Ασυνάρτητη & αντιφατική η απολογία του φερόμενου ως δολοφόνου του Μανούσου Ριτζάκη στο Γέρακα

Μανούσος Ριτζάκης

Ασυνάρτητη, αντιφατική, ολιγόλεπτη και με μια ευθεία απειλή, η απολογία του 49χρονου κατηγορούμενου για τη δολοφονία του 59χρονου Μανούσου Ριτζάκη η οποία διαπράχθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, 15 Ιουλίου 2017 επί της λεωφόρου Μαραθώνος, έναντι του κρεοπωλείου “Ανδριόπουλος” στο Γέρακα. (Για την εξιχνίαση του εγκλήματος, δείτε ΕΔΩ)

Ο υπό κατηγορία, 49χρονος πατέρας του 23χρονου Θοδωρή Γαλαζούλα που φέρεται να έχει δολοφονηθεί από το γιο του Μανούσου Ριτζάκη, το Μάιο του 2016, αρνείται τον χαρακτηρισμό του δολοφόνου με το επιχείρημα, “δεν θεωρώ ότι έκανα κάτι κακό, δεν νοιώθω τύψεις, δεν είμαι δολοφόνος, αν ήμουν δεν θα έκανα τίποτα μεσημεριάτικα στο κέντρο του Γέρακα…”

Αναφερόμενος ο 49χρονος στην κατάσταση που περιήλθε μετά τη δολοφονία του γιου του ισχυρίστηκε ότι “ο χρόνος για μένα σταμάτησε όταν είδα νεκρό το γιο μου. Από τότε είμαι ένα κουφάρι χωρίς συνείδηση, κοιμόμουν και ξυπνούσα με συντροφιά τον σκύλο μου. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να φροντίζω το μνημείο του γιου μου που έφτιαξα στο σημείο που τον δολοφόνησαν” και σε ότι αφορά τη δολοφονία του Μανούσου Ριτζάκη, αυτοαναιρούμενος, δηλώνει, “δεν μετανιώνω γιατί ηθικός αυτουργός είναι ο γιος του που κατέστρεψε δύο οικογένειες. Εγώ δεν νοιώθω τύψεις. Σας λέω μόνο κάτι και να το γράψετε αν συναντήσω σε κάποια φυλακή το δολοφόνο του γιού μου, θα του πιω το αίμα….”

Η ευθεία απειλή του 49χρονου από τα Γλυκά Νερά κατά της ζωής του ανθρώπου που παραμένει προφυλακισμένος ως δράστης δολοφονίας του γιου του, Θοδωρή Γαλαζούλα, ανάγκασε τα στελέχη της Δίωξης Εγκλημάτων κατά Ζωής να ζητήσουν από το υπουργείο Δικαιοσύνης την άμεση λήψη μέτρων ειδικής προστασίας του 23χρονου προφυλακισμένου Ριτζάκη.

Υπό το βάρος αυτής της απειλής, ο 49χρονος μεταφέρθηκε στις Φυλακές Ναυπλίου και ο 23χρονος Ριτζάκης στο Ψυχιατρείο Κορυδαλλού.

Σύμφωνα με τα όσα προέκυψαν τόσο από την απολογία του 49χρονου Γαλαζούλα όσο και από τα στοιχεία της προανάκρισης, ο φερόμενος ως δολοφόνος του 59χρονου Ριτζάκη από την ημέρα που βρέθηκε δολοφονημένος ο γιος του σε περιοχή της Πεντέλης κλείστηκε στον εαυτό του, δεν μιλούσε σε κανένα από τους οικείους του και μόνο μετά από πίεση των ανθρώπων του περιβάλλοντός του, δέχθηκε να τον δει γιατρός και να τεθεί υπό φαρμακευτική αγωγή.

Κατά τις ίδιες -έγκυρες- πληροφορίες, ο 49χρονος έτρεφε ιδιαίτερη αδυναμία στο γιο του. Θεωρούσε τον εαυτό του υπεύθυνο γιατί δεν μπόρεσε να τον αποτρέψει από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών εξ αιτίας των οποίων -όπως αποδείχθηκε από την τακτική ανάκριση- προκάλεσαν τη ρήξη της σχέσης των δύο νέων με τελική κατάληξη τη δολοφονία του γιου του.

Κατά τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ που χειρίστηκαν την εξιχνίαση της δολοφονίας του 59χρονου Μανούσου Ριτζάκη, ο 49χρονος φερόμενος ως δράστης “αποφάσισε τη διάπραξη του εγκλήματος όταν πληροφορήθηκε ότι ο 23χρονος Ριτζάκης “επιδίωξε να τύχει ευνοϊκής δικαστικής μεταχείρισης επικαλούμενος ψυχολογικά προβλήματα….”

Ο 49χρονος δεν γνώριζε προσωπικά τον Μανούσο Ριτζάκη. Βρήκε τη διεύθυνση κατοικίας του στο Γέρακα και άρχισε να τον παρακολουθεί, χωρίς, κανείς, πολύ περισσότερο η οικογένεια του Μανούσου Ριτζάκη, να αντιληφθεί το παραμικρό.

Στη δικογραφία περιέχεται μαγνητοσκοπημένο υλικό από αρκετά σημεία της διαδρομής που ακολούθησε ο 49χρονος την ημέρα της δολοφονίας στις 15 Ιουλίου 2017 στο Γέρακα καθώς και μία σημαντική μαρτυρία από γυναίκα η οποία, φέρεται να τον αναγνώρισε σε σημείο πλησίον του χώρου διάπραξης της δολοφονίας.

Από το οπτικό υλικό προέκυψε ότι την ημέρα εκείνη παρακολουθούσε για ώρα τον 59χρονο, τον ακολούθησε ως το κρεοπωλείο περιμένοντας την έξοδό του, όμως για κάποιους λόγους έκρινε ότι δεν έπρεπε να “δράσει” την συγκεκριμένη στιγμή. Τον ακολούθησε σε απόσταση μόλις λίγων μέτρων και όταν ο Μανούσος Ριτζάκης μπήκε στο σταθμευμένο αυτοκίνητό του, τον πυροβόλησε εξ επαφής τέσσερις φορές.

Οι σφαίρες βρήκαν τον Μανούσο στο λαιμό και στην ωμοπλάτη, από την αριστερή πλευρά του σώματός του. Το άψυχο σώμα του, γερμένο ελαφρώς στη θέση του συνοδηγού εντοπίστηκε σχεδόν τρεις ώρες αργότερα από διερχόμενο πολίτη. Οι αστυνομικοί που έσπευσαν στο σημείο – οι πρώτοι που προσήλθαν και μερίμνησαν να αποκλείσουν την περιοχή ήταν ο διοικητής και ο υποδιοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Παλλήνης– βρήκαν το αυτοκίνητο με τη μηχανή και τον κλιματισμό σε λειτουργία.

Αξίζει να σημειωθεί για μια ακόμη φορά ότι ο Μανούσος Ριτζάκης, ήταν γνωστός στην κοινωνία του Γέρακα και απολάμβανε της εκτίμησης και συμπάθειας πολλών συμπολιτών του. Χαρακτήρας “χαμηλών τόνων”, ιδιαίτερα ευαίσθητος, αποτελούσε τον συνδετικό κρίκο στις κοινωνικές ομάδες που δραστηριοποιούνταν και αυτονόητα η εμπλοκή του γιου του στη δολοφονία του Θοδωρή Γαλαζούλα όχι μόνο “ανέτρεψε” τη ζωή του, στοίχησε αναίτια και τη ζωή του…