Υπό την εποπτεία του πρωθυπουργού θα βρίσκεται πλέον η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).
Αντίστοιχες σκέψεις είχαν εκφραστεί και στο παρελθόν, χωρίς να υλοποιηθούν, ενώ αυτό ήταν και το διαχρονικό αίτημα του συλλόγου εργαζομένων της υπηρεσίας.
Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των θεμάτων που χειρίζεται η ΕΥΠ για υποθέσεις τρομοκρατίας ή εθνικά ζητήματα, θεωρείται ότι πρέπει να υπάρχει άμεση πρόσβαση και επικοινωνία με τον πρωθυπουργό και να μη διακινδυνεύεται η διαρροή κάποιας κρίσιμης πληροφορίας.
Τη δεκαετία του 1980, επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου, η υπηρεσία ήταν υπό την άμεση εποπτεία του πρωθυπουργού. Εκτοτε, αυτή η αρμοδιότητα άλλαζε, τις περισσότερες φορές ανάλογα με τη διάρθρωση της κάθε κυβέρνησης. Συνήθως, όποτε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ήταν ενοποιημένο με το υπουργείο Εσωτερικών, η ΕΥΠ υπαγόταν στο Εσωτερικών.
Αντιστοίχως, όποτε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ήταν αυτόνομο, η αρμοδιότητα της υπηρεσίας περνούσε σε αυτό. Τον Ιούνιο του 2015, η ΕΥΠ είχε περάσει στην εποπτεία του τότε αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Γιάννη Πανούση έπειτα από δικό του αίτημα και σε συνεννόηση με τον επικεφαλής της υπηρεσίας Γιάννη Ρουμπάτη.
Τον Νοέμβριο του 2016, ως αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία είχε αντιδράσει στην πιθανότητα ανάληψης της αρμοδιότητας της ΕΥΠ από τον Νίκο Παππά και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.
Το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού τότε είχε διευκρινίσει ότι δεν υπήρξε τέτοιο ενδεχόμενο και ότι ο συστατικός νόμος της Γενικής Γραμματείας Ψηφιακής Πολιτικής προέβλεπε μόνο τη συνεργασία της με την Εθνική Αρχή Αντιμετώπισης Περιστατικών Παραβίασης Ασφαλείας Πληροφοριακών Συστημάτων (Εθνικό CERT).
Ακόμη μία αλλαγή πάντως αναμένεται να γίνει στην ηγεσία της ΕΥΠ. Το όνομα του Παναγιώτη Κοντολέοντος, διευθυντικού στελέχους ιδιωτικών εταιρειών ασφαλείας, συζητείται, σύμφωνα με πληροφορίες, για τη διαδοχή του Γιάννη Ρουμπάτη στη θέση του διοικητή της υπηρεσίας.
Ο κ. Κοντολέων είναι επιλογή του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη και έχει ιδιαίτερη στενή σχέση με τον αμερικανικό παράγοντα.
Εκτός από την ΕΥΠ, με το ίδιο ΦΕΚ μεταφέρθηκε στον πρωθυπουργό και η αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.