Αύξηση των παροχών στους Παιδικούς Σταθμούς ζητά η ΚΕΔΕ

paidikos_stahmos
paidikos_stahmos

Πλήρες γεύμα για όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, καθώς και αύξηση του διαθέσιμου συνολικού ποσού για το σχολικό έτος 2013 – 2014, στα 250 εκ. ευρώ ζητά η ΚΕΔΕ, με παρέμβαση του Προέδρου της Κώστα Ασκούνη, στο πλαίσιο της διαβούλευσης της προκήρυξης του Προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής».

Ειδικότερα, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ με επιστολή του – παρέμβαση προς τη Γενική Γραμματέα Διαχείρισης Κοινοτικών και Άλλων Πόρων, Άννα Δαλαπόρτα και τον Υπουργό Εσωτερικών, Ευριπίδη Στυλιανίδη, τονίζει «Θέση αρχής της ΚΕΔΕ είναι όλοι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να περιλαμβάνουν πλήρες γεύμα και όχι μόνο δεκατιανό, που προβλέπεται τώρα, σε μία τόσο ευαίσθητη ηλικία, όταν επί οκτώ έως δέκα ώρες τα παιδάκια βρίσκονται στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική επιστολή.

Σε ότι αφορά την επιχορήγηση, για κάθε παιδί προτείνεται να προβλέπεται το ποσό των 2.475 ευρώ για τους βρεφικούς σταθμούς, χωρίς πλήρες γεύμα, και 3.400 ευρώ με πλήρες γεύμα.

Για τους παιδικούς σταθμούς 1.800 €, χωρίς πλήρες γεύμα, και 2.700 € με πλήρες γεύμα.

Σχετικά με τις κατανομές ανά Περιφέρεια, όπως αναφέρθηκε και στη σύσκεψη με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, την Τρίτη, 11 Ιουνίου 2013, η ΚΕΔΕ προτείνει να ισχύσουν περίπου οι περσινές κατανομές, λαμβάνοντας υπόψη τις αυξημένες ανάγκες των μεγάλων αστικών κέντρων και ιδιαίτερα Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Εκτός από τα παραπάνω η ΚΕΔΕ προτείνει:

– Το ποσό του voucher για τα ΚΔΑΠ να αυξηθεί τουλάχιστον κατά 300 €, προκειμένου να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες των παρεχόμενων υπηρεσιών, δηλαδή να ανέλθει στο ποσό των 1.800 € ανά μαθητή.

Σε ότι αφορά τα ΚΔΑΠ – μΕΑ να διατηρηθεί το ίδιο ποσό που ίσχυε και πέρσι, δηλαδή 7.000 €, ανά ΑμΕΑ, που κρίνεται απαραίτητο για τη βιωσιμότητά τους.

  • Η διάρκεια υποβολής των αιτήσεων των παιδικών σταθμών να μην υπερβεί τις 15 ημέρες, ώστε να έχουμε έγκαιρα αποτελέσματα.
  • Επίσης προτείνει να μην επιτρέπεται να προβαίνει ο φορέας σε μετακινήσεις ωφελουμένων μητέρων από σταθμό σε άλλο σταθμό του ίδιου φορέα που εποπτεύεται από τον ίδιο Δήμο.
  • Σε ότι αφορά το οικογενειακό εισόδημα προτείνεται να αυξάνεται το ποσό κατά 5.000 € για κάθε παιδί (δηλαδή για 4 παιδιά 40.000 € κ.λπ.). Σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει υποβολή φορολογικής δήλωσης να δοθεί εναλλακτικά η δυνατότητα στους υποψήφιους δικαιούχους να κατατεθεί το εκκαθαριστικό του προηγούμενου έτους.
  • Για τα δικαιολογητικά ανεργίας η προκήρυξη ζητά: «αντίγραφο βεβαίωσης εξατομικευμένης προσέγγισης από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ», ενώ η ΚΕΔΕ προτείνει να προστεθεί «η δυνατότητα της υπεύθυνης δήλωσης» όπως αναφερόταν και στην προκήρυξη του 2012.

Τέλος, όπως και προφορικά αναπτύχθηκε και στη συνάντηση με την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι «πρέπει να αυξηθεί το συνολικό ποσό, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που όλοι εκτιμούμε ότι θα υπάρξουν, δηλαδή το συνολικό ποσό των 250 εκ. € για όλο το Πρόγραμμα».