Νέο ωράριο στα σούπερ μάρκετ από τη Δευτέρα και καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown

Στις 20.30 θα κλείνουν από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου τα σούπερ μάρκετ, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης.

Το μέτρο θα ισχύει καθ’ όλη τη διάρκεια του lockdown, ενώ την Κυριακή θα παραμείνουν κλειστά καθώς η ροή καταναλωτών είναι φυσιολογική, επομένως δεν υπάρχει λόγος να ανοίξουν, δήλωσε ο υφυπουργός, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος διευκρίνισε ότι σήμερα 12/11 και αύριο 13/11 θα λειτουργήσουν μέχρι τις 21:00 το βράδυ και το Σάββατο κανονικά μέχρι τις 20:00.

Αναστολή πληρωμής ασφαλιστικών εισφορών ζητούν οι έμποροι

Την ενεργοποίηση του μέτρου της αναστολής πληρωμών για τις ρυθμισμένες και τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές ζητεί από το υπουργείο Εργασίας η ΕΣΕΕ, καθώς σε μια περίοδο μηδενικού τζίρου χιλιάδες ιδιοκτήτες επιχειρήσεων αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στην υποχρέωση τριπλής πληρωμής εισφορών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον, εκτός από τις δόσεις ρυθμίσεων και τις τρέχουσες εισφορές, περισσότεροι από 800.000 ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι καλούνται να καταβάλουν έως τις 30 Νοεμβρίου και την 1η από τις 5 δόσεις για τις εισφορές που οφείλουν μετά την εκκαθάριση του 2019.

Η ΕΣΕΕ επισημαίνει στην επιστολή ότι σε αντίθεση με το πρώτο κύμα της πανδημίας, στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων σε αντιστάθμισμα του lockdown δεν έχει περιληφθεί ακόμη το μέτρο της αναστολής για τις ασφαλιστικές εισφορές και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ασφαλισμένων του τ. ΟΑΕΕ.

Υπογραμμίζει ότι με τα σημερινά δεδομένα ανυπαρξίας τζίρου και έκδηλης αβεβαιότητας θα είναι αδύνατον για τον εμπορικό κόσμο να ανταποκριθεί σε έναν τόσο μεγάλο όγκο υποχρεώσεων και ζητεί την επανεισαγωγή του μέτρου της αναστολής καταβολής του συνόλου των σχετικών υποχρεώσεων ή την κεφαλαιοποίηση και μετάθεσή τους στον επόμενο χρόνο.

Στην ίδια κατεύθυνση, εισηγείται να επανεισαχθεί και η έκπτωση 25%, που αφορούσε τους ασφαλισμένους οι οποίοι κατέβαλαν τις εισφορές τους ή/και τις δόσεις τους εμπρόθεσμα.

Στο τραπέζι και άλλα μέτρα

Αποτέλεσμα της αυξανόμενης πίεσης που δέχεται το σύστημα Υγείας σε όλη τη χώρα ήταν η χθεσινή απόφαση για νέα οριζόντια μέτρα σε όλη τη χώρα, καθώς πλέον από την Παρασκευή ενεργοποιείται η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, με ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως είναι αυτή της εργασίας, για λόγους υγείας και έξοδο με κατοικίδιο πλησίον της οικίας.

Η απόφαση ελήφθη μετά την κατάχρηση που παρατηρήθηκε τις τελευταίες μέρες στα sms, κυρίως στον κωδικό 6, που αφορά την «άθληση». Στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις πιέσεις, ακόμα και κυβερνητικών βουλευτών, για να επιτραπεί το κυνήγι και το ψάρεμα.

Κατειλημμένες επτά στις δέκα ΜΕΘ-COVID

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.104 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων 781 είναι κατειλημμένες και 323 κενές (ποσοστό 29%), σύμφωνα με αναλυτική κατάσταση με την λειτουργία κλινών ΜΕΘ, έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.773. Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.513 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες).