Υποσχόμενοι μεγάλα κέρδη έπαιρναν προκαταβολές για επενδύσεις στα φωτβολταϊκά. Τρεις συλλήψεις

Συνελήφθησαν από αστυνομικούς του Τμήματος Φορολογικής Αστυνόμευσης της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας, μετά από συντονισμένες επιχειρήσεις σε περιοχές της Κηφισιάς, της Αθήνας και του Μαρκόπουλου, τρεις Έλληνες ηλικίας 41, 45 και 47 ετών, οι οποίοι, με το πρόσχημα της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων, εξαπατούσαν συστηματικά πολίτες, από τους οποίους εισέπρατταν μεγάλα χρηματικά ποσά.

Οι συλληφθέντες κατηγορούνται για απάτη κατά συναυτουργία και παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, ενώ στην κακουργηματικού χαρακτήρα δικογραφία που σχηματίσθηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνονται επιπλέον τρεις Έλληνες και συγκεκριμένα ένας 44χρονος, ένας 54χρονος και ένας ακόμα, αγνώστων στοιχείων.

Ειδικότερα, όπως προέκυψε από την αστυνομική έρευνα, ο 41χρονος με τη συνδρομή και των υπόλοιπων εμπλεκομένων, παρουσιαζόταν ως εκπρόσωπος ανώνυμης εταιρείας, που λειτουργούσε από το 2010 και αναλάμβανε την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων.

Στην συνέχεια, εισέπρατταν από ιδιώτες, μεγάλα χρηματικά ποσά ως προκαταβολή, χωρίς ουδέποτε να ξεκινήσουν ή να ολοκληρωθούν τα «υποτιθέμενα» έργα.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιασθεί 17 περιπτώσεις απάτης σε βάρος ιδιωτών, ενώ το παράνομο περιουσιακό όφελος που έχουν αποκομίσει υπερβαίνει τις 600.000 €.

Επιπλέον, από τον φορολογικό έλεγχο που διενεργήθηκε στην εταιρία, διαπιστώθηκε φοροδιαφυγή σε βαθμό κακουργήματος και πλήθος ποινικών και διοικητικών παραβάσεων, ενώ το ύψος των εσόδων που έχουν αποκρύψει και οι αναλογούντες φόροι, ξεπερνούν σε αξία το 1.200.000 €.

Αναλυτικά, για το ελεγχόμενο διάστημα, από τον Αύγουστο του 2010 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, διαπιστώθηκαν οι εξής παραβάσεις:

  • μη έκδοση παραστατικών συνολικής αξίας, 640.129 €,
  • μη καταχώρηση παραστατικών, 166.341 €,
  • μη απόδοση Φ.Π.Α, 218.059 € και
  • μη απόδοση φόρου εισοδήματος, 181.963 €.

Επισημαίνεται ότι ως διοικούντες την εταιρεία, εμφανίζονταν ανά διαφορετικές περιόδους όλοι οι κατηγορούμενοι, εκτός του 47χρονου, ο οποίος παρείχε υπηρεσίες λογιστή.

Επίσης, όπως προέκυψε, τα γραφεία της εταιρείας είχαν διακόψει τη λειτουργία τους, αιφνιδίως και απροειδοποίητα, ενώ παράλληλα είχε ενοικιαστεί άλλος επαγγελματικός χώρος στο Νέο Ψυχικό, σε διεύθυνση άγνωστη στους πελάτες της εταιρείας.

Μοναδική μέτοχος της εταιρίας, διαπιστώθηκε ότι είναι Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης, με έδρα στο Λονδίνο της Μεγάλης Βρετανίας.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ., για την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων.