Σάκης Καλλιτσάντσης: H «Ελλάκτωρ» πρέπει να ξυπνήσει απ’ τον εφιάλτη που διανύει

Αναστάσιος Καλλιτσάντσης

«Είναι όντως σωστό αυτό που είπε ο κ. Κούτρας, ότι στους δύσκολους καιρούς πουλάς το εξοχικό, όχι το σπίτι σου. Αν όμως η σκεπή του σπιτιού στάζει, ή φτιάχνεις τη σκεπή, ή μέχρι να τη φτιάξεις μένεις στο εξοχικό. Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεπουλάς το εξοχικό με την ελπίδα ότι δεν θα ξαναβρέξει και άρα δεν θα χρειαστεί ποτέ να φτιάξεις τη σκεπή», τονίζει σε ενδιαφέρουσα συνέντευξη του στην «Κ» ο κ. Αν. Καλλιτσάντσης. 

Πεπεισμένος για τις προοπτικές του ομίλου «Ελλάκτωρ», εφόσον υιοθετηθεί ένα σύγχρονο διοικητικό μοντέλο, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα εντός κι ακόμα περισσότερο εκτός συνόρων, εμφανίζεται ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, εκ των βασικών μετόχων και μέχρι πρότινος πρόεδρος της εισηγμένης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην «Κ».

Ο κ. Καλλιτσάντσης, σε συνεργασία με τον αδελφό του Δημήτρη, έχει προτείνει στους μετόχους της εταιρείας ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, χωρίς τη συμμετοχή των κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημήτρη Κούτρα, δηλαδή των μετόχων του 21% περίπου του ομίλου, καθώς οι τελευταίοι δεν φαίνεται να συμμερίζονται την άποψή τους για αλλαγές.

Ακολουθεί η συνέντευξη του κ. Δ. Καλλιτσάντση στην εφημερίδα «Καθημερινή»

«Εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια το διοικητικό συμβούλιο λειτουργούσε με διαχωριστικές γραμμές, που σε κάθε συνεδρίαση γίνονταν όλο και πιο ευδιάκριτες. Το γεγονός ότι οι περισσότεροι εξ ημών ήμαστε ταυτόχρονα μέτοχοι, διευθυντικά στελέχη επιμέρους τομέων και μέλη του Δ.Σ., είχε ως αποτέλεσμα οι στρατηγικές και οι επιδιώξεις κάθε δραστηριότητας να παίρνουν προτεραιότητα έναντι του κοινού καλού του ομίλου.

Ετσι, ο κ. Κούτρας απαιτούσε οι άλλες δραστηριότητες να προσφέρουν ρευστότητα για να καλύψουν τα κενά της κατασκευής, ο κ. Μπόμπολας ήθελε να κρατήσει το ταμείο των παραχωρήσεων ανέπαφο για να επενδύσει, εγώ επέμενα πως η ΕΛ.ΤΕΧ. Ανεμος δεν πρέπει να πωληθεί επί ζημία για τον όμιλο και το υπόλοιπο Δ.Σ. παρακολουθούσε, σχεδόν αμέτοχο, συνεδριάσεις που δεν κατέληγαν πουθενά», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Καλλιτσάντσης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τελευταία χρόνια ο όμιλος βιώνει έναν εφιάλτη, από τον οποίο πρέπει πλέον να ξυπνήσει άμεσα. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε την “Ελλάκτωρ” να γίνει Πήγασος. Εγώ και ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να χαϊδεύουμε τα αυτιά των εργαζομένων και των μετόχων διαβεβαιώνοντάς τους πως είναι όλα καλά, ώσπου να έρθει η μέρα που ξαφνικά τίποτα δεν θα είναι καλά, όπως έγινε με τον Πήγασο», σημειώνει.

Σπεύδει μάλιστα να αναφέρει ότι «ο μεν κ. Κούτρας, όταν συζητήσαμε την αναδιοργάνωση της “Ακτωρ”, ως την κατεξοχήν δραστηριότητα που χρήζει μεταρρυθμίσεων, μου είπε “κάνε ό,τι θες, μόνο μη μου πειράζεις τα εργοτάξια”». Πώς θα γίνει μεταρρύθμιση στον όμιλο όμως, χωρίς να γίνουν παρεμβάσεις στη δραστηριότητα που απορροφά το 85-90% του κόστους των δαπανών και το 120% των ζημιών; αναρωτιέται ο κ. Καλλιτσάντσης.

