Εφεύρεση που εντοπίζει τα νοθευμένα ποτά! Δημιουργός της, ο 27χρονος συμπολίτης μας, Ραφαήλ Κουρμουλάκης.

Ένας νέος άνθρωπος από την περιοχή μας, ο 27χρονος Ραφαήλ Κουρμουλάκης, χημικός μηχανικός του Πολυτεχνείου Πατρών, κατάφερε να μετεξελίξει μια άσχημη εμπειρία που τον οδήγησε δύο φορές στο νοσοκομείο, σε προστατευτική “ασπίδα” των συνανθρώπων του.

Εφηύρε το πρώτο, παγκοσμίως, τεστ νοθευμένων ποτών σε μέγεθος τσέπης και αναζητά χρηματοδότη για να το κυκλοφορήσει στην αγορά!

Όπως εξήγησε στην συνεργάτιδα του «Νεολόγου» Ροζαλία Ντόβολου στην οποία παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη, πρόκειται για τεστ που, με λίγες σταγόνες από το ποτό, μπορεί να απαντήσει αν το περιεχόμενο του ποτηριού θα μας φτιάξει το κέφι ή θα μας στείλει στο νοσοκομείο.

Το πρόσφατο περιστατικό με τη νεαρή Αγγλίδα που τυφλώθηκε από «μπόμπες» στη Ζάκυνθο δείχνει ότι το συγκεκριμένο εφεύρημα είναι χρήσιμο σε όσους καταναλώνουν αλκοόλ.

Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης, τα «σκληρά» ποτά έχουν μέχρι 0,4% μεθανόλη και το κρασί μόλις 0,0008%, έτσι με την πρώτη ανιχνεύσιμη μεθανόλη κρίνεται νοθευμένο.

Αυτό εξηγεί γιατί υπάρχουν αρκετά τεστ για κρασί και μόνο ένα για ποτά, που κατασκευάζεται στις ΗΠΑ, είναι αρκετά δύσχρηστο και ακριβό για μαζική παραγωγή, καθώς κοστίζει περίπου 250 ευρώ.

Το τεστ του Ραφαήλ που ονομάζεται cleardrink και αποτελείται από δύο μικρούς αντιδραστήρες σε μέγεθος πακέτου τσιγάρων, θα κοστίζει λιγότερο από τρία ευρώ.

 

Η συνέντευξη του Ραφαήλ Κουρμουλάκη

Ευχαριστώ για την αποδοχή της πρόσκλησης μου να μιλήσετε στον «Νεολόγο». Πριν μπούμε στην συζήτηση μας, θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για τον εαυτό σας;

Ναι. Είμαι ο Ραφαήλ Κουρμουλάκης, 27 ετών χημικός μηχανικός απόφοιτος του Πανεπιστημίου Πατρών. Αποφοίτησα επισήμως τον Δεκέμβριο του 2017, μήνας στον οποίο πραγματοποιήθηκε η ορκωμοσία μου. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα που κράτησε 11 μήνες (Μάρτιος 2017 – Φεβρουάριος 2018) ασχολήθηκα ιδιωτικά με την έρευνα, η οποία και οδήγησε στην δημιουργία του τεστ, το οποίο κρίνει εάν ένα ποτό είναι καθαρό ή νοθευμένο.

Φανταστείτε το τεστ ως ένα κουτάκι, στο οποίο θα ρίχνουμε λίγες σταγόνες από οποιοδήποτε δείγμα ποτού και θα διαβάζουμε την μόνιμη χρωματική ένδειξη, μία ένδειξη που αντιστοιχεί σε αποτέλεσμα θετικό σε νοθεία και μία που αντιστοιχεί σε αποτέλεσμα αρνητικό σε νοθεία.

Το τεστ είναι ένα κουτάκι με δύο σωλήνες, έναν αντιδραστήρα και έναν ανιχνευτή. Στον αντιδραστήρα διαχωρίζεται η αβλαβής από την βλαβερή αλκοόλη και στον ανιχνευτή ανιχνεύεται ποιοτικά και ποσοτικά η βλαβερή αλκοόλη.

Πώς σκεφτήκατε να δημιουργήσετε κάτι τέτοιο;

Η αλήθεια είναι ότι από μικρός πριν μπω στην εφηβεία άκουγα ιστορίες ανθρώπων που δηλητηριάστηκαν ακόμη και από ένα ποτό. Είχα αποφασίσει από την Α’ Λυκείου να σπουδάσω χημικός μηχανικός.

Στην Β’ Λυκείου θυμάμαι είχα αναρωτηθεί στο μάθημα της Χημείας στο φροντιστήριο Σίγμα του Συκινιώτη εάν πετάγαμε ένα διάλυμα σε ποτό-μπόμπα εάν θα άφριζε. Οπότε ήδη βλέπουμε τα πρώτα ψήγματα της ιδέας.

