Για την επόμενη μέρα του ομίλου «Ελλάκτωρ» και για το αν είναι εφικτή η συνύπαρξη με την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση έπειτα απ’ ό,τι έχει μεσολαβήσει, ο εκ των βασικών μετόχων κ. Δημήτρης Κούτρας τονίζει στον Νίκο Ρουσάνογλου της εφημερίδας “Καθημερινής” ότι θα είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν π.χ. προωθείτο στο τιμόνι του ομίλου ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής.
Διατεθειμένος να παραμείνει ενεργός στον όμιλο «Ελλάκτωρ», είτε διοικητικά είτε ως κύριος μέτοχος, ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η διελκυστίνδα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των μεγαλομετόχων, δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο αντιπρόεδρος κ. Δημήτρης Κούτρας, ο οποίος κατέχει ποσοστό της τάξεως του 5,57%.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από 10 μέρες, οι αδελφοί Καλλιτσάντση (Αναστάσιος και Δημήτριος), πρόεδρος και αντιπρόεδρος του ομίλου, παραιτήθηκαν, ζητώντας παράλληλα από τους μετόχους της επικείμενης γενικής συνέλευσης την ψήφιση νέου διοικητικού συμβουλίου, χωρίς τη συμμετοχή των κ. Λεωνίδα Μπόμπολα και Δημ. Κούτρα.
Επιπλέον, κατέθεσαν ένα λεπτομερές σχέδιο για την ανάταξη του ομίλου και τη μετάβασή του στην επόμενη μέρα. Ανάλογο σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, με διαφορετική στόχευση όμως, κατέθεσε και η πλευρά Μπόμπολα-Κούτρα, καταδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό και το «χάσμα» αντίληψης μεταξύ των διοικούντων τον όμιλο.
Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, η κρίση μεταξύ των μετόχων σοβούσε επί σχεδόν δύο χρόνια και η αφορμή ήταν οι ζημίες που προκλήθηκαν στα έργα της Μέσης Ανατολής και η παραίτηση του κ. Δημήτρη Καλλιτσάντση από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της «Ακτωρ», της θυγατρικής του ομίλου στον κατασκευαστικό κλάδο.
«Εκτιμώ ότι έπρεπε να μείνει, έστω από άλλο πόστο –του το ζήτησα κιόλας– και να δούμε πώς θα διορθώσουμε την κατάσταση, κάτι που έγινε και στα έργα των Βαλκανίων, που επίσης ήταν ζημιογόνα, ιδίως μάλιστα από τότε που αποχώρησαν οι αδελφοί Καλλιτσάντση για να επιβλέψουν τα έργα στο Κατάρ», αναφέρει ο κ. Κούτρας.
Κατά τον ίδιο, οι συνολικές ζημίες από τα έργα του εξωτερικού αγγίζουν τα 300 εκατ. ευρώ (200 εκατ. ευρώ στη Μ. Ανατολή και 100 στα Βαλκάνια), αν και πρέπει να σημειωθεί ότι ο όγκος των έργων της Μ. Ανατολής ήταν και αρκετά μεγαλύτερος.
Σε κάθε περίπτωση, «μέρος των ζημιών αποκαθίσταται μέσω των απαιτήσεων που έχουν γίνει και σταδιακά αποδίδονται πίσω στον όμιλο κεφάλαια. Γενικά, σήμερα η εικόνα έχει βελτιωθεί και σε αυτό συνέβαλε και ο κ. Αναστάσιος Καλλιτσάντσης, που γνώριζε τη συγκεκριμένη αγορά», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Παρ’ όλα αυτά, όπως σημειώνει ο κ. Κούτρας, οι ζημίες αυτές, που καλύφθηκαν μέσω τραπεζικού δανεισμού, έχουν δημιουργήσει ζήτημα ρευστότητας στον όμιλο, γεγονός που εξηγεί, εν μέρει, την απόφαση για αναζήτηση αγοραστή για τη θυγατρική στην αιολική ενέργεια ΕΛΤΕΧ Ανεμος, κάτι που βρίσκει αντίθετη την πλευρά των αδελφών Καλλιτσάντση, που τονίζουν ότι «ο όμιλος κινδυνεύει να φάει τις σάρκες του, για να εξασφαλίσει ρευστότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Κούτρα, «έχει νόημα η πώληση της “Ανεμος”, εντασσόμενη σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό και προκειμένου να εκμεταλλευθούμε την ευνοϊκή συγκυρία που διαμορφώνεται σήμερα.
Με τα κεφάλαια της πώλησης, αν π.χ. το τίμημα αγγίξει τα 200 εκατ. ευρώ, θα μπορέσουμε να αποπληρώσουμε τα δάνεια που λάβαμε για την κάλυψη των ζημιών στη Μ. Ανατολή (γλιτώνοντας και τόκους) και θα αποκτήσουμε και ρευστότητα για νέες επενδύσεις, π.χ. στον κλάδο των παραχωρήσεων, όπου αναμένονται σημαντικές ευκαιρίες επένδυσης.
Ούτως ή άλλως, τα αιολικά έργα θα είναι λιγότερο αποδοτικά στο μέλλον, καθώς θα γίνονται με τη μέθοδο της παραχώρησης και χωρίς επιδοτήσεις, όπως μέχρι σήμερα. Επομένως και το μελλοντικό τίμημα δεν θα είναι πολύ υψηλότερο του σημερινού. Οταν έχεις ανάγκη οικονομική, πουλάς το εξοχικό, όχι το σπίτι που μένεις όλο τον χρόνο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Κούτρας.
Αυτό που επίσης έχει αποκαλυφθεί τους τελευταίους μήνες είναι η ανάγκη μια γενικότερης μεταρρύθμισης της δομής και του τρόπου λειτουργίας του ομίλου, αλλά και η χάραξη νέας στρατηγικής, κάτι που επισημαίνουν όλες οι πλευρές, ακόμα και ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί επενδυτές.
Ο κ. Κούτρας τονίζει ότι «σε κανένα σημείο της μέχρι σήμερα κοινής μας πορείας, εγώ προσωπικά δεν έχω αρνηθεί την αναδιοργάνωση του ομίλου σε πιο επαγγελματικά πλαίσια.
Προφανώς και θέλουμε κάτι τέτοιο, αλλά είναι λάθος και υποκριτικό να αποδίδονται οι ζημίες κάποιων δραστηριοτήτων, όπως τα έργα του εξωτερικού και δη της Μ. Ανατολής στη δομή και στον τρόπο διοίκησης του ομίλου.
Στην “Ακτωρ” έχουμε και οικονομικό διευθυντή και διεύθυνση προσωπικού. Ο όμιλος ως “Ελλάκτωρ”, όμως, ακόμα δεν έχει. Το πρόβλημα δεν είναι, βέβαια, σημερινό. Αρα ούτε και οι ευθύνες είναι σημερινές, όπως θέλουν να εμφανιστούν».
Φωτογραφία: Τ. Καλλιτσάντσης
Σε ό,τι αφορά τη στρατηγική στόχευση, με βάση και το σχέδιο για την ανανέωση του ομίλου που ανακοινώθηκε προς το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, η διοίκηση εστιάζει σε τρεις βασικούς τομείς δραστηριότητας που πρέπει να επικεντρωθεί, στις κατασκευές, στις παραχωρήσεις και στο περιβάλλον (διαχείριση απορριμμάτων και βιολογικοί καθαρισμοί).
«Κατ’ αρχάς, να σημειώσω ότι η “Ελλάκτωρ” ήταν ο πρώτος όμιλος που κινήθηκε σε νέες δραστηριότητες, όπως οι παραχωρήσεις. Ωστόσο, η κατασκευαστική δραστηριότητα ήταν τελικά εκείνη που και μερίσματα έφερε στους μετόχους και δημιούργησε νέα περιουσιακά στοιχεία (μέσω των εταιρειών παραχώρησης).
Από εκεί και μετά, όντως η “πίτα” των έργων θα είναι μικρότερη τα επόμενα χρόνια και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτό. Σήμερα, ο κύκλος εργασιών μας από τα έργα στην Ελλάδα είναι περίπου 700 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι, μετά και τη διαφαινόμενη συρρίκνωση της αγοράς, να διατηρηθεί σε ένα επίπεδο της τάξεως των 500-600 εκατ. ευρώ ετησίως», σημειώνει ο κ. Κούτρας.
