Συνελήφθη στον Άγιο Ανδρέα Αττικής ένας από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς με συμμετοχή σε 23 ληστείες

Σε συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής και με τη συνδρομή της ΕΚΑΜ συνελήφθη χθες στον Άγιο Ανδρέα Αττικής, έναν από τους πλέον επικίνδυνους κακοποιούς, ο οποίος ενέχεται σε σωρεία ένοπλων ληστειών σε διάφορες περιοχές τη χώρας -μεταξύ των οποίων και στην ευρύτερη περιοχή μας- με “συγκομιδή” περίπου 2 εκατ. €, ενώ εμπλέκεται και σε περιπτώσεις πυροβολισμών κατά αστυνομικών.

Πρόκειται για ένα 43χρονο ημεδαπό, σε βάρος του οποίου εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης, καθώς συμμετείχε σε εγκληματική οργάνωση που διέπραττε συστηματικά ένοπλες ληστείες σε τράπεζες και χρηματαποστολές, καθώς και κλοπές οχημάτων που χρησιμοποιούσαν για την εγκληματική τους δραστηριότητα.
Η πλέον χαρακτηριστική περίπτωση είναι η συμμετοχή του 43χρονου στην ένοπλη ληστεία τράπεζας την 7η Μαίου 2012 στην Καλαμάτα, καθώς και στην ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς που ακολούθησε. Τότε, οι δράστες είχαν πυροβολήσει με Kalashnikov και πιστόλι εναντίον των αστυνομικών, που τους είχαν εντοπίσει και επιχειρούσαν να τους συλλάβουν εντός διαμερίσματος στην πόλη της Καλαμάτας.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη συμπλοκή είχαν τραυματιστεί τρεις αστυνομικοί και ένας από τους τρεις συλληφθέντες δράστες.
Σημειώνεται ότι πρόσφατα, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Δένδιας, στο πλαίσιο επίσκεψής του στην Καλαμάτα, συναντήθηκε και συνεχάρη τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην επιχείρηση και σύλληψη των δραστών.
Η σύλληψη του 43χρονου είναι αποτέλεσμα μεθοδικής και συστηματικής αστυνομικής έρευνας του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν όλα τα στοιχεία και πειστήρια που προέκυπταν κατά τη διερεύνηση των υποθέσεων.

Πιο συγκεκριμένα, ο συλληφθείς μαζί με άλλους συνεργούς του είχαν συγκροτήσει, τουλάχιστον από το 2010, εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική εσωτερική δομή και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης.

Ειδικότερα, με την ίδια ή διαφορετική σύνθεση κάθε φορά, διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών και σε χρηματαποστολές, ενώ σε μία περίπτωση αφαίρεσαν ολόκληρο αυτόματο μηχάνημα ανάληψης μετρητών (ΑΤΜ). Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν δίσταζαν να πυροβολήσουν κατά αστυνομικών για να αποφύγουν τη σύλληψη.
Επιπλέον χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι ενεργούσαν με συγκεκριμένους και διακριτούς ρόλους μεταξύ τους, όπως κατοπτεύοντες, τσιλιαδόροι, εκτελεστικά μέλη και συντονιστές επικοινωνίας με τη χρήση κινητών τηλεφώνων, τα οποία άλλαζαν σε κάθε περίπτωση.
Η ομάδα αυτή, για την επίτευξη των εγκληματικών σκοπών της, ενοικίαζε χώρους-διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (Καλαμάτα, Πάτρα, Αττική και αλλού), τα οποία χρησιμοποιούσε και ως «ορμητήρια» για την εγκληματική της δραστηριότητα. Μέσα σε αυτούς τους χώρους απέκρυπτε αντικείμενα που προορίζονταν για τη διάπραξη ληστειών, όπως τον οπλισμό τους, είδη ρουχισμού, βαριοπούλες, φιάλες οξυγόνου, κράνη κ.λπ.
Για να διαπράξουν τις ληστείες, χρησιμοποιούσαν οχήματα (επιβατηγά, φορτηγά και δίκυκλες μοτοσικλέτες) τα οποία έκλεβαν από διάφορες περιοχές της χώρας και τοποθετούσαν σε αυτά πλαστές πινακίδες.
Επίσης, χρησιμοποιούσαν βαριοπούλες, με τις οποίες έσπαγαν τις τζαμαρίες από τις εισόδους των τραπεζικών καταστημάτων ή τα ειδικά κουτιά μεταφοράς χρημάτων στις περιπτώσεις των χρηματαποστολών.
Μέχρι στιγμής, έχει ταυτοποιηθεί η συμμετοχή του 43χρονου στις παρακάτω εγκληματικές πράξεις:

σε 18 ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα τραπεζών και κατά υπαλλήλων χρηματαποστολών ιδιωτικών εταιρειών παροχής υπηρεσιών ασφάλειας.
σε 5 απόπειρες ληστειών και πάλι κατά υποκαταστημάτων τραπεζών και υπαλλήλων χρηματαποστολών.
σε 16 κλοπές οχημάτων και
σε 3 περιπτώσεις ένοπλων αντιπαραθέσεων με αστυνομικούς σε Αττική και Καλαμάτα.

