Ποιοί μπορούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για τις θέσεις εργασίας στου Δήμους

Σύμφωνα με δηλώσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείo 104,9 fm» “η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ θα μείνει ανοιχτή 10 μέρες, για να εγγραφούν οι άνεργοι και στη συνέχεια θα βγουν οι προσωρινοί πίνακες. Μετά και την ανακοίνωση των τελικών πινάκων, -όπως τόνισε η υπουργός- θα ξεκινήσουν οι προσλήψεις στους Δήμους. Μετράμε -είπε- 1-1,5 μήνα μέχρι να γίνει η πρόσληψη από τώρα που βγήκε η πρόσκληση προς τους ανέργους.” 

“Μιλάμε -είπε η κ. Αντωνοπούλου- για 24.251 άτομα, που είναι άνεργοι, ενώ η πολύ μεγάλη πλειοψηφία αυτών είναι μακροχρόνια άνεργοι. Τη λέμε τρίτη φάση του προγράμματος, διότι η πρώτη ήταν για 17 δήμους, που είναι οι θύλακες της υψηλότερης ανεργίας στη χώρα μας και στη συνέχεια βγήκε το πρόγραμμα για τους 34, που ακολουθούν σε ό,τι αφορά τη βαρύτητα της ανεργίας.”

Αναφορικά με τα κριτήρια επιλογής των δικαιούχων, η υπουργός διευκρίνισε ότι “το πρόγραμμα είναι ανοιχτό σε όλους τους ανέργους, ωστόσο δίνεται προτεραιότητα στους μακροχρόνια ανέργους. «Αν κάποιος έχει να εργαστεί τρία χρόνια, σίγουρα η μοριοδότηση το αντανακλά – παίρνει κανείς ένα μόριο για κάθε μήνα που είναι άνεργος, με μάξιμουμ 60 μηνών […].

Το δεύτερο κριτήριο, εξίσου σημαντικό, είναι αν υπάρχει κάποιος άλλος στην οικογένεια που εργάζεται, ή κανένας ενήλικας στην οικογένεια δεν εργάζεται […]

Επίσης, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων είναι ανάλογη η μοριοδότηση και υπάρχει και η μοριοδότηση στις πιο μεγάλες ηλικίες, δηλαδή αν κάποιος είναι 50 και άνω» εξήγησε.

Ποιοί μπορούν να συμμετάσχουν στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ που ανήκουν σε -τουλάχιστον- μία από τις παρακάτω κατηγορίες:

1. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

2. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών, στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

3. εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

4. άνεργοι πτυχιούχοι ΑΕΙ πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων πτυχιούχων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά προσόντα τους

5. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

6. εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

7. εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης» (ΚΕΑ), πρώην «Ελαχίστου Εγγυημένου Εισοδήματος».

Υποχρέωση προσκόμισης των σχετικών δικαιολογητικών στα ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων (03-02-2017) έχουν μόνο οι δυνητικά ωφελούμενοι

α) άνεργοι μονογονεϊκών οικογενειών,

β) άνεργοι που ανήκουν στην κατηγορία των ΑμεΑ, αλλά έχουν εγγραφεί ως κανονικοί άνεργοι στο γενικό μητρώο του Οργανισμού και επιθυμούν να μεταφερθούν στο ειδικό μητρώο ΑμεΑ του ΟΑΕΔ και

γ) οι εγγεγραμμένοι άνεργοι γονείς προστατευόμενων τέκνων ΑμεΑ.

Οι άνεργοι που θα συμμετάσχουν σε αυτά θα απασχοληθούν στην υλοποίηση έργων που θα έχουν μετρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη βελτίωση της καθημερινής ζωής των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών.

Τα έργα αυτά επιλέγονται από τους ίδιους τους Δήμους που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα, ανάλογα με τις ανάγκες τους, και στοχεύουν στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε φορείς του δημόσιου τομέα που έχουν καθημερινή και άμεση σχέση με την εξυπηρέτηση πολιτών, τη συντήρηση και αναβάθμιση κοινωνικών υποδομών, την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών, τη βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά και τη στήριξη της τοπικής αγοράς.