Κλειστά, χθες, τα οινοποιεία, λόγω Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο κρασί

Κλειστά παρέμειναν χθες τα οινοποιεία της χώρας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ) στο κρασί.

Οι οργανώσεις του κλάδου (ΕΔΟΑΟ, ΚΕΟΣΟΕ, ΣΕΟ) ανάρτησαν μαύρες σημαίες στις εισόδους των κτιρίων τους επισημαίνοντας ότι η επιβολή του Ε.Φ.Κ θα σημάνει τον αφανισμό του κλάδου.

Αντιπροσωπεία του κλάδου, με επικεφαλής τους προέδρους των τριών οργανώσεων κατέθεσε ψήφισμα διαμαρτυρίας σε κυβέρνηση και κόμματα.

Παράλληλα, οι ενώσεις προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας καταθέτοντας αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης, ενώ ζητούν αίτηση αναστολής εκτέλεσης του μέτρου έως ότου διεξαχθεί η συζήτηση.

«Είναι η πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες που υπερσύγχρονες επιχειρήσεις όπως τα οινοποιεία, ταυτόσημες με την ύπαρξη και την ανάδειξη του κρασιού, ενός εκ των βασικών ελληνικών προϊόντων με μοναδική ιστορική διαδρομή και συμβολή στην οικονομία, εξαναγκάζονται ουσιαστικά, από μια παράλογη και άδικη απόφαση της Πολιτείας, να προβούν σε μια τέτοια δραματική διαμαρτυρία», αναφέρουν στελέχη του κλάδου.