Ειδικότερα, ο συλληφθείς κατηγορείται για τη συμμετοχή του, μαζί με άλλους συνεργούς του, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

ληστεία την 04-01-2011, σε υποκατάστημα τράπεζας στον Άλιμο, όπου αφαίρεσαν συνολικά 36.290 ευρώ
απόπειρα ληστείας την 18-02-2011, σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ηλιούπολη.
ληστεία την 09-03-2011, σε υποκατάστημα τράπεζας στον Άγιο Δημήτριο, όπου αφαίρεσαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 122.620 ευρώ.
ληστεία την 30-03-2011, σε υποκατάστημα τράπεζας στον Άγιο Δημήτριο, όπου αφαίρεσαν 2 κουτιά με διάφορα αξιόγραφα.
ληστεία την 23-05-2011, σε υποκατάστημα τράπεζας στην Ηλιούπολη, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 32.350 ευρώ.
ληστεία την 10-10-2011, σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στον Νέο Κόσμο, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 60.000 ευρώ.
απόπειρα ληστείας την 10-10-2011, σε βάρος υπαλλήλου ιδιωτικής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα κινητής τηλεφωνίας στο Περιστέρι.
ληστεία την 18-10-2011, σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στον Άλιμο, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ.
ληστεία την 27-10-2011, σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στον Άγιο Δημήτριο, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ.
ληστεία την 02-11-2011, σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στην Ηλιούπολη, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.
απόπειρα ληστείας την 04-11-2011, σε υποκατάστημα ΕΛ.ΤΑ. στο Παλαιό Φάληρο.
ληστεία την 18-11-2011, σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στην Ηλιούπολη, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ.
ληστεία την 09-12-2011, σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στα Σπάτα, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.
ληστεία την 23-12-2011, σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στο Νέο Κόσμο, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 70.000 ευρώ.
ληστεία την 13-01-2012 σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στην Ηλιούπολη, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.
απόπειρα ληστείας την 27-01-2012, σε υποκατάστημα ΕΛ.ΤΑ. στο Παλαιό Φάληρο.
ληστεία την 25-06-2010, σε υποκατάστημα τράπεζας στην πόλη της Πρέβεζας, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 190.000 ευρώ.
ληστεία την 15-10-2010, σε υποκατάστημα τράπεζας στο Αγρίνιο, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 240.000 ευρώ.
ληστεία την 21-01-2011, σε υποκατάστημα τράπεζας στην Πάτρα, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 493.000 ευρώ.
ληστεία την 24-02-2012, σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στην Πάτρα, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 100.000 ευρώ.
ληστεία την 09-03-2012 σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, έξω από υποκατάστημα τράπεζας στην Πάτρα, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.
ληστεία την 05-08-2011 σε βάρος υπαλλήλου χρηματαποστολής εταιρείας παροχής υπηρεσιών ασφαλείας, πλησίον ΑΤΜ τράπεζας που βρίσκεται σε κατάστημα στο Νυδρί Λευκάδας, όπου αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό των 66.000 ευρώ.
κλοπή την 13-12-2010 ΑΤΜ τράπεζας που βρίσκεται σε κατάστημα-χώρο στάθμευσης οχημάτων επί της Νέας Εθνικής Οδού Αθηνών Λαμίας.

Εκτιμάται ότι το συνολικό ποσό που έχει αποσπάσει η εγκληματική ομάδα από τις ληστείες, προσεγγίζει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, εκτός από την ένοπλη συμπλοκή στην Καλαμάτα, ο 43χρονος εμπλέκεται και στις παρακάτω περιπτώσεις πυροβολισμών ή απειλών με όπλα κατά αστυνομικών:

την 17-01-2011 στην Ηλιούπολη, ύστερα από ληστεία που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν σε υποκατάστημα τράπεζας, κατά τη διαφυγή τους έστρεψαν και απείλησαν με πολεμικό τυφέκιο (KALASHNIKOV) αστυνομικούς που τους καταδίωξαν.
την 02-04-2012 στη Γλυφάδα, επιβαίνοντες σε φορτηγό αυτοκίνητο, πυροβόλησαν εναντίον αστυνομικών της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι επιχείρησαν να τους ελέγξουν.

Η έρευνα συνεχίζεται για να προσδιοριστεί όλο το εύρος της εγκληματικής δραστηριότητος του 43χρονου και η τυχόν συμμετοχή του σε άλλες εγκληματικές πράξεις.

Σε έρευνα στη μονοκατοικία που εντοπίστηκε και συνελήφθη ο δράστης, παρουσία δικαστικού λειτουργού, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα πιστόλι GLOCK των 9mm, ένα περίστροφο CZ 357, τρεις γεμιστήρες, 30 φυσίγγια, μικροποσότητα κάνναβης, μια κλεμμένη δίκυκλη μοτοσικλέτα την οποία χρησιμοποιούσε για τις μετακινήσεις του, καθώς και το χρηματικό ποσό των 19.000 ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα, από τη συγκεκριμένη εγκληματική ομάδα, έχουν συλληφθεί, σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα και περιοχές, συνολικά οκτώ άτομα, ενώ εξετάζεται η συμμετοχή και άλλων ατόμων σε αυτή.

Ο συλληφθείς οδηγείται στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται.