Προς αλλαγή του νόμου περί εμπορικών μισθώσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση

Προς αλλαγή του νόμου περί εμπορικών μισθώσεων προσανατολίζεται η κυβέρνηση. Με προσχηματικό επιχείρημα την απαίτηση της τρόϊκα, η Κυβέρνηση προτίθεται να άρει το καθεστώς 12ετούς προστασίας των μισθωτών.

Ειδικότερα, χθες, το αρμόδιο υπουργείο εμφάνιζε την τροϊκα -χωρίς αυτό να επιβεβαιώνεται από πλευράς της- ως υπέρμαχο της πλήρους απελευθέρωσης της δωδεκαετούς προστασίας με κύριο “επιχείρημα” ότι έτσι “….θα ξαναζωντανέψει η αγορά των ακινήτων!”

Υπενθυμίζεται , ότι ο νόμος των εμπορικών και επαγγελματικών μισθώσεων προβλέπει 12ετή ισχύ των συμβάσεων ενοικίασης των καταστημάτων και των γραφείων και στην περίπτωση που ο ιδιοκτήτης θέλει να διώξει τον επιχειρηματία θα πρέπει να του καταβάλει αποζημίωση 24 μηνών.

Αν δεν καταγγελθεί το μισθωτήριο, μέσα σε εννέα μήνες μετά το πέρας της 12ετίας, τότε αυτόματα παρατείνεται για άλλα τέσσερα χρόνια, δηλαδή στα 16.

Το επιχείρημα της άρσης για την 12ετή προστασία είναι ότι με τον τρόπο αυτό “θα διευκολυνθεί η είσοδος ξένων επενδυτών στην αγορά των εμπορικών και επαγγελματικών ακινήτων” καθώς, όπως λέει η τροϊκα “οι iδιοκτήτες δεν θα προτιμούν να κρατούν ξενοίκιαστα τα καταστήματά τους ή τα γραφεία τους σκεπτόμενοι το ρίσκο ενός δεσμευτικού συμβολαίου που θέτουν οι ενοικιαστές για χαμηλά ενοίκια στη διάρκεια όλης της δωδεκαετίας.”

Επιφυλάξεις εγείρουν, επίσης, έμποροι και επαγγελματίες, οι οποίοι ανησυχούν πως με την εφαρμογή ενός τέτοιου μέτρου, τότε οι ιδιοκτήτες θα επιδοθούν σε ένα μπαράζ εξώσεων, αλλά και αυξήσεων των ενοικίων, προκειμένου να αναζητήσουν ενοικιαστές στους οποίους θα θέτουν τους δικούς τους όρους.