Επίσης, η διατήρηση υψηλού ανεκτέλεστου σύμφωνα με τον ίδιο, «είναι σημαντική, γιατί με τον τρόπο αυτό μπορούμε να συντηρούμε τον μηχανισμό μας, εξοπλισμό, προσωπικό, μηχανικούς, τεχνογνωσία κ.τ.λ. Το λειτουργικό περιθώριο κέρδους μας στα έργα στην Ελλάδα είναι περίπου 10%, ακριβώς επειδή εξασφαλίζουμε οικονομίες κλίμακας λόγω του υψηλού ανεκτέλεστου. Αν αυτό μειωθεί στο μέλλον, η διεκδίκηση νέων έργων στο μέλλον στην ελληνική αγορά θα καταστεί πολύ “ακριβότερη” υπόθεση με σαφώς μικρότερη περιθώριο κέρδους, ή ακόμα και ζημιογόνος.
H κατασκευή, οι παραχωρήσεις και το περιβάλλον (απορρίμματα και βιολογικοί καθαρισμοί) είναι ο πυρήνας της δραστηριότητάς μας και προσφέρουν συνέργειες μεταξύ τους. Αλλοι τομείς, όπως π.χ. η ηλεκτρική ενέργεια, ενδεχομένως να πρέπει να παραχωρηθούν, στο πλαίσιο του σχεδίου που παρουσιάσαμε».
Οσον για την επόμενη μέρα του ομίλου και για το αν είναι εφικτή η συνύπαρξη των δύο πλευρών έπειτα απ’ ό,τι έχει μεσολαβήσει, ο κ. Κούτρας εκτιμά ότι θα είναι πολύ δύσκολο κάτι τέτοιο, ακόμα κι αν π.χ. προωθείτο στο τιμόνι του ομίλου ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής. «Για μένα δεν είναι θέμα προσώπου.
Φωτογραφία: Λ. Μπόμπολας
Μπορώ ακόμα και να αποχωρήσω, αν κριθεί η παρουσία μου περιττή, ή πρόβλημα για τον όμιλο. Αλλά δεν μου έχει ζητηθεί κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα και δεν πρόκειται και να πωλήσω το ποσοστό μου, αν αυτό θα με κάνει να λειτουργήσω σαν “σκαμνάκι” για την αναρρίχηση άλλων στην ηγεσία του ομίλου.
Γιατί δεν γινόταν μια τέτοια κίνηση από τους αδελφούς Καλλιτσάντση νωρίτερα, παρά μόνο όταν διαπίστωσαν ότι δεν πρόκειται να πουλήσω το ποσοστό μου; Αν είναι να γίνει κάτι, θα πρέπει να συμφωνηθεί από όλους μας», καταλήγει ο κ. Κούτρας, καταδεικνύοντας τη δυσκολία εύρεσης κοινού τόπου μεταξύ των κύριων μετόχων του ομίλου.
«Εσωκομματική» αντιπολίτευση
Ανεξάρτητα από το ποια πλευρά θα πάρει με το μέρος της την πλειοψηφία των μετόχων της «Ελλάκτωρ», προκειμένου να εφαρμόσει το πλάνο της για την αναδιάρθρωση του κατασκευαστικού ομίλου, το βέβαιο είναι ότι θα κληθεί να διαχειριστεί και μια άτυπη «εσωκομματική αντιπολίτευση». Ηδη, έχουν αρχίσει να εκπέμπονται τα σχετικά μηνύματα, εκατέρωθεν.
Ο κ. Κούτρας τονίζει ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα διατηρήσω τις μετοχές μου και θα ασκήσω αντιπολίτευση, όπου διαπιστώνω λάθη και παραλείψεις. Αν το πλάνο τους πάει καλά, θα χειροκροτήσω. Αν όμως δεν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα είμαστε έτοιμοι σε επόμενη γενική συνέλευση, προκειμένου να πράξουμε τα δέοντα για την επιχείρηση», σημειώνει ο ίδιος.
Οσον αφορά τη σύνθεση του νέου Δ.Σ. που προτείνει η παρούσα διοίκηση, ο κ. Κούτρας τονίζει ότι σε πρώτη φάση θα αντικατασταθούν οι αδελφοί Καλλιτσάντση από δύο νέα ανεξάρτητα μέλη και στη συνέχεια, πιθανώς να αποχωρήσουν κάποια άλλα από τα υφιστάμενα μέλη της διοίκησης και να έλθουν στη θέση τους νέα μέλη.