Συμβούλιο της Επικρατείας: Αντισυνταγματικές οι μειώσεις στους ένστολους όλων των Σωμάτων!

Απόφαση “ανατροπής” από το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με τις περικοπές, που αποφάσισε και υλοποίησε η Κυβέρνηση σε μισθούς ενστόλων.

Το ανώτατο Δικαστήριο της χώρας με πέντε αποφάσεις – κόλαφο για την Κυβέρνηση, δικαιώνει τους ένστολους όλων των Σωμάτων – εν ενεργεία και αποστράτους – για τις περικοπές, που έγιναν στις αποδοχές τους από 1ης Αυγούστου 2012.

Με την απόφασή του, το ΣτΕ υποχρεώνει το οικονομικό επιτελείο της Kυβέρνησης να επιστρέψει όλα τα ποσά, που παρακρατήθηκαν και υπολογίζονται σε 150 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας μία νέα μεγάλη «τρύπα» στα Κρατικά ταμεία.

Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όχι μόνο έκρινε, ότι οι περικοπές των αποδοχών στους ένστολους όλων των Σωμάτων, που έγιναν αναδρομικά από 1ης Αυγούστου 2012 κατ’ επιταγή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 είναι αντισυνταγματικές, αλλά θα παραμένουν αντισυνταγματικές για όσο ισχύει η απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για περικοπή των αποδοχών.

Οι αποδοχές των ένστολων, σύμφωνα με την απόφαση, πρέπει «να είναι επαρκείς για αξιοπρεπή διαβίωση και ανάλογες της σημασίας της αποστολής τους για το Κράτος», καθώς από τα άρθρα 23, 29 και 45 του Συντάγματος απορρέει η αρχή της ιδιαίτερης μισθολογικής μεταχείρισης των ενστόλων.

«Ναι μεν το κράτος μπορεί να μειώσει το βασικό μισθό ή τα επιδόματα των ενστόλων, όμως η μείωση δεν μπορεί να γίνει χωρίς να έχει εκτιμηθεί το δημοσιονομικό όφελος, σε σχέση με τις επιπτώσεις που θα έχει η μείωση στη λειτουργία των ενόπλων Σωμάτων, καθώς και αν η μείωση είναι αναγκαία ή θα μπορούσε να αναπληρωθεί με άλλα μέτρα ισοδύναμου αποτελέσματος, με μικρότερο κόστος για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων» αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης.

Η υποχρέωση της εκτίμησης, που πρέπει να γίνεται πριν την όποια μείωση των αποδοχών, «καθίσταται εντονότερη στην περίπτωση των στρατιωτικών», προσθέτουν οι δικαστές και τονίζουν, ότι οι περικοπές που επιβλήθηκαν με τον μνημονιακό νόμο υπερβαίνουν «το όριο που θέτουν οι συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της ισότητας στα δημόσια βάρη».

Κατόπιν αυτών, η Ολομέλεια έκανε δεκτές τις προσφυγές των στρατιωτικών, ενώ έκρινε ότι η επίμαχη απόφαση του αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για την περικοπή των αποδοχών, εν ενεργεία και συνταξιούχων, είναι παράνομη και αντισυνταγματική.