Το 2009 πέρασα στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στο τμήμα χημικών μηχανικών. Μόλις τον Οκτώβριο του 2009 κατανάλωσα σε κλαμπ της Πάτρας μισό νοθευμένο ποτό, βότκα συγκεκριμένα. Μετά από 24 ώρες περίπου, όπου και εκδηλώνονται τα συμπτώματα δηλητηρίασης από μεθανόλη, άρχισα να έχω θολή όραση και ίλιγγο τα οποία κράτησαν 4 μέρες.

Μπήκα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο, όμως τα τεστ ιλίγγου ήταν οριακά καλά και δεν με κράτησαν για νοσηλεία. Ήταν μια πολύ τρομακτική εμπειρία, νόμιζα ότι δεν θα συνέλθω ποτέ.

Στο Πανεπιστήμιο έβλεπα διάφορους φοιτητοπατέρες των γνωστών κομμάτων που αποκτούσαν περιουσίες σερβίροντας μπόμπες. Το 2011 σε μπαρ της Πάτρας παρήγγειλα μία ελαφριά βότκα με 20% αλκοόλ.

Μου έφεραν το συγκεκριμένο ποτό, μύριζε πιο πολύ και από τσίπουρο, αλλά μέσα στο κέφι δεν υποψιάστηκα ότι ήταν μπόμπα. Το ήπια σχετικά γρήγορα, μου ήρθε σκοτοδίνη και λιποθυμική τάση, βγήκα έξω από το μπαρ με όση δύναμη μου απέμενε και πήρα δύο ανάσες με όλη μου την δύναμη.

Είχα διαβάσει ότι σε περίπτωση μέθης είναι το πρώτο μέτρο, ώστε να μπει οξυγόνο στο αίμα και να ξυπνήσεις κάπως. Μετά από 19 ώρες είχα ίλιγγο και θολή όραση.

Αυτήν την φορά τα συμπτώματα κράτησαν για 3 μέρες. Δεν πήγα στο νοσοκομείο, καθότι κατάλαβα ότι η δηλητηρίαση ήταν ελαφριά και αυτήν φορά. Εκεί μου φυτεύτηκε για τα καλά η ιδέα ότι πρέπει να φτιάξω ένα τεστ.

Πώς σκέφτεστε να το διοχετεύσετε στην αγορά;

Καταρχήν, βάσει αναζήτησης του δικηγόρου μου στο European Patent Office, αλλά και Διεθνούς Προέρευνας του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, όπως όλα δείχνουν μέχρι σήμερα είναι μοναδικό στον κόσμο.

Είμαι σίγουρος, διότι αξιοποιεί πολύ προηγμένη τεχνολογία, που επιτρέπει στο υλικό του αντιδραστήρα να δώσει τα μέγιστα της οξειδωτικής του δύναμης. Αναζητώ έναν επενδυτή που να επενδύσει στο τεστ. Ανταλλάγματα όπως η από κοινού κατοχύρωση σε άλλο κράτος ή ο τζίρος των εξαγωγών μπορούν να προσφερθούν.

Παράλληλα, το προϊόν είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τομέα της Υγείας, όπου οι σχετικές επενδύσεις είναι πάντα κερδοφόρες, αλλά οφείλω να επισημάνω ότι όποιος επενδύσει και το παράξει, θα έχει να αντιμετωπίσει κάτι πολύ σπάνιο και πολύ θετικό, μιλώντας με οικονομικούς όρους την παγκόσμια ζήτηση.

Οραματίζομαι σε λίγο καιρό να πωλείται στα φαρμακεία. Θέλω να τονίσω ότι από τα 350 εκατομμύρια ευρώ που χάνει η Ελλάδα ετησίως από το λαθρεμπόριο ποτών, τα 100 εκατομμύρια αντιστοιχούν στα νοθευμένα. Άρα με το τεστ, το οποίο είναι ο υλοποιημένος στιγμιαίος επιτόπιος έλεγχος, οι Αρχές θα μπορούν να διεξάγουν ελέγχους με στόχο την προστασία της υγείας του πολίτη, την είσπραξη διαφυγόντων φόρων και δικαιωμάτων και την επιβολή προστίμων.

Τι κινήσεις έχετε κάνει έως τώρα για να γίνει ευρέως γνωστό;

Έχω δώσει συνεντεύξεις στις εφημερίδες Ναυτεμπορική, Εφημερίδα των Συντακτών και Δημοκρατία. Έχω ανεβάσει ένα βίντεο στο youtube, ενώ κάποια blogs ήδη έχουν αρχίσει και το συζητάνε.

Κυκλοφορεί βέβαια σε μερικά ο τίτλος “τεστ για ποτό μπόμπα” και αναφέρονται είτε σε τεστ που ανιχνεύει τα ναρκωτικά του βιασμού στο ποτό είτε σε μία μέθοδο που έφτιαξαν Γερμανοί ερευνητές και είναι κατάλληλη μόνο για το ουίσκι. Προσοχή λοιπόν στην σύγχυση. Το τεστ που έφτιαξα ανιχνεύει μεθανόλη που είναι η πιο συνήθης μορφή νοθείας. Είναι κατάλληλο για όλα τα ποτά.

