών του ΤΑΙΠΕΔ κ. Θάνος Λιάγκος.