Τουρκία: η Σαουδική Αραβία συγκαλύπτει το φόνο του Τζαμάλ Κασόγκι

Τζαμάλ Κασόγκι

Για προσπάθεια συγκάλυψης του φόνου του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, από τον εισαγγελέα κάνει λόγο ο σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Γιασίν Ακτάι, τονίζοντας ότι οι δράστες είναι απίθανο να βρεθούν με την έρευνα που διεξάγει η Σαουδική Αραβία.

kaxtani_salman_01-8360850

Ο υψηλόβαθμος σύμβουλος Σαούλ αλ Καχτάνι (αριστερά) έμπιστος του Σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στον οποίο και αποδίδει η Τουρκία την οργάνωση της δολοφονίας του Τζαμάλ Κασόγκι

Ο Γιασίν Ακτάι έκανε τα σχόλια αυτά αφού ο εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας δήλωσε πως ο δημοσιογράφος σκοτώθηκε αφού απέτυχαν «διαπραγματεύσεις» για να πεισθεί να επιστρέψει στο βασίλειο. Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει πως πιστεύουν ότι ο φόνος ήταν προμελετημένος.

«Περιμένουν από μας να πιστέψουμε πως οι δολοφόνοι το έκαναν αυτό από μόνοι τους. Αυτό δεν είναι πολύ αξιόπιστο. Όλα είναι ξεκάθαρα, αλλά γίνεται προσπάθεια να τα συγκαλύψουν λίγο», δήλωσε ο Ακτάι.

Νωρίτερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε χαρακτηρίσει «ανεπαρκείς» της εξηγήσεις που έδωσε σήμερα η σαουδαραβική εισαγγελία και είχε επιμείνει στο γεγονός ότι ο φόνος αυτός ήταν προμελετημένος.

«Όλα αυτά τα μέτρα είναι σίγουρα θετικά, όμως είναι επίσης ανεπαρκή», δήλωσε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας πως «δεν είναι ικανοποιημένος» από ορισμένες εξηγήσεις που έδωσε σήμερα η σαουδαραβική δικαιοσύνη.

Ο γενικός εισαγγελέας της Σαουδικής Αραβίας ζήτησε την ποινή του θανάτου για πέντε κατηγορουμένους, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπός του, προσθέτοντας πως ο Τζαμάλ Κασόγκι ναρκώθηκε και διαμελίσθηκε τις 2 Οκτωβρίου μέσα στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη.

Σύμφωνα με την εκδοχή που έδωσε ο εκπρόσωπος του Σαουδάραβα εισαγγελέα, ο υπαρχηγός των σαουδαραβικών υπηρεσιών πληροφοριών, ο στρατηγός Άχμεντ αλ-Ασίρι, είχε διατάξει να επαναπατριστεί ο Κασόγκι με τη θέλησή του ή διά της βίας, όμως ο αρχηγός της ομάδας των «διαπραγματευτών» που εστάλη επιτόπου έδωσε εντολή να τον σκοτώσουν.

«Μας λένε πως (ο Κασόγκι) σκοτώθηκε επειδή έφερε αντίσταση όταν θέλησαν να τον πάνε πίσω στη χώρα του. Όμως στην πραγματικότητα ο φόνος αυτός, όπως έχουμε ήδη πει, ήταν σχεδιασμένος εκ των προτέρων», δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

«Ο διαμελισμός του πτώματος δεν έγινε αυθορμήτως. Είχαν κατ’ αρχάς φέρει τα πρόσωπα και τα απαραίτητα εργαλεία για να το κάνουν. Με άλλα λόγια, είχαν ήδη σχεδιάσει πώς θα τον σκότωναν και πώς θα τον διαμέλιζαν», πρόσθεσε.

Καθώς η σαουδαραβική εκδοχή που παρουσιάσθηκε σήμερα απαλλάσσει από κάθε ευθύνη τον πρίγκιπα διάδοχο Μοχάμεντ Μπιν Σαλμπαν, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ζήτησε «να αποκαλυφθούν αυτοί που αληθινά παρήγγειλαν» την επιχείρηση.

Εν τω μεταξύ, χθες οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις σε 17 εμπλεκομένους στη δολοφονία του Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, μεταξύ αυτών στoν πρώην υψηλόβαθμο σύμβουλο του Σαουδάραβα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, Σαούλ αλ Καχτάνι, καθώς και στον γενικό πρόξενο Μοχάμεντ αλ Οταΐμπι. Η απόφαση των ΗΠΑ “φροντίζει” να μη θίξει απευθείας την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας.

Πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters, AFP