Πώς σκοπεύετε να κινηθείτε από εδώ και στο εξής;

Αναμένω την επίδραση των δημοσιευμάτων. Στόχος μου είναι να καταλάβουν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές ότι παρέχεται μία μοναδική και ιστορική ευκαιρία.

Έχει οριστεί επίσημη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, τον κύριο Γεώργιο Στασινό. Το ΤΕΕ είναι ο επίσημος σύμβουλος του Ελληνικού Δημοσίου σε τεχνικά θέματα αφενός, αφετέρου για την παραγωγή του τεστ θα χρειαστούν μηχανολόγοι μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι μηχανικοί και μηχανικοί που έχουν γνώσεις λογισμικού σχεδιασμού. Υλοποιουμένης της επένδυσης στην Ελλάδα, θα δοθεί ανάσα στον κλάδο των μηχανικών.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη την τάση των εφαρμογών στα κινητά, είναι δυνατόν να αναπτυχθεί εφαρμογή όπου θα διαβάζει το χρώμα του τεστ και θα μας λέει στο κινητό τα επίπεδα μεθανόλης. Κλείνοντας θέλω να επισημάνω ότι σχεδιάζεται μπαράζ επαφών ώστε να κινητοποιηθούν δυνάμεις της Πολιτείας και η Πολιτεία γενικότερα.

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την εξέλιξη που θα έχει το τεστ στην κοινωνία;

Όποιος και να επενδύσει, θα κληθεί μαζί με επαγγελματίες, όπως φαρμακοποιοί, γιατροί, δάσκαλοι να μάθει μία ολόκληρη
χώρα, αλλά και όλη την ανθρωπότητα να πίνει ποτά μόνο με την πρόληψη ανά χείρας.

Και αυτό είναι μια μεγάλη αλήθεια, αφού τα νοθευμένα ποτά δεν αφαίρεσαν ζωές μόνο στον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά σε όλο τον κόσμο. Ιδίως στην Ευρώπη και πάρα πολύ πρόσφατα μάλιστα απεδείχθη στην Τσεχία, στην Πολωνία, στην Εσθονία, στην Νορβηγία, στην Ιταλία, στην Τουρκία και στην Ελλάδα ότι το φαινόμενο έχει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Στην Ελλάδα το 2009 τυφλώθηκε 24χρονος από ρακή και το 2016 τυφλώθηκε 20χρονη τουρίστρια από βότκα. Με την έλευση της πρόληψης, το πλήγμα στον τουρισμό θα αποκατασταθεί, αλλά θα αποκατασταθεί και η εικόνα της χώρας. Θα δείξουμε ότι εμείς οι Έλληνες, ακόμη και με την κρίση, μπορούμε να πετύχουμε θαυμαστά πράγματα. Θα καταρρεύσει ο κόσμος όπως τον ξέρουμε, θα αλλάξει προς το καλύτερο, θα μπαίνουμε στα φαρμακεία και θα αγοράζουμε το τεστ.

Γιατί δεν έχει βρεθεί επενδυτής μέχρι στιγμής;

Το πρώτο που μπορώ να σας πω είναι ότι έχω κάνει επαφή με όλες τις εγχώριες φαρμακοβιομηχανίες.

Η μία που ενδιαφέρθηκε έκανε λάθος χειρισμούς μαζί με την κυβέρνηση και οδήγησε την επένδυση σε τερματισμό. Έχουμε κατάλοιπα ραγιαδισμού. Γιατί μία φαρμακοβιομηχανία που έχει 30 εκατομμύρια ευρώ ετήσια κέρδη δεν επενδύει; Διότι κάποιοι επιλέγουν να βολευτούν με αυτά που έχουν και να μην κινητοποιηθούν, ακόμη κι αν το κίνητρο είναι μεγάλο.

Ταυτόχρονα, πλην των φαρμακοβιομηχανιών και εταιρειών με reagent tests δεν έχει γίνει επικοινωνία. Ευελπιστώ τώρα που το θέμα είναι δημόσιο να ενδιαφερθεί κάποιος επενδυτής και να επικοινωνήσει μαζί μου στο cleardrinkcreator@gmail.com

Κάτι τελευταίο που θα θέλατε να μας πείτε;

Μια πολιτισμένη κοινωνία σέβεται την ανθρώπινη ζωή. Ασθένειες όπως η ευλογιά και η πολιομυελίτιδα εξαφανίστηκαν από προσώπου Γης με την πρόληψη, το εμβόλιο. Η ανθρωπότητα δαπάνησε εκατομμύρια σε έρευνα όταν η πρόληψη ήταν αναγκαία. Ανίατο φαινόμενο, όπως αυτό της νοθείας νομίζω θα οδεύσει στον αφανισμό με την πρόληψη.

Το τεστ πρέπει να κυκλοφορήσει άμεσα για το γενικό καλό.