Ιδιαίτερος προβληματισμός στους επιστήμονες για τη διασπορά του ιού & την αύξηση των διασωληνωμένων

Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί στους επιστήμονες ο σταθερά τριψήφιος αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων κορωνοϊού που καταγράφονται εδώ και εβδομάδες στη χώρα ενόψει και του ανοίγματος των σχολείων.

Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των διασωληνωμένων είναι σταθερά αυξανόμενος κάτι που «δοκιμάζει» τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και παθολογίας πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, αναφέρθηκε στα σχολεία και σημείωσε ότι η μάσκα προστατεύει σε μεγάλο βαθμό αν χρησιμοποιείται σωστά από όλους.

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%», τόνισε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα πρέπει να υπάρχει και απόσταση αλλά να τηρούνται και όλοι οι κανόνες ασφαλείας, πέραν της μάσκας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του ιού.

Όσον αφορά στην καθολική χρήση μάσκας, ο κ. Γώγος τόνισε ότι αποτελεί ένα εύκολο μέτρο σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων, ωστόσο τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα δε δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα, Κυριακή, 13 Σεπτεμβρίου, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ακόμη 207 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα. Από αυτά 23 συνδέονται με γνωστές συρροές και 29 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 13.240.

Παράλληλα, 54 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι με διάμεση ηλικία τα 70 έτη. Τέλος, έχουμε τρεις ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 305 θανάτους συνολικά στη χώρα.