Την μεταστέγαση της Περιφέρειας Αττικής στο κτίριο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα προτείνει ο Γιάννης Σγουρός

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα στην εφημερίδα ‘Τα ΝΕΑ” -το οποίο μπορείτε να διαβάσετε εδώ την μεταστέγαση της Περιφέρειας Αττικής στο δημευμένο κτίριο του Λάκη Γαβαλά στην Κάντζα προτείνει ο Γιάννης Σγουρός.

Ακολουθεί αυτούσιο το ρεπορτάζ της εφημερίδας:


“Η επωνυμία Λάκης Γαβαλάς ΑΕ θα δώσει τη θέση της στην Περιφέρεια Αττικής. Το μόνο που χρειάζεται είναι να δώσει η κυβέρνηση το πράσινο φως ώστε οι δημευμένες από το Δημόσιο τεράστιες εγκαταστάσεις στην Κάντζα του φυλακισμένου μόδιστρου Λάκη Γαβαλά, να περάσουν στην ιδιοκτησία της Περιφέρειας Αττικής.

Σε 38 κτίρια διασπαρμένα στο Λεκανοπέδιο στεγάζονται σήμερα οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, για τα οποία καταβάλλει σημαντικά μισθώματα: 10 εκατ. ευρώ ετησίως. Την ίδια ώρα παραμένουν αναξιοποίητα κτίσματα εμβαδού άνω των 20.000 τετραγωνικών μέτρων σε οικόπεδο 31.000 τ.μ. που είχε αγοράσει ο Λάκης Γαβαλάς.

Την καινοτόμο πρόταση εξαγοράς των εγκαταστάσεων αυτών υπέβαλε προ ημερών ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών και περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός στη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα. Πρόκειται για μια πρόταση η οποία, στο πνεύμα των ημερών, θα χαρακτηριζόταν… «καζάν καζάν».

Διότι, όπως περιγράφεται, κερδίζουν όλοι: το ελληνικό Δημόσιο παίρνει τα χρήματα που του οφείλονται, η Περιφέρεια Αττικής λύνει το κτιριακό της πρόβλημα και στεγάζει τις υπηρεσίες της γλιτώνοντας τα ενοίκια, ο ιδιώτης εξοφλεί τα χρέη του για τα οποία είναι προφυλακισμένος και οι τράπεζες εξασφαλίζουν τα χρήματα που έχουν δανείσει στον επιχειρηματία.

«Οι αιρετές περιφέρειες που δημιουργήθηκαν με τον “Καλλικράτη” δεν εξοπλίστηκαν με υποδομές που θα τους επέτρεπαν να λειτουργούν χωρίς να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους με περιττά λειτουργικά έξοδα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε η δυνατότητα», τονίζει ο κ. Σγουρός, καλώντας την κυβέρνηση να δείξει ανοικτή σε μεθόδους και πρακτικές που είναι διαδεδομένες εδώ και χρόνια.

Ο ίδιος ο Λάκης Γαβαλάς εξάλλου είχε δηλώσει έτοιμος να παραχωρήσει την περιουσία του για την εξόφληση των οφειλών του. «Τι περιουσία; Τετραχιλιαπλάσια από αυτή που είναι το χρέος μου. Να την πάρουν και να την κάνουν σχολεία, να την κάνουν νοσοκομεία. Έχω 20.000 τετραγωνικά κτίσμα στην Κάντζα. Γιατί δεν βάζουν αστέγους μέσα; Για να πουν ότι τιμωρούν τον Γαβαλά στο “Αλκατράζ”. Γιατί δεν παίρνουν τη Βουκουρεστίου που είναι πενταώροφο; Γιατί δεν παίρνουν τη Μύκονο;».

Αυτή ήταν η απάντηση του Λάκη Γαβαλά στο ερώτημα «τι περιουσία έχει» κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στον Σταύρο Θεοδωράκη για «ΤΑ ΝΕΑ» τον περασμένο Ιανουάριο. «Να τα πάρουν και να κάνουν κελιά για τους πολιτικούς που πρόκειται να βάλουν τώρα μέσα», είχε προσθέσει χαριτολογώντας.

Σε επιστολή του από τη φυλακή τον Οκτώβριο του 2012 ανέφερε: «Είτε χρωστάει είτε δεν χρωστάει η εταιρεία μου, με συνεχείς προτάσεις μου προς την Εφορία ζητώ να της εκχωρήσω όλη την ακίνητη περιουσία μου – ατομική και των εταιρειών μου, που υπερκαλύπτει τα πάντα. Παρ’ όλα αυτά δεν γίνεται τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση», έλεγε τότε.

Η πρόταση του περιφερειάρχη Αττικής περιλαμβάνει πλήρη οικονομικά στοιχεία, βάσει των οποίων προκύπτει σαφώς ότι η εξαγορά των εγκαταστάσεων αντί τιμήματος 19.500.000 εκατ. ευρώ, που θα μπορούσε να διαθέσει η Περιφέρεια, θα ήταν πολλαπλώς ωφέλιμη.

«Με τις αγκυλώσεις του παρελθόντος δεν μπορούμε να λύσουμε τα σύνθετα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε», υπογραμμίζει ο κ. Σγουρός, ο οποίος έθεσε συνολικά στον υπουργό Οικονομικών το θέμα αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας των περιφερειών, αλλά και ευρύτερα του Δημοσίου.

Στο παρελθόν είχε επισημανθεί και η ανάγκη δημιουργίας ενός ενιαίου κυβερνητικού πάρκου, στο οποίο θα μετεγκατασταθούν όλα τα υπουργεία και είχαν πέσει στο τραπέζι διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για τον χώρο, όπως η περιοχή του Ελαιώνα ή το Ελληνικό.”