Τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν τη πορεία της πανδημίας στη χώρα παρουσίασε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.
Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι άντρες προσβάλλονται πιο σοβαρά από τον ιό, ενώ υπενθύμισε ότι χθες, Τετάρτη, ήταν ημέρα ρεκόρ σε θανάτους. Σημείωσε ότι οι θάνατοι αφορούν κυρίως ανθρώπους άνω των 75 ετών.
Όπως είπε ο καθηγητής, η έξαρση του ιού οδήγησε την επιτροπή να εισηγηθεί το lockdown και πρόσθεσε πως έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό εκθετικά η διασπορά, με τον αριθμό των κρουσμάτων να είναι πλέον 1.679 περιστατικά ανά ημέρα.
Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα τα δεδομένα δείχνουν πως έχει αυξηθεί σημαντικά η πιθανότητα για τους ασθενείς –ηλικίας άνω των 65 ετών– να νοσήσουν από τον ιό. Τις τελευταίες ημέρες πάνω από 1.000 άτομα άνω των 65 μολύνονται από τον ιό ανά ημέρα.
Από τις 10 Σεπτεμβρίου και μετά -όπως τόνισε ο καθηγητής- πολλαπλασιάστηκε ο αριθμός των τεστ με τη διεξαγωγή περίπου 19.000 τεστ PCR ανά ημέρα, ενώ ξεπερνάει πλέον το 9% ο αριθμός θετικότητας των ελέγχων.
Σε ό,τι αφορά τις κλίνες ΜΕΘ ο επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων τόνισε πως έχει αυξηθεί η πληρότητα σε Αττική και Θεσσαλονίκη. Όπως είπε καλυμμένο είναι το 66% στις ΜΕΘ για Covid- 19 στην Αττική και το 78% στη Θεσσαλονίκη.
Η χρήση μάσκας, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, έχει σημαντικό εύρος στην καταπολέμηση του ιού και θεωρείται ότι προλαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους, μέχρι να έρθει το εμβόλιο.
Ο ίδιος αναφέρθηκε και στα fake news, σημειώνοντας πως οδηγούν σε αποδοχή ψεύτικων γεγονότων και επηρεάζουν την συμπεριφορά των πολιτών.
Καταλήγοντας την αρχική τοποθέτηση ο καθηγητής επεσήμανε πως η Επιτροπή συνεδριάζει συχνά και η απόφαση για lockdown ήταν ομόφωνη. «Αναγνωρίζουμε τις συνέπειες και ελπίζουμε να είναι προσωρινό», πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά ο Σωτήρης Τσιόδρας κάλεσε τους πολίτες να ενημερώνονται από τους ειδικούς και «όχι από τον κοινωνικό τους περίγυρο».
«Η πανδημία δεν είναι ψέμα», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε πως «δεν υπάρχει μικροτσίπ στο εμβόλιο». «Ακραία στοιχεία διαδίδουν ψευδείς πληροφορίες και κάνουν κακό στον κόσμο», επεσήμανε χαρακτηριστικά.
«Η προσπάθεια για το εμβόλιο είναι σημαντική», τόνισε ο καθηγητής σημειώνοντας ωστόσο πως κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν θα έχουμε διαθέσιμες δόσεις στο τέλος του χρόνου ή αρχές του 2021. Όπως είπε τα μηνύματα από τις μελέτες είναι ενθαρρυντικά και περιμένουμε μέχρι το τέλος του μήνα αποτελέσματα από τους «τρεις πρωτοπόρους».
Αναφερόμενος στο πώς ήλθε η εκθετική αύξηση του ιού, ο κ. Τσιόδρας υπογράμμισε πως εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα. «Ελέγχουμε αν άλλαξε η συμπεριφορά του ιού σε μοριακό επίπεδο», ενώ σύμφωνα με τον ίδιο σίγουρα έπαιξαν μεγάλο ρόλο τα γεγονότα υπερμετάδοσης που καταγράφηκαν.