Εθνικό Μητρώο Ιδιωτικών Φορέων με αντικείμενο τη παροχή υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας

Ξεκινάει από άυριο, Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017, η λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος του Εθνικού Μητρώου Ιδιωτικών Φορέων μη Κερδοσκοπικού χαρακτήρα, που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας. 

Το ηλεκτρονικό σήμα θα τηρείται στην ΗΔΙΚΑ, σύμφωνα με το άρθρο 7 του ν.4455/2017 (ΦΕΚ 22Α). Υπεύθυνος επεξεργασίας των τηρούμενων στο μητρώο στοιχείων έχει ορισθεί η Διεύθυνση Κοινωνικής Ένταξης και Κοινωνικής Συνοχής του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Με τη θέσπιση και λειτουργία του Εθνικού Μητρώου επιδιώκεται η αποτελεσματική εποπτεία στις δραστηριότητες των ιδιωτικών φορέων µη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που παρέχουν υπηρεσίες κοινωνικής φροντίδας, ενισχύοντας το δημόσιο έλεγχο στον τρόπο παροχής κοινωνικών και προνοιακών υπηρεσιών, την χρηστή και αποδοτική διαχείριση των κοινωνικών πόρων, τον συντονισμό δραστηριοτήτων και την αξιολόγηση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η ηλεκτρονική εγγραφή αυτών των φορέων στο Εθνικό Μητρώο είναι υποχρεωτική, δεδομένου -όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης- “η μη εγγραφή θα οδηγήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας για όσους φορείς λειτουργούν ήδη, ενώ θα αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση άδειας λειτουργίας σε νέους φορείς.”