Καμία δικαιοδοσία του “Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου” στην Αγγλία μετά το Brexit

Ένα ακόμα έγγραφο που αφορά στην κατάσταση που θα επικρατήσει μετά το Brexit δημοσίευσε η βρετανική κυβέρνηση. Βάσει αυτού η δικαιοδοσία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έδρα το Λουξεμβούργο, θα πάψει στο Ηνωμένο Βασίλειο μετά την έξοδό του από την Ε.Ε., διευκρίνισε η Τερέζα Μέι, δείχνοντας για μία ακόμα φορά ότι δεν σκοπεύει να βάλει νερό στο κρασί της. 

 

«Αυτό που θα μπορούμε να κάνουμε είναι να εφαρμόσουμε τους δικούς μας νόμους, το κοινοβούλιο μας θα νομοθετεί. Οι Βρετανοί δικαστές θα ερμηνεύουν αυτούς τους νόμους και το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας θα κρίνει αυτούς τους νόμους. Θα πάρουμε πίσω τον έλεγχο της νομοθεσίας μας» δήλωσε η Μέι.

Οι επικριτές του Brexit πάντως τονίζουν ότι θα είναι αδύνατο το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να μην έχει κάποια δικαιοδοσία, ειδικά αν βρετανικές επιχειρήσεις συνεχίσουν να λειτουργούν εντός της ευρωπαϊκής αγοράς.

 

Η βρετανική κυβέρνηση κάνει λόγο για διαιτησία τρίτων, εκτός του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Στόχος της πρωθυπουργού είναι να καθησυχάσει τους Βρετανούς επιχειρηματίες.

«Είμαστε απόλυτα σαφείς. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν θα έχει δικαιοδοσία, θα προχωρήσουμε σε διακανονισμούς που θα εξασφαλίζουν ότι οι επιχειρήσεις θα γνωρίζουν ότι μπορούν να συνεχίσουν να λειτουργούν σε όλη την ΕΕ» δήλωσε η Τερέζα Μέι.

Το κείμενο αναφέρεται και στα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στον Ηνωμένο Βασίλειο μετά το Brexit. Βάσει αυτού τα βρετανικά δικαστήρια θα ερμηνεύουν τους νόμους και αυτό θα αφορά και στα δικαιώματα των ευρωπαίων κατοίκων.

Η πρόταση αυτή είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις όσων υποστηρίζουν τα δικαιώματα των ευρωπαίων κατοίκων, αλλά και της Κομισιόν, που επιθυμεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να συνεχίσει να έχει δικαιοδοσία στη Μεγάλη Βρετανία, ακόμα και μετά την αποχώρηση από την ΕΕ.

Πηγή:euronews.com