Αναφορικά με τον κ. Μπόμπολα, επισημαίνει ότι από τον Ιούνιο του 2017 που δεσμεύθηκε για αναδιοργάνωση, πέρασε τους επόμενους έξι μήνες να ρωτάει το διοικητικό συμβούλιο, αν είναι δική του αρμοδιότητα να την υλοποιήσει. Σύμφωνα με τον κ. Καλλιτσάντση, «ακόμα κι όταν του έγινε ξεκάθαρο πως δική του ευθύνη είναι, πέρασε άλλους τρεις μήνες μέχρι τελικά να προσλάβει σύμβουλο.

Εφθασε δύο μήνες πριν τη γενική συνέλευση του 2018 να προσλαμβάνει σύμβουλο, απλά για να παρουσιάσει κάτι ως άλλοθι στους μετόχους. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καν ολοκληρωμένη κι εγκεκριμένη πρόταση αναδιοργάνωσης του ομίλου από το διοικητικό συμβούλιο».

Η πλευρά των κ. Μπόμπολα – Κούτρα θεωρεί ότι τα σημερινά προβλήματα του ομίλου είναι προϊόν αστοχιών στα έργα του εξωτερικού και συγκεκριμένα εκείνα της Μ. Ανατολής, τα οποία επέβλεπαν οι αδελφοί Καλλιτσάντση. Σύμφωνα όμως με τον κ. Καλλιτσάντση, το πρόβλημα είναι γενικότερο, καθώς η δραστηριότητα των έργων στη Μ. Ανατολή εμφάνιζε ζημία 7% επί του τζίρου κατά την περίοδο από το 2004 μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2017.

Κατά το ίδιο διάστημα, η δραστηριότητα των Βαλκανίων εμφάνιζε επίσης ζημία 8,5%. Η μόνη διαφορά, κατά τον ίδιο, είναι ότι τα Βαλκάνια ενοποιούνται με τα θετικότερα αποτελέσματα της Ελλάδας, με αποτέλεσμα η τελική εικόνα να ωραιοποιείται (ενώ η Μ. Ανατολή εμφανίζεται ξεχωριστά).

«Η “Ακτωρ” έχει πρόβλημα οργανωτικό και λειτουργικό, το οποίο καθίσταται επιζήμιο μόλις απομακρυνθεί από το ασφαλές και γνώριμο περιβάλλον της Ελλάδας. Το έχω πει επανειλημμένως και θα το κάνω και τώρα. Οι ζημίες στη Μέση Ανατολή και στα Βαλκάνια αποδεικνύουν ότι ανεξάρτητα από το ποιος επιβλέπει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες, είτε είναι ο Δημήτρης Καλλιτσάντσης, είτε ο Δημήτρης Κούτρας, είτε αύριο ο όποιος Δημήτρης, ή Σάκης ή Λεωνίδας, ζημίες θα φέρνει. Δεν είναι προσπάθεια συμψηφισμού ευθυνών, είναι μία πραγματικότητα που πρέπει επιτέλους να αντιμετωπίσουμε», τονίζει.

Να δούμε τις αιτίες

Κατά τον ίδιο, δεν μπορεί αυτό να συμβεί χωρίς σχεδιασμό και χωρίς να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος, δηλαδή ο τρόπος οργάνωσης και διοίκησης που δημιουργεί τις ανάγκες ρευστότητας. Γι’ αυτό θεωρεί ότι η πώληση της «Ανεμος», που επιθυμεί η πλευρά των κ. Μπόμπολα – Κούτρα, δεν λύνει το πρόβλημα.

«Παραφράζοντας πρόσφατη δήλωση του κ. Κούτρα ως προς την ΕΛΤΕΧ Ανεμος, που νομίζω αντικατοπτρίζει ξεκάθαρα το πόσο διαφορετική επιχειρηματική λογική έχουμε, θα ήθελα να σημειώσω ότι όντως, είναι σωστό ότι στους δύσκολους καιρούς πουλάς το εξοχικό, όχι το σπίτι που μένεις όλο το χρόνο. Αν όμως η σκεπή του σπιτιού που μένεις όλον τον χρόνο στάζει, ή φτιάχνεις τη σκεπή, ή μέχρι να τη φτιάξεις μένεις στο εξοχικό που δεν μπάζει.

Αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεπουλάς το εξοχικό με την ελπίδα ότι δεν θα ξαναβρέξει κι άρα δεν θα χρειαστεί ποτέ να φτιάξεις τη σκεπή. Ημουν, είμαι και θα είμαι εναντίον του ξεπουλήματος δραστηριοτήτων με προοπτικές και συνεισφορά στον όμιλο μόνο και μόνο για να χρηματοδοτήσουμε ζημιογόνες δραστηριότητες χωρίς να διορθώνουμε αυτό που δημιουργεί τις ζημίες, γιατί την επόμενη μέρα θα συζητάμε για το τι άλλο μπορούμε να πουλήσουμε για να καλύψουμε τις νέες ανάγκες ρευστότητας της κατασκευής».

Ο κλάδος κατασκευών

Σύμφωνα το σχέδιο της πρωτοβουλίας Change4Ellaktor των αδελφών Καλλιτσάντση, προκειμένου ο κλάδος της κατασκευής να καταστεί κερδοφόρος, πέραν της οργανωτικής μεταρρύθμισης, είναι κρίσιμες η ανάδειξη και η αξιοποίηση των νέων στελεχών που διαθέτει ο όμιλος, πλην όμως όχι σε θέσεις ευθύνης, αλλά και η στροφή σε επιλεκτικότερη διεκδίκηση έργων, με γνώμονα την κερδοφορία και όχι τον τζίρο. «Δεν ισχυριστήκαμε ποτέ ότι η “Ελλάκτωρ” πρέπει να αποχωρήσει από την κατασκευή και τα δημόσια έργα, ούτε να απεμπολήσει το ανταγωνιστικό πλεονέκτημά της στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της στρατηγικής μας προσδοκούμε να φέρουμε τα λειτουργικά κέρδη σταθερά σε ποσοστό αντίστοιχο των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών εταιρειών, δηλαδή στο 3,5-5% του τζίρου».

Παράλληλα, ο κ. Καλλιτσάντσης αναρωτιέται «γιατί έπρεπε να δημοσιεύσει η πρωτοβουλία Change4Ellaktor την πρότασή της για την αναδιοργάνωση, την αναδιάρθρωση και τη στρατηγική, για να υιοθετήσουν ή καλύτερα για να οικειοποιηθούν, μέσα σε δύο μόλις ημέρες, όλες τις προτάσεις μας που για δύο χρόνια αγνοούσαν;».

Καταλήγοντας, σημειώνει ότι «η διάρκεια του Δ.Σ. που προτείνουμε θα είναι τριετής. Με το πέρας αυτής της περιόδου, εμείς θα αποχωρήσουμε από τη διοίκηση και θα προτείνουμε νέα, διάδοχη κατάσταση, με επαγγελματίες μάνατζερ. Ο κ. Κούτρας ήδη είπε ότι αν δει την “Ελλάκτωρ” να πηγαίνει καλά θα χειροκροτήσει κι ότι αν αισθανθεί ότι γίνεται εμπόδιο στην πρόοδο, θα αποχωρήσει. Περιμένω να τον δω να το κάνει. Το ίδιο θα περιμένω και από τον κ. Μπόμπολα».

Προτεραιότητα να σβήσουμε τις «σκιές»

Πρώτο μέλημα μιας νέας διοίκησης υπό τον κ. Καλλιτσάντση θα είναι η ενίσχυση της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς «την τελευταία διετία ο όμιλος βρέθηκε σοβαρά εκτεθειμένος λόγω νομικών θεμάτων και ζητημάτων κανονιστικής συμμόρφωσης στους τομείς της κατασκευής και της διαχείρισης απορριμμάτων που επιβλέπουν οι κ. Κούτρας και Μπόμπολας.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες είδαμε τη θυγατρική της “Ηλέκτωρ” στην Κύπρο να αποκλείεται για πέντε ολόκληρα χρόνια από οποιοδήποτε δημόσια σύμβαση, ως επακόλουθο των όσων συνέβησαν στη Μεγαλόνησο πριν από δύο χρόνια, ενώ εσχάτως έχουμε και δυσκολίες από χρηματοδότες, λόγω των δημοσιευμάτων για “σκιές” στη δραστηριότητα στα Σκόπια.

Πέρυσι επιβλήθηκε στην “Ελλάκτωρ” ένα τεράστιο πρόστιμο 40 εκατ. ευρώ από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, σε σχέση με τη δραστηριοποίηση της “Ακτωρ” στον κατασκευαστικό τομέα στην Ελλάδα. Αυτό και μόνο δείχνει ότι η εταιρική διακυβέρνηση δεν είναι θεωρία, είναι ουσία με πολύ σημαντικό επιχειρηματικό και οικονομικό κόστος», αναφέρει ο κ. Καλλιτσάντσης.

Η πηγή της συνέντευξης

Spiroulina PLATENSIS ... το όπλο της φύσης για την τριχόπτωση!