Εισαγγελική παρέμβαση για τις ανατιμήσεις έως και 5% στο γάλα

Την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών προκάλεσαν τα δημοσιεύματα σχετικά με τις πρόσφατες ανατιμήσεις σε μερίδα προϊόντων φρέσκου γάλακτος. Η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση για το θέμα, την οποία θα διενεργήσει ο εισαγγελέας Αγορανομίας.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες που αναδέιχθηκαν τις τελευταίες ημέρες, στα ράφια των σούπερ μάρκετ παρατηρούνται αυξήσεις σε μερίδα προϊόντων φρέσκου γάλακτος αλλά και υψηλής παστερίωσης, που φτάνουν έως 5%. Ετσι, ενώ στις 16 Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή φρέσκου γάλακτος κορυφαίας εταιρείας του κλάδου ήταν στο 1,18 ευρώ/λίτρο, σήμερα πωλείται προς 1,24 ευρώ/λίτρο. Μάλιστα, η ίδια τιμή ισχύει σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αυξήσεις παρατηρούνται και σε προϊόντα γάλακτος υψηλής παστερίωσης τουλάχιστον δύο εταιρειών, καθώς στη μία περίπτωση το γάλα πωλείται σήμερα στην τιμή του 1,65 ευρώ/λίτρο έναντι 1,60 ευρώ/λίτρο στις 16 Ιανουαρίου 2014 (αύξηση 3,1%) και στην άλλη περίπτωση το προϊόν από 1,64 ευρώ/λίτρο πωλείται προς 1,70 ευρώ/λίτρο (αύξηση 3,65%).

Εκπρόσωποι των παραγωγών αλλά και ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος έκαναν λόγο, πριν από λίγες ημέρες, για «περίεργες και αδικαιολόγητες αυξήσεις». Το σκεπτικό πίσω από αυτούς τους χαρακτηρισμούς είναι ότι οι βιομηχανίες αύξησαν τώρα τις τιμές, έτσι ώστε όταν καταργηθεί η νομοθεσία, που ορίζει ως διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος τις 5 ημέρες, οι τιμές θα μειωθούν, αλλά η μείωση αυτή θα είναι στην ουσία στα επίπεδα που βρίσκονταν οι τιμές πριν από 20 ημέρες. Με άλλα λόγια, υποστηρίζουν ότι οι τιμές αυξήθηκαν τεχνηέντως προκειμένου να στηριχθεί η επιχειρηματολογία του υπουργείου Ανάπτυξης.