Τη λειτουργία τους διέκοψαν, χθες, οι υπηρεσίες της εταιρείας Alphabet (πρώην Google), εμποδίζοντας την πρόσβαση εκατομμυρίων χρηστών στην εφαρμογή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail και στη σελίδα βίντεο YouTube, μεταξύ άλλων.
Οσοι προσπάθησαν να μπουν στους λογαριασμούς τους χθες νωρίς το μεσημέρι βρέθηκαν μπροστά σε μήνυμα σφάλματος ή η σελίδα σύνδεσης δεν αναγνώριζε τους κωδικούς τους, σύμφωνα με μήνυμα, που ανέφερε ότι ο χρήστης δεν διαθέτει λογαριασμό στην Google. Η βλάβη αποκαταστάθηκε μία ώρα αργότερα.
Οι προσωρινές διακοπές λειτουργίας δημοφιλών σελίδων ή εφαρμογών έχουν καταστεί πλέον κοινό φαινόμενο, με εταιρείες όπως οι Apple, Amazon, Microsoft και άλλες, να αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα συνήθως εξαιτίας δυσλειτουργίας διακομιστών (servers) ή ανθρώπινου σφάλματος.
Η «πτώση» της Google προκάλεσε, όμως, αλυσιδωτή αντίδραση, με εργαζομένους που δουλεύουν με καθεστώς τηλεργασίας να μην μπορούν να συνδεθούν με τους λογαριασμούς τους.
Στο μεταξύ, την ικανότητα παρακολούθησης των επικοινωνιών μέσω της εφαρμογής Signal, που θεωρείται η ασφαλέστερη της αγοράς, ανακοίνωσε χθες η ισραηλινή εταιρεία ασφάλειας δικτύων κινητής τηλεφωνίας Cellebrite.
Το λογισμικό της Cellebrite με στόχο την παρακολούθηση επικοινωνιών έχει αγορασθεί από δεκάδες υπηρεσίες κρατικής ασφάλειας σε όλο τον κόσμο. Επικριτές της ισραηλινής εταιρείας υποστηρίζουν, όμως, ότι η Cellebrite προωθεί τα προϊόντα της σε κράτη, τα οποία καταπατούν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες.
Το πιο δημοφιλές προϊόν της ισραηλινής εταιρείας, ο «ηλεκτρονικός εξολκέας δεδομένων» UFED επιτρέπει σε κρατικές υπηρεσίες να ξεκλειδώνουν και να αποκτούν πρόσβαση σε κάθε τηλέφωνο, ενώ δεύτερη εφαρμογή της εταιρείας, με όνομα Physical Analyzer, οργανώνει και διαχειρίζεται τα υποκλαπέντα δεδομένα.
Την περασμένη Παρασκευή, η Cellebrite ανακοίνωσε ότι η εφαρμογή Analyzer διαθέτει νέα ικανότητα, επιτρέποντας στους πελάτες της να αποκωδικοποιούν μηνύματα που έχουν σταλεί μέσω της θεωρούμενης απαραβίαστης πλατφόρμας μηνυμάτων Signal. Η δημοφιλής εφαρμογή Signal αξιοποιεί καινοτόμο σύστημα κωδικοποίησης, το οποίο καθιστούσε αδύνατη την υποκλοπή δεδομένων.