Από το Μάϊο & στους Δήμους το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών.- Το πρώϊμο «πείραμα» της Παλλήνης

Επεκτείνεται από τον προσεχή Μάιο και στους Δήμους της χώρας, το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών που ήδη λειτουργεί από τις 4 Φεβρουαρίου στη κεντρική κυβέρνηση. (υπουργεία) Η δήλωση προέρχεται από τον υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Αθ. Σκορδά και έγινε στη διάρκεια παρουσίασης της ψηφιακής πλατφόρμας και στις δραστικές αλλαγές που επέρχονται από τη λειτουργία της. Με απλά λόγια: με το ηλεκτρονικό σύστημα δημοσίων συμβάσεων, οι επιχειρήσεις από τώρα και στο εξής και σε χρόνο τρέχοντα –on line- θα «χτυπούν» τους διαγωνισμούς προσφέροντας τις χαμηλότερες τιμές.

Εφεξής, όλα τα αιτήματα για προμήθειες, οι προκηρύξεις, οι συμβάσεις και οι εντολές πληρωμών θα γίνονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.

Το σημαντικότερο που προκύπτει: πολίτες, προμηθευτές και οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος θα μπορεί ανά πάσα στιγμή να ελέγχει και να παρακολουθεί την πορεία των διαγωνισμών των κρατικών προμηθειών και όπως γίνεται αντιληπτό, με τη διαδικασία αυτή περιφρουρείται από κάθε άποψη το δημόσιο συμφέρον αφού θα επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση κρατικών δαπανών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε διαγωνισμό που έγινε πρόσφατα, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος δημοσίων συμβάσεων για την προμήθεια 700 εκτυπωτών για όλες τις Εφορίες της χώρας, ενώ το αρχικό προϋπολογιζόμενο κονδύλι ήταν 330.00 ευρώ, μέσω του ηλεκτρονικού πλειστηριασμού μειώθηκε στις 226.000 ευρώ.

Αυτό, λοιπόν, το ηλεκτρονικό σύστημα προμηθειών επεκτείνεται από τον Μάϊο και στους Δήμους της χώρας, το οποίο αν και θα εφαρμοστεί με καθυστέρηση δεκαπενταετίας –στις χώρες της Ευρώπης ισχύει προ πολλού!- είναι θετικό και δρομολογεί μία νέα αφετηρία στη λειτουργία της δημόσιας ευρύτερης διοίκησης.

Το πρώϊμο “πείραμα” του Δήμου Παλλήνης & το θετικό πρόσημό του

Δοθείσης αφορμής, θα αποτελούσε παράλειψη να μην αναφερθεί ότι ο Δήμος Παλλήνης και ειδικότερα η δημοτική αρχή του, προηγήθηκε της κεντρικής διοίκησης στη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος ανάδειξης μειοδοτών, εδραιώνοντας στην πράξη μια μικρή αλλά σημαντική πρωτοπορία που συνέβαλλε στην περιφρούρηση της διαφάνειας και των «καθαρών αποτελεσμάτων». Με ένα άρτιο ηλεκτρονικό σύστημα διενέργειας δημόσιου διαγωνισμού που δημιουργήθηκε από τον συνεργάτη του Δήμου Παλλήνης σε θέματα Πληροφορικής κ. Νίκο Μανούση, από τον Φεβρουάριο του 2012 που λειτουργεί περίπου ανά δίμηνο η διάθεση αγροτικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες, οι μειοδότες αγροτοπαραγωγοί αναδεικνύονται και επιλέγονται με διαδικασία δημόσιας προσφοράς. Έτσι, τα αγροτικά προϊόντα με τις χαμηλότερες τιμές προωθούνται στους πολίτες με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους δημότες. Πρόκειται για μία μικρή επιτυχία με σημαντικές όμως σημειολογικές προεκτάσεις δεδομένου ότι αναπτύσσεται σε μία εποχή κατά την οποία, το αίσθημα περί αδιαφάνειας και αμφιλεγόμενων συνδιαλλαγών επεκτείνεται με ραγδαίο τρόπο.