Πέθανε ο Τάκης Βουγιουκλάκης, αδελφός της Αλίκης

Τάκης Βουγιουκλάκης

Πέθανε, σε ηλικία 82 ετών, ο Τάκης Βουγιουκλάκης, σκηνοθέτης και αδελφός της Αλίκης Βουγιουκλάκη. Tον τελευταίο καιρό, αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας. Πέθανε στον ύπνο του από ανακοπή καρδιάς.

Ο Τάκης Βουγιουκλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα στις 6 Μαρτίου 1939. Από τον πρώτο του γάμο έχει ένα γιο, τον Γιάννη Βουγιουκλάκη, ο οποίος γεννήθηκε το 1961.

Γονείς του ήταν ο πρώην Νομάρχης Αρκαδίας, νομικός Ιωάννης Βουγιουκλάκης και η Αιμιλία Κουμουνδούρου. Ξεκίνησε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Pro-Deo της Ρώμης, όπου σπούδασε Κοινωνιολογία, και στη συνέχεια σκηνοθεσία στο Centro Sperimentale di Cinematografia.

Στα πρώτα του επαγγελματικά βήματα εργάστηκε ως βοηθός σκηνοθέτη και στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη διεύθυνση παραγωγής στις εταιρείες Δαμασκηνός – Μιχαηλίδης & Φίνος Φιλμ, τη «χρυσή περίοδο» του ελληνικού κινηματογράφου.

Το 1963 δραστηριοποιήθηκε σκηνοθετικά στο ραδιόφωνο, σκηνοθετώντας περισσότερα από 40 θεατρικά έργα, ενώ από το 1969 στην τηλεόραση όπου σκηνοθέτησε σίριαλ, σόου και εορταστικά προγράμματα. Το 1970 ξεκίνησε να σκηνοθετεί στον κινηματογράφο.

Το 1975 ίδρυσε στην Αθήνα εταιρεία παραγωγής ταινιών, θεατρικών παραγωγών και τηλεοπτικών προγραμμάτων. Το 1976 ξεκίνησε να ασχολείται με τη θεατρική σκηνοθεσία, ανεβάζοντας συνολικά 52 θεατρικές παραστάσεις, ενώ τη δεκαετία του ’80 σκηνοθέτησ αρκετές ταινίες βίντεο.

Διετέλεσε μέλος Δ.Σ. του Κρατικού Οργανισμού “Άρμα Θέσπιδος” (Κρατική Θεατρική Σκηνή) και επί τρία συναπτά έτη, γενικός και καλλιτεχνικός Διευθυντής. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών.

Είχε διατελέσει μέλος της γνωμοδοτικής επιτροπής καλλιτεχνικών σχολείων (Μ.Ε.) του Υπουργείου Παιδείας. Επίσης, μέλος της Επιτροπής βράβευσης θεατρικών κειμένων – δόκιμων συγγραφέων, του Υπουργείου Πολιτισμού. Είχε υπάρξει σύμβουλος στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1.

Επί σειρά ετών ήταν μέλος της Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, όπως και γενικός γραμματέας του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών και Οπτικοακουστικών Έργων – “Αθηνά”. Στις εθνικές εκλογές του 1996, είχε πολιτευτεί με την «Πολιτική Άνοιξη».

Το 2002 εκλέχθηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Βριλησσίων και είχε αναλάβει πρόεδρος του Πνευματικού και Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου. Το 2006 επανεκλέχθηκε και ανέλαβε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βριλησσίων.

Συλλυπητήριο μήνυμα του Δημάρχου Βριλησσίων

“‘Έφυγε από τη ζωή ένας άνθρωπος της τέχνης, του πολιτισμού, της αυτοδιοίκησης. Ένας άνθρωπος που υπηρέτησε τον κάθε χώρο με ήθος, εντιμότητα και δικαιοσύνη.

Ο δικός μας Τάκης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Βριλησσίων.

Συλλυπητήρια στους οικείους του.

Τάκη, Καλό Παράδεισο…”

Δήμαρχος Δήμου Βριλησσίων
Ξένος Μανιατογιάννης