fbpx

Σε πτώση αγωγού στο κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης η διακοπή ηλεκτροδότησης. Προβληματισμένοι οι κάτοικοι της Κάντζας

Σε πτώση αγωγού Γραμμής Μεταφοράς του Υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης (οικισμός Αγίου Νικολάου Κάντζας) από την οποία προκλήθηκε βραχυκύκλωμα με μικρή έκρηξη, οφείλονται οι διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν σήμερα, Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2018 ώρα 14:12 σε πολλές περιοχές της Αττικής. 


Η πλήρης αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8 μ.μ. και σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «η εκτεταμένη διακοπή ρεύματος οφείλεται σε έκρηξη διακόπτη του δικτύου διανομής στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης από την οποία υπήρξε πτώση αγωγού γραμμής μεταφοράς πάνω σε 3 ζυγούς 150 KV του υποσταθμού Παλλήνης, προκαλώντας βραχυκύκλωμα».

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου τονίζεται ότι «το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό 150 ΚV του ΚΥΤ.

Ως συνέπεια, διακόπηκε η τροφοδότηση των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Κατά τη στιγμή της βλάβης το φορτίο που διακινείτο στην περιοχή της Αττικής ήταν της τάξης των 2.000 MW και προκλήθηκε απώλεια της τάξης του ενός τρίτου της ισχύος αυτής».

-η συγκεκριμένη αναφορά του υπουργείου ευθέως υποδηλώνει ότι το ΚΥΤ Παλλήνης «τροφοδοτεί» ιδιαίτερα αυξημένο φορτίο ηλεκτροδότησης σε μεγάλο τμήμα του λεκανοπεδίου και εύλογα εγείρονται πολλά ερωτηματικά για τις όποιες τυχόν παρενέργειες (ακτινοβολία, κ.λπ.) ενδεχομένως προκύπτουν από τη λειτουργία του ΚΥΤ Παλλήνης σε βάρος του οικισμού Αγίου Νικολάου Κάντζας.

Οι κάτοικοι αναμένουν μια υπεύθυνη ανακοίνωση εκ μέρους της ΔΕΗ ως, προς, τι ακριβώς συμβαίνει, προκειμένου να γνωρίζουν αν η υγεία τους είναι ή όχι εκτεθειμένη σε κινδύνους και σε ποιους κινδύνους.-

Τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση, πέραν του κέντρου της Αθήνας, καταγράφηκαν στα βόρεια και νότια προάστια της Αττικής, όπως, Παλλήνη, Γέρακα, Ανθούσα, Αγία Παρασκευή, Χαλάνδρι, Ψυχικό, Κηφισιά, Μελίσσια, Πειραιά, Δάφνη, Ηλιούπολη, Άγιο Δημήτριο, κ.α.π, περιοχές.

Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ, που ζητεί συγγνώμη από τους καταναλωτές για την ταλαιπωρία, τα αποτελέσματα της εν εξελίξει έρευνας για τα ακριβή αίτια του συμβάντος αναμένεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Η ανακοίνωση του ΑΔΜΗΕ

«Σε συνέχεια των προηγούμενων ανακοινώσεών του, ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει ότι οι διακοπές ρεύματος στην Αττική οφείλονται σε πτώση αγωγού Γραμμής Μεταφοράς πάνω σε 3 ζυγούς 150 KV του Υποσταθμού στο Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Παλλήνης, γεγονός που είχε ως άμεσο να προκληθεί βραχυκύκλωμα.

Το σύστημα προστασίας λειτούργησε άμεσα, θέτοντας εκτός λειτουργίας τον εξοπλισμό 150 ΚV του ΚΥΤ. Ως συνέπεια διακόπηκε η τροφοδότηση των αναχωρήσεων μέσης τάσης από το ΚΥΤ προς τα δίκτυα διανομής σε διάφορες περιοχές της Αττικής Η ακριβής αιτία που οδήγησε στην πτώση του αγωγού στους ζυγούς αποτελεί αντικείμενο έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένονται έως το τέλος της εβδομάδας.

Κατά τη στιγμή της βλάβης στις 14.12, το φορτίο που διακινείτο στο Σύστημα Μεταφοράς στην περιοχή της Αττικής ήταν της τάξης των 2000 MW και προκλήθηκε απώλεια της τάξης του ενός τρίτου της ισχύος αυτής.

Συγκεκριμένα, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ οι Υποσταθμοί Διανομής που επηρεάστηκαν ήταν οι ακόλουθοι: Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα, Φάληρο, Ελληνικό, Αργυρούπολη, Παγκράτι, Αριστείδου, Βριλήσσια, Μαρούσι και Παλλήνη.

Η αντίδραση του ΑΔΜΗΕ με βάση τις εσωτερικές του διαδικασίες ήταν άμεση. Συγκεκριμένα, συνεργεία από το Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας και από τις Υπηρεσίες Συντήρησης του Συστήματος αναχώρησαν άμεσα από τη βάση τους προκειμένου να αποκαταστήσουν τη βλάβη το ταχύτερο δυνατό. Στις 16.20, είχαν αποκατασταθεί όλα τα φορτία με τα οποία το Σύστημα Μεταφοράς τροφοδοτεί το Δίκτυο Διανομής.

Το σημερινό συμβάν που προκάλεσε σημαντικά προβλήματα ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές της Αττικής ήταν εξαιρετικά σπάνιο με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Διαχειριστή. Ο ΑΔΜΗΕ ζητά και πάλι συγγνώμη από τους κατοίκους της Αττικής για την ταλαιπωρία τους».

Πρόεδρος ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: Αστοχία υλικού προκάλεσε το μπλακ άουτ

Σε αστοχία υλικού απέδωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης το σημερινό μπλακ άουτ στην Αττική.

Είχαμε μια αστοχία στη λειτουργία μετασχηματιστή στο κέντρο υψηλής τάσης στην Παλλήνη, συγκεκριμένα, ένα βραχυκύκλωμα από μονωτήρα που έσπασε» είπε ο κ. Αδαμίδης. Ο ίδιος εμφανίστηκε καθησυχαστικός για τις αντοχές του συστήματος λέγοντας ότι «δεν υπάρχει θέμα» ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχει υπερεπάρκεια ρεύματος».

«Αν το σύστημα είναι υπό κατάρρευση οι πρώτοι που θα ανησυχήσουν είναι οι εργαζόμενοι στις εγκαταστάσεις σε όλη την επικράτεια» δήλωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση των υπηρεσιών ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ είπε ότι «από το Ρούφ μέχρι την Παλλήνη να πάνε τα συνεργεία και να αποκαταστήσουν τη βλάβη, μέσα σε ένα δίωρο, οι συνάδελφοί μου έκαναν το καλύτερο δυνατό». Εξέφρασε, τέλος, τη βεβαιότητά του ότι «ο ΑΔΜΗΕ σύντομα θα ανακοινώσει το αίτιο της βλάβης του συγκεκριμένου